Ako imate ikakvog interesa u razvijanje igrica, učiti Unity bi u tom slučaju trebalo biti na samom vrhu vaših prioriteta. Što je Unity? Jednostavno rečeno, Unity je alat koji se koristi od strane mnogih razvojnih programera kako bi kreirali i naposljetku osposobili svoje kreacije. Unity softver je jako moćan, a ujedno i jako jednostavan za korištenje. Također, besplatan je za korištenje osim za poslovne entitete koji godišnje bilježe prihod veći od 100 tisuća dolara. I tu nema nikakve kvake, stoga se nitko ne bi trebao brinuti.

Unity nije samo softver za izgradnju igrice, riječ je o profesionalnom alatu koji koriste neka od najvećih imena u čitavoj industriji. Kao jedan primjer navedimo igricu Angry Birds koja je prija par godina postala planetarno popularna zahvaljujući upravo Unityju. Budući da ne postoji logičan razlog zašto bi developer sam htio stvoriti svaki sitni detalj, kada može uštedjeti doslovno mjesece ili čak godine rada koristeći platformu koja je već unaprijed pripremljena. Za programere igrica, možemo sasvim sigurno reći da je Unity veliki vjetar u leđa jer im omogućava i daje priliku da se natječu s nekim od najvećih imena u industriji.

Game engine i IDE

Unity je 3D/2D game engine koji nudi moćan IDE (engl. integrated development environment – integrirano okruženje za razvoj). No, laicima ovo možda i ne predstavlja puno pa je najbolje da objasnimo što pod time mislimo.

Kao game engine, što bi u doslovnom prijevodu značilo “motor za igre”, Unity svojim korisnicima omogućuje sve najvažnije značajke koje bi trebale omogućiti igrici da radi, a ugrađene su u sam softver. Neke od tih značajki uključuju stvari poput fizike, 3D prikaza i detekciju sudara. Iz perspektive programera, to bi značilo da uvelike mogu smanjiti opseg svog posla i prepustiti softveru da odradi teži dio. Riječ je o ogromnoj uštedi vremena koja bi inače mogla otpasti na kreiranje, primjerice, novog enginea za fiziku, računanje posljednjeg pokreta svakog pojedinog materijala ili kako bi se svjetla trebala odbijati od pojedine površine.

Ono što Unity čini još snažnijim alatom je postojanje opcije poznate pod imenom “Asset Store”. U principu, to je mjesto gdje developeri mogu postaviti svoje kreacije i na taj način ih učiniti dostupnima zajednici. Primjerice, ako netko želi predivan efekt vatre, a nema vremena sam ga izgraditi ni iz čega, vjerojatnost je da će koristeći ovu opciju pronaći nešto što bi mu moglo koristiti. Doista je ogroman broj unaprijed programiranih kreacija koje programeri mogu pronaći i ova je opcija uistinu jako korisna. Također, ovo ostavlja programerima vremena da se fokusiraju na ono što je dosita bitno, a to je dizajniranje jedinstvenog i zabavnog iskustva.

Kao što smo ranije napomenuli, Unity nudi i IDE. IDE je integrirano okruženje za razvoj što opisuje jedno sučelje koje daje pristup svim alatima koji su potrebni za razvoj na jednom mjestu. Unity softver sadrži jedan uređivač koji omogućava kreatorima jednostavan “drag-and-drop” sustav, gdje oni jednostavno mogu povlačenjem dodavati elemente scenama i manipulirati njihovim karakteristikama. Također, korisnije značajke bile bi mogućnost navigiranja kroz direktorije projekta i kreiranje animacija alatom vremenske trake.

Kada je o samom kodiranju riječ, Unity će se okrenuti alternativnom editoru po izboru programera. Najčešća opcija je Microsoftov Visual Studio koji se gotovo neprimjetno integrira većinu vremena.

Koji jezik Unity koristi?

Unity koristi C# kako bi rukovodio kodom i logikom, a uz to se služi ogromnim brojem klasa i API-ja koje je potrebno naučiti kako bi se uspješno moglo programirati. Dobra vijest u svemu tome je da se može odraditi zaista velik dio posla bez potrebe da se koristi puno koda. Ipak, shvaćajući kako se programira će kreirati puno više opcija koje korisnici mogu postići i ostvariti, budući da Unity programerima omogućuje toliko veliku razinu fleksibilnosti da je moguće promijeniti gotovo sve.

Srećom, C# je jedan od najboljih programskih jezika za početnike. Učiti ga može biti jako korisno jer je naširoko korišten u industriji, a dijeli puno sličnih značajki s popularnim jezicima C i Java. Drugim riječima, Učiti Unity uz C# je odličan uvod u kodiranje.

Unity u usporedbi s drugim game engineima

Naravno, postoje i druga imena kada je o game engineima riječ. Unityjeva glavna konkurencija u tom polju bili bi Unreal Engine i Cryengine. Zašto stoga uopće odabrati Unity?

Postoji velika mogućnost da su neki programeri zaljubljenici u programiranje mobilnih aplikacija. U tom slučaju Unity uistinu dolazi do izražaja u usporedbi s drugim alatima. Iako je softver ranije poznat kao “Unity 3D”, postao je podjednako dobar i kao 2D razvojni alat. Ne samo to, način na koji rukovodi grafičkim značajkama čini ga vrlo jednostavnim za prilagodbu nešto slabijem hardveru. Upravo zbog ovakvih razloga Unity je omogućio veliku većinu naslova koji se mogu pronaći u trgovini Google Play Store.

Budući da se Unityjem može programirati za velik broj platformi, njime se podjednako jednostavno može kreirati igrice i za iOS, PC, pa čak i igrače konzole. Uz sve to, Unity nudi i izvrsnu podršku za VR (Virtualnu Realnost) za one developere koji su zainteresirani stvarati sadržaje za Oculus Rift ili HTV Vive.

Stoga, koje su mane Unityja? Ono u čemu Unity ipak malo zaostaje za nekim engineima je smanjena mogućnost stvaranja vrhunske grafike. No, to je svakako prepoznato kao nešto što se mora popraviti te se već razvijaju nadogradnje koje će nadoknaditi i taj maleni zaostatak. Budući da ostali enginei nisu tako dobro kreirani za početnike, Unity je pravo rješenje i za sve nadolazeće developere.

Kako skinuti Unity?

Postupak skidanja i instaliranja Unityja poprilično je jednostavan. nije potrebno biti vrhunski znalac informatike kako bi u tome uspjeli. Sve što je potrebno je posjetiti službenu stranicu i pronaći link za skidanje. Ovdje će korisnici moći birati koju verziju Unity softvera žele skinuti, a na izbor će imati i razne druge značajke. Za to će biti potrebno kreirati besplatni račun na službenoj stranici Unityja.

Instalacija je također jednostavna, sve što je potrebno jest slijediti jednostavne korake i upute te odabrati što želite od ponuđenog da vam se instalira, a što ne. Nakon instalacije, Unity je spreman za korištenje i stvaranje novih projekata koji vas možda jednog dana i proslavi te postane popularan u svijetu developera.