RimWorld je indie igrica građenja, strategije i simulacije koju je razvila tvrtka iz Montreala pod imenom Ludeon Studios. Ime koje je prvobitno trebala imati ova igrica glasilo je Eclipse Colony, a pod tim imenom je predstavljena i na platformi Kickstarter gdje su iz Ludeon Studiosa pokušali skupiti dovoljno sredstava da svoju ideju o ovoj igrici pretvore u stvarnost. To im je i pošlo za rukom pa je tako u studenom 2013. godine izašla “early access” verzija RimWorlda za Microsoft Windows, MacOS i Linux. Igrica je službeno izašla 17. listopada 2018. godine.

Za sve one kojima je tijekom odrastanja Rizik igra bila jedna od najdražih društvenih igara, ovaj bi naslov mogao biti sjajan. Vrijeme radnje igrice RimWorld je budućnost, a vrti se oko tri glavna lika. Oni su zatočeni na jednom od planeta nakon što se njihova letjelica srušila. Svaki od glavna tri lika ima različite vještine i znanja i na različit način doprinosi timu i donošenju odluka. Kako vrijeme prolazi, više će se ljudi pridruživati ovom malenom timu i formirati koloniju. Neki od njih prvo će biti zatvorenici koji će biti integrirani u tim nakon nekog vremena.

Igrica završava kada barem jedan od likova uspije napustiti planet ili sva tri lika umru. Postoji puno DLC-ova za igricu RimWorld pa tako npr. u DLC-u pod imenom “Royalty” igra može završiti i na druge načine. Međutim, igrači će imati priliku nastaviti s igrom ili stati nakon određenih događaja.

Kreatori igrice

Kao što smo ranije spomenuli, igricu RimWorld kreirala je kanadska tvrtka Ludeon Studios iz Montreala. Riječ je o neovisnoj tvrtki koja je posebna po tome što je sav rad koji obave zapravo na daljinu. Svojim zaposlenicima dopuštaju fleksibilno radno vrijeme i kako sami navode, nikada nisu od svojih zaposlenika u tvrtki tražili da rade 40 sati tjedno. Osnovani su 2013. godine i konstantno traže nove načine kako bi proširili svoj tim.

RimWorld je njihova najpoznatija kreacija kojom su se predstavili svijetu i koja ih je donekle proslavila. Inspirirana je nekim poznatijim naslovima među kojima su najistaknutiji Firefly, Dwarf Fortress, Dune i Warhammer 40,000.

Recenzije

Gledajući sve raspoložive recenzije za igricu RimWorld, Metacritic je došao do prosječne ocjene od 87/100 što nam daje do znanja da se radi o izvrsnoj igrici. Strategy Gamer je bio najpozitivniji prema RimWorldu te je ovom naslovu dao svim 5 zvjezdica u svojoj recenziji. Maksimalnu ocjenu 10/10 RimWorld je dobio i od Hooked Gamersa. Gry Online dao joj je 9.5/10, a IGN 9/10. Upravo su iz IGN-a svoju ocjenu opravdali komentarom kako se radi o simulaciji u kojoj imamo pomalo od svega. Također, veliku su pažnji dali priči u igrici koja im se jako svidjela. Među svim recenzijama, RimWorld je najviše uspoređivan s igricom preživljavanja Dwarf Fortress za koju su sami kreatori istaknuli da je bila jedna od većih motivacija za razvoj RimWorlda.

Nagrade i postignuća

2016. godine RimWorld je proglašen najboljom indie igricom godine od strane websitea Indie DB. Dvije godine kasnije, ovaj je naslov proglašen najbolje ocijenjenom igricom top korisnika platforme Steam. 2019. godine, RimWorld je na dodjeli nagrada D.I.C.E. Awards bio nominiran u kategoriji najbolje strategije i simulacije godine, ali nažalost nije uspio odnijeti tu vrijednu nagradu. Uvijek je zanimljivo vidjeti igrice poput RimWorlda koje se zadržavaju više godina na vrhu što dokazuju nagrade i nominacije ostvarene u periodu od 2016. do 2019. godine.