Multiplayer igre su postale sve popularnije u posljednjih nekoliko godina i može se reći da su uvelike zasjenile singleplayer igre. Mnogi igrači se okreću multiplayer igrama koje su dostupne na tržištu, a postoje mnogi razlozi zašto je to tako. Upravo ćemo neke od tih razloga spomenuti u nastavku, usporediti single i multiplayer igre, kao i pokušati procijeniti što budućnost nosi za multiplayer igre.

Zašto su singleplayer igra svojom pojavom odmah postale privlačne

Singleplayer igre su jedinstvene po tome što nude igračima osobno iskustvo, bez utjecaja drugih igrača. Ovo iskustvo je često fokusirano na priču i likove koji se razvijaju tijekom igre, a igrači se identificiraju s likom kojeg kontroliraju. Singleplayer igre nude i puno više prostora za razvoj priče i karakterizacije likova, jer se ne moraju prilagođavati drugim igračima.

Još jedna značajka zbog koje su singleplayer igre privlačne je fokus na razvoju vještina igrača. Igrači mogu igrati u svojem ritmu, bez pritiska koji bi mogao dolaziti od drugih igrača. To im omogućuje da se usredotoče na učenje mehanike igre, razvijanje strategija i postizanje boljih rezultata. Singleplayer igre često uključuju složene sustave napredovanja i otključavanja značajki koji su dizajnirane tako da nagrade igrače za njihov napredak.

Također, singleplayer igre nude igračima mogućnost istraživanja svijeta igre na svoj način, bez ograničenja koje bi im drugi igrači mogli nametnuti. Istraživanje i otkrivanje tajni igre može biti vrlo osobno iskustvo koje igrači ne bi mogli podijeliti s drugima. Naposljetku, singleplayer igre nude igračima mogućnost da uživaju u igri bez potrebe za brzim tempom i natjecanjem s drugim igračima. Mogu se opustiti i uživati u igri na svoj način, bez osjećaja da moraju pratiti tuđi tempo. To može biti posebno privlačno za igrače koji traže smirenije iskustvo ili onima koji se ne osjećaju ugodno u natjecateljskim okruženjima.

Zašto su multiplayer igre privlačne?

Glavni razlog zašto su multiplayer igre privlačne bi svakako bila opcija igranja s drugim igračima širom svijeta. Ovo je posebno privlačno za igrače koji žele testirati svoje vještine protiv drugih, a ne samo protiv računala. Također, stalna dostupnost novog sadržaja može isto tako biti privlačna. Mnoge online igre stalno dodaju nove detalje, likove i nadogradnje, što igračima omogućava da uvijek otkriju nešto novo i zanimljivo. To stvara izazov igračima da ostanu u igri što je duže moguće.

Socijalni aspekt je još jedna od važnih značajki zašto mnogi uživaju u multiplayer igrama. Mnogi igrači vole interakciju s drugim igračima i stvaranje nekog oblika zajednice unutar igre. Multiplayer igre često nude mogućnosti za razgovor s drugim igračima, stvaranje klanova ili timova i zajedničko igranje protiv drugih igrača.

Razvoj multiplayer igara

Foto: Shutterstock

S razvojem tehnologije i Interneta, multiplayer igre su postale sve naprednije i popularnije. Jedna od prvih multiplayer igara bila je igra “Spacewar!”, koju su 1962. godine razvili studenti na MIT-u. Igra se sastojala od dvije letjelice koje su se kretale u svemirskom okruženju i pucale jedna na drugu. Ovo je bila prva igra u kojoj su se igrači mogli natjecati jedan protiv drugog.

Kasnije, tijekom 1970-ih i 1980-ih, multiplayer igre su postale sve popularnije među arkadnim igrama. Igre kao “Pong” i “Space Invaders” bile su dvije igre koje su omogućavale dva igrača da igraju zajedno. Međutim, tek s pojavom računala i Interneta, multiplayer igre su se počele razvijati brže. U kasnim 1990-ima i ranim 2000-ima, online multiplayer igre su postajale sve popularnije. Prve online multiplayer igre bile su tekstualne igre poput MUD-ova (Multi User Dungeon), koji su se igrali preko telnet protokola. Međutim, sa sve bržim Internet vezama i boljom grafikom, online multiplayer igre postale su sve sofisticiranije i raznolikije.

Danas postoje razne vrste multiplayer igara, uključujući MMORPG-ove (Masivne Online Multiplayer Role-Playing Game), FPS-ove (First-Person Shooter), MOBA-e (Multiplayer Online Battle Arena), Battle Royale igre i mnoge druge. Te igre pružaju igračima različite mogućnosti za igru ​​protiv drugih igrača, ali također nude i mogućnost igranja s drugim igračima u kooperativnom načinu.

