Na ovogodišnjoj Konferenciji za razvojne programere igara (Game Developers Conference – GDC), fokus je bio na dubljem istraživanju tehnoloških napredaka i alata koji oblikuju industriju igara, a pogledajmo što smo na njoj saznali o Unityju.

Pogled u trendove industrije igara

Tjedan je započeo izdavanjem izvještaja o igrama Unityja za 2024., ključnog resursa usmjerenog na dešifriranje dinamike trenutnog krajolika igara. Crpeći iz ogromne baze podataka, uključujući uvide od približno pet milijuna razvojnih programera Unity Enginea, zapanjujućih 342 milijarde pregleda oglasa i pripovijestima iz 19 studija širom svijeta, izvještaj detaljno oslikava industriju. Ovi uvidi, zajedno s analizom pet novih trendova, opremaju developere znanjem za navigaciju kroz evoluirajući svijet igara.

Unity 6: Put naprijed

Budućnost Unityja opisana je u posvećenoj sesiji koja nije samo bacila svjetlo na Unity 6, već i na njegov paket komplementarnih proizvoda i usluga dizajniranih da pojednostave stvaranje i operaciju igara. Otkrili smo tako uzbudljive nove značajke grafike za stvaranje uronjenih svjetova, napredak u XR-u kako je ilustrirano u iščekivanom dubokom uranjanju u Apple Vision Pro i alate koji povećavaju efikasnost poput Unity Clouda i Unity Musea. Također su predstavljene inovacije u igranju više igrača, pokazujući predanost Unityja integraciji povratnih informacija zajednice u njihove buduće planove.

Megacity Metro: Čudo za više igrača

Predstavljanje Megacity Metroa označilo je značajan korak u razvoju igara za više igrača. Ovaj uzorak, koji podržava više od 100 igrača na različitim platformama, svjedočanstvo je sposobnosti Unityja u upravljanju okruženjima velikih razmjera. Izgrađen na DOTS-u i univerzalnom sustavu za renderiranje (Universal Render Pipeline – URP) za kompatibilnost s platformama, dolazi potpuno integriran s Unity Cloud uslugama, nudeći čvrst okvir za razumijevanje dinamike igara za više igrača i uključivanje najnovijih tehnologija u projekte igara.

igranje video igara za više ljudi

Unity Cloud: Pojednostavljenje radnih tokova

Integracijom Unity Clouda u sve Unity pretplatničke planove, kolaborativni razvoj igara nikada nije bio dostupniji. Unity Cloud služi kao središnja točka koja poboljšava suradnju tima povezujući ključne veze između Unity Asset Managera, Unity kontrole verzija i Editora, pojednostavljujući proces razvoja i čineći timski napor efikasnijim.

Unity Muse: Kreativnost pokretana AI-om

Unity Muse istaknuo se svojim prikazom sposobnosti vođenih umjetnom inteligencijom, postavljenih za revolucioniranje iskustava unutar editora. Među naglascima bio je Texture 3D, napredni model za generiranje PBR materijala za 3D objekte, obećavajući precizniju reakciju na osvjetljenje i poboljšavajući realizam okruženja igre. Ova integracija AI-a u kreativni proces postavljena je da znatno ubrza ciklus razvoja, omogućavajući stvaraocima da ideje i iteracije provode s neviđenom brzinom.

Inovacije u mobilnim igrama: Tapjoy i Google AdMob

Na frontu mobilnih igara, Tapjoy je predstavio Daily Rewards, kampanju dizajniranu za pojačavanje angažmana igrača i vođenje višeg ROAS-a poticanjem dnevnog igranja. Dodatno, Unity Ads Network i ironSource Ads pripremaju se pridružiti Google AdMob platformi za posredovanje, najavljujući novu eru posredovanja oglasa za developere mobilnih igara.

Slavlje Unityjevih kreacija

GDC je također poslužio kao platforma za slavljenje inovativnih igara razvijenih s Unityjem. Među istaknutim su Bulwark: Falconeer Chronicles, open-world borbeni graditelj; Southfield, jedinstvena kombinacija poljoprivrede i online multiplayer fizike; i Racing Kingdom, trkačka igra optimizirana za uređaje s URP-om. Ponovni uzlet VR igara istaknut je naslovima poput Arcade Paradise VR i Demeo Battles, pokazujući Unityjevu svestranost u stvaranju imerzivnih iskustava. Dodatno, Unity igre su zasjale na Game Developers Choice Awards, uz posebno istaknutu igru Venba od Visai Gamesa koja je osvojila nagrade za najbolji debi i društveni utjecaj.

Zaključno, ovogodišnji GDC bio je svjedočanstvo Unityjeve nepokolebljive predanosti osnaživanju developera alatima i uvidima potrebnim za navigaciju budućnošću igara. Od analize trendova industrije i otkrivanja puta do integracije AI-a u razvoj igara i slavlja zajedničkih postignuća, Unity je spreman nastaviti svoje naslijeđe inovacija, suradnje i izvrsnosti u svijetu igara.