Tunic je jedna akcijska avantura koju je kreirao kanadski nezavisni developer Andrew Shouldice, a objavila ju je tvrtka pod imenom Finji. Iako je izašla u ožujku 2022. godine za platforme Xbox, Xbox Series X/S i Xbox One te za računala koja koriste Microsoft Windows i macOS, njezin će izlazak za konzole PlayStation 4 i PlayStation 5 biti tek u rujnu.

Radnja igrice

Igrica je ovo koja je kreirana po uzoru na hit The Legend of Zelda, ali ovoga puta u glavnoj je ulozi malena lisica. Ona ima obilježja čovjeka pa se tako može kretati kroz svijet, koristiti razne objekte i boriti se s neprijateljima. Uz to, bit će potrebno rješavati različite zagonetke koje su kreirane na jedan poprilično inteligentan način. Ne može se reći da je ovo igra otvorenog svijeta jer će njegovi različiti dijelovi biti zaključani, sve dok igrač ne prikupi određena oružja ili stekne neku sposobnost koja će mu to omogućiti. Može se stoga reći da se radi o zabavnoj igri koja igračima ne bi trebala dosaditi brzo, već će je biti zanimljivo igrati u svakom trenutku.

Kreatori igrice

Kao što smo rekli u uvodu, igru je kreirao Kanađanin Andrew Shouldice , a riječ je o nezavisnom developeru. On je bivši zaposlenik tvrtke Silverback Productions gdje je radio nešto manje od šest godina. Nakon što je odlučio preispitati svoju karijeru, došao je do zaključka da želi sam raditi na nekom osobnom projektu. I sam je naveo kako je njegova igra Tunic inspirirana klasikom The Legend of Zelda.

Originalno je Tunic trebao nositi ime Secret Legend, ali ime je odlučio promijeniti u suradnji s tvrtkom Finji koja mu je naposljetku pomogla s njezinim izdavanjem.

Recenzije

Gledajući ocjene kritičara, lako je doći do zaključka da je Tunic dočekan odlično. Najniže ocjene koje je od nekih najvećih kritičara dobila ova igra iznose 8/10, a došle su od strane VideoGamera i Easy Alliesa. Najvišu ocjenu dao je Game Informer koji ju je ocijenio gotovo savršenom sa svojih 9.75/10. Vrijedi istaknuti kako su Destructoid, GameSport, IGN i mnogi drugi veliki kritičari dali ovoj igri ocjenu 9/10.

U Destructoidu smatraju kako je najbolja značajka ove igre njezina mogućnost za istraživanjem koja podsjeća na neke klasike iz prošlosti. U IGN-u pak navode kako im se najviše svidio svijet, raznolikost likova te borbe protiv takozvanih boss neprijatelja.

U Game Informeru koji je zaslužan za najvišu ocjenu ove igre navode kako ih se dojmio sam izazov igranja ovog naslova, borbe u njemu, zagonetke i pažnja za detalje koju je njezin kreator imao. Među ostalim hvaljenim značajkama ove igre nalaze se i jezik igre, priručnik s instrukcijama koji postoji u njoj te sama činjenica da mnoge podsjeća na The Legend of Zelda.

Budući da se radi o jednom relativno novom naslovu koji još nije izdan na svim platformama, jasno je da nije osvojio nikakve nagrade. Međutim, definitivno se puno očekuje od Tunica na tom polju u skorijoj budućnosti jer ako je vjerovati ocjenama kritičara koje smo ranije spomenuli, pred nama stoji jedan zaista veliki hit koji bi svi morali isprobati barem jednom.