Utjecaj multiplayer igara na industriju

Multiplayer igre imaju ogroman utjecaj na industriju. One su postale jedan od njenih glavnih pokretača i uvelike su utjecale na način na koji se igre razvijaju i distribuiraju. Ovdje su neki od najznačajnijih utjecaja multiplayer igara na industriju:

  • Povećana potražnja za online uslugama: Multiplayer igre zahtijevaju pristup Internetu kako bi se igrači mogli povezati i igrati zajedno. To znači da su tvrtke koje nude online usluge, poput Steama, Xbox Livea i PlayStation Networka, postale sve važnije u industriji videoigara.
  • Veća angažiranost igrača: Multiplayer igre često zahtijevaju veću angažiranost igrača jer se oni žele poboljšati i postati bolji u igri. To može dovesti do većeg angažmana igrača u igri, što zauzvrat može povećati potrebu za DLC-ovima, ekspanzijama igara i drugim dodatnim sadržajima.
  • Razvoj novih tehnologija: Multiplayer igre su zahtijevale razvoj novih tehnologija kako bi se igrači mogli povezati i igrati zajedno u realnom vremenu. To je dovelo do razvoja novih tehnologija, poput servera i softvera za povezivanje igrača.
  • Nove poslovne mogućnosti: Multiplayer igre pružaju nove poslovne mogućnosti za industriju videoigara, poput prodaje virtualnih predmeta i mikrotransakcija. Ovo se može pokazati kao vrlo profitabilan posao za proizvođače igara.
  • Globalna zajednica igrača: Multiplayer igre su omogućile igračima da se povežu s drugim igračima diljem svijeta. To je stvorilo globalnu zajednicu igrača koja može pružiti podršku i kritiku igrama, stvarajući priliku za stvaranje dugotrajnih i angažiranih zajednica igrača.

Razvoj esporta

Esport je industrija koja se bavi organiziranjem i promocijom natjecanja u videoigrama, a s pojavom multiplayer igara i razvojem Interneta, esport je postao sve popularniji i sve više se prihvaća kao dio sportske industrije. Multiplayer igre su ključne za razvoj esporta jer nude mogućnost natjecanja između igrača iz cijelog svijeta, na globalnoj razini. Uz povezivanje igrača preko Interneta, igrači mogu sudjelovati u natjecanjima i turnirima bez potrebe da se fizički nalaze na istom mjestu. Ovo omogućuje organizaciju velikih natjecanja, što značajno povećava popularnost esporta.

Multiplayer igre su također dizajnirane za natjecateljski aspekt, što ih čini idealnim za esport. Igrači su u mogućnosti natjecati se u različitim aspektima igre, kao što su brzina, taktika, strategija i suradnja s drugim igračima. To stvara raznoliku i dinamičnu natjecateljsku scenu, gdje svaki igrač ima priliku pokazati svoje vještine i osvojiti vrijedne nagrade. Industrija esporta također je doprinijela razvoju multiplayer igara. Razvijanje novih multiplayer igara s natjecateljskim aspektima postaje sve popularnije, s ciljem stvaranja igara koje će biti atraktivne za natjecanje u esportu. Ovaj trend se posebno primjećuje u popularnim igrama kao što su League of Legends, Dota 2, Counter Strike: Global Offensive i Overwatch.

Budućnost multiplayer igara

Foto: Shutterstock

Budućnost multiplayer igara je vrlo uzbudljiva i obećavajuća, s mnogo novih mogućnosti i tehnologija koje će unaprijediti igračko iskustvo i povećati angažman igrača. Ovdje su neki od ključnih trendova koji će oblikovati budućnost multiplayer igara:

  • Cross-platform igre: U budućnosti, očekuje se da će se sve više multiplayer igara podržavati na različitim platformama i uređajima. To će omogućiti igračima da igraju igre s prijateljima koji koriste različite platforme i dati proizvođačima igara veću publiku.
  • Nadogradnje: Budućnost multiplayer igara uključuje veću upotrebu nadogradnji igara. Ovo će omogućiti igračima da iskuse različite izazove i avanture svaki put kada igraju igru, čineći je uvijek zanimljivom i raznolikom.
  • Korištenje VR-a i AR-a: Virtualna i augmentativna stvarnost će sve više postajati standardni dio multiplayer igara, što će stvoriti još intenzivnije i uvjerljivije igračko iskustvo.
  • Igrači u središtu: Budućnost multiplayer igara će biti usmjerena na igrače, s ciljem stvaranja što boljeg iskustva i povećanja njihovog angažmana. To će se postići korištenjem naprednih algoritama i AI-a za personalizaciju igre za svakog igrača pojedinačno.
  • Povećanje društvene komponente: Društvene interakcije će postati još važnije u multiplayer igrama, sa sve više naglaska na suradnji i timskom radu između igrača. Ovo će stvoriti zajednice igrača koje će biti više povezane i angažirane nego ikada prije.

Zaključak

Multiplayer igre su sve popularnije zbog svojih jedinstvenih prednosti koje se ne mogu pronaći u singleplayer igrama. Mogućnost interakcije s drugim igračima, nepredvidivost igračkog iskustva i stalno nadopunjavanje novim sadržajima samo su neke od prednosti koje multiplayer igre nude. Iako singleplayer igre imaju svoje mjesto u industriji, multiplayer igre će i dalje dominirati u budućnosti. Ipak, izbor ovisi o individualnim preferencijama igrača.