Pokémon Go je igrica nastala 2016. godine, a riječ je o igrici rađenoj u augmentativnoj realnosti. Augmentativna realnost ili jednostavnije AR je tip, u ovom slučaju igrice, koji koristi stvarna mjesta i izmjenjuje ih na zaslonu ekrana. Primjerice, u igrici Pokémon Go igrač koristi GPS na svom mobilnom uređaju te kroz šetnju ulicama i livadama može naići na Pokémone koji čekaju biti ulovljeni. Iako igrica nije izmijenila izgled ulica i njihove geografske značajke, u samoj aplikaciji Pokémon Go ubačeni su Pokémoni i razne dvorane za dvoboje.

Igricu je kreirala tvrtka Niantic u suradnji s Nintendom i The Pokémon Company. Namijenjena je za iOS i Android uređaje te je besplatna za sve igrače u trgovinama aplikacijama za spomenute operacijske sustave. Ipak, igračima su omogućene kupovine unutar aplikacije za dodatne stvari i predmete koji se koriste u igrici. Kao što je to bio slučaj s popularnim crtićem Pokémon, igra je sadržavala standardnih 150 Pokémona da bi kasnije ta brojka premašila brojku od 600 različitih vrsta Pokémona.

Kreatori igrice

Niantic je tvrtka koja se bavi razvojem različitih softvera, a dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije iz grada San Francisca. Pokémon Go nije jedina igrica koju su proizveli u AR tehnologiji, ali definitivno je najpoznatija. Tvrtka je osnovana 2010. godine kao dio Googlea, a osamostalila se u listopadu 2015. godine. Danas ima urede u sedam svjetskih gradova: San Francisco, Bellevue, Los Angeles, Sunnyvale, Hong Kong, Tokyo i London.

Recenzije

Kada je o recenzijama riječ, možemo reći da se radi o uistinu miješanim reakcijama na Pokémon Go. Metacritic je nakon istraživanja recenzija diljem Interneta i raznih časopisa došao do prosječne ocjene od 69/100. Pocket Gamer je jedna od web stranica koja je igrici Pokémon Go poklonila četiri i pol zvjezdice na skali do pet uz opis kako je nešto predivno loviti Pokémone u svom susjedstvu te da ovaj tip igrice uistinu vraća igrače starije dobi u djetinjstvo. Bilo je još puno sličnih recenzija poput ove, ali bilo je i onih kojima se igrica nije svidjela. Među njima je primjerice Destructoid koji je Pokémon Go ocijenio s mizernih 3.5/10. Iako nisu imali puno zamjerki na samu igricu osim što za njih nije imala neku dubinu, u Destructoidu su žestoko kritizirali tehničke poteškoće koje je moguće iskusiti u igrici, kao i njezino rušenje bez nekog valjanog i znanog razloga. Zadnji razlog uglavnom je isti kod svih koji su negativnije ocijenili Pokémon Go.

Nagrade i postignuća

Pokémon Go je jedna od rijetkih igrica koje se mogu pohvaliti ovako značajnim brojem nagrada. Dodjela nagrada BBC Radio 1’s Teen Awards 2016 vidjela je Pokémon Go na prvom mjestu u nagradi za igricu godine. The Game Awards 2016 je također bila vrlo uspješna dodjela nagrada za Pokémon Go gdje je taj naslov slavio u kategorijama najbolje mobilne igrice i najbolje obiteljske igrice. Na dodjeli Golden Joystick Awards, Pokémon Go je slavio u kategorijama za inovaciju godine i mobilnu igricu godine. TechRaptor je također prepoznao Pokémon Go kao najbolju igricu u 2016. godini, a ista je kategorija bila pobjednička za ovu igricu i na dodjeli D.I.C.E. Awards. Uz to, za najbolju mobilnu igricu godine, Pokémon Go je proglašen i na dodjelama Game Developers Choice Awards 2016, 2017 SXSW Gaming Awards, 13th British Academy Games Awards i Gamers’ Choice Awards 2018. Kao što možemo vidjeti, riječ o nekim od najprestižnijih nagrada u svijetu videoigrica i malo tko može nadmašiti ovo pravo malo remek-djelo kreirano u Unity game engineu.

Pokémon Go je jedna od najprofitabilnijih igrica svog tipa u povijesti, a samo u 2016. godini skinuta je više od petsto milijuna puta diljem svijeta. U prvom dijelu 2019. godine, ta je brojka apsolutno dotaknula visine s više od milijardu skidanja i zaradom od oko četiri milijarde dolara. Rekordan broj aktivnih igrača Pokémon Go je zabilježio u svibnju 2018. godine kada se ta brojka popela na 147 milijuna.