Wasteland 2 je igrica smještena u postapokaliptičnom vremenu, a igricu je kreirala tvrtka pod imenom inXile Entertainment. Igrica je objavljena od strane tvrtke Deep Silver. Riječ je o nastavku igrice Wasteland iz 1988. godine koja je bila namijenjena za Apple II, a kasnije za Commodore 64 i MS-DOS. Drugi dio ove popularne igrice financiran je putem Kickstartera, platforme na kojoj ljudi mogu donirati novce za određene projekte koji im se sviđaju i za koje žele da zažive.

Nakon što je izlazak igrice bio najavljen za listopad 2013. godine, došlo je do otkazivanja i on je pomjeren za rujan 2014. godine. Tada je igrica izašla za Microsoft Windows, OS X i Linux. U listopadu 2015. godine izašla je nadograđena verzija Wastelanda 2 pod imenom “Wasteland 2: Director’s Cut”, a ona je uz spomenute platforme bila kreirana i za PlayStation 4, Xbox One te Nintendo Switch.

Igrica je kreirana na način da se igra na poteze, a radi se o taktičkoj borbi. Igrač se nalazi u timu od maksimalno sedam igrača, od čega su četiri prava igrača, a do tri su NPC-ovi(likovi koje kontrolira računalo). Igrač može stilizirati svoga lika i birati koje će on vještine i znanja posjedovati.

Kreatori igrice

Kao što smo ranije spomenuli, igricu je proizvela tvrtka pod imenom inXile Entertainment koja se nalazi u New Port Beachu, u Kaliforniji. Ona je dio Xbox Game Studiosa, a osnovana je 2002. godine. Osnovao ju je Brian Fargo te se u početku tvrtka bavila razvojem manjih igrica u flashu te igrica fantazije poput The Bard’s Tale i Hunted: The Demon’s Forge. Organizacijom uspješne Kickstarter kampanje, inXile Entertainment počinje raditi na nastavku nekoć popularnog naslova Wastelanda. Za to su prvo morali dobiti dopuštenje od tvrtke Konami koja je kreirala originalni Wasteland. Budući da je Wasteland bio veliki uspjeh u očima kritičara, inXile Entertainment je pokrenuo novu kampanju na Kickstarteru u kojoj je prikupljeno više od 4 milijuna američkih dolara kako bi nastavili s daljnjim radom.

Recenzije

Wasteland 2 je dobio uglavnom pozitivne ocjene i recenzije kritičara. Metacritic je sažeo njihove ocjene i došao do prosjeka od 81/100. GameRankings koji se bavi istom aktivnošću došao je do prosječne ocjene od 80.7/100 što je sasvim solidan rezultat.

Game Informer je najbolje ocijenio Wasteland 2 kada joj je dao 8.75/10. Okarakterizirali su je kao dostojnog nasljednika nekoć slavne igrice Wasteland. Glavni razlog njihove visoke ocjene bili su video i audio efekti koji su ih se dojmili. Među visokim ocjenama nalazi se i GameTrailers koji je ostavio ocjenu 8.6/10. IGN je igricu nagradio s 8.4/10, a glavni razlog tomu po njihovim riječima je sama priča koju igrica ima te njezino grananje ovisno o odabirima koje igrači imaju tijekom igranja.

Jedna od nižih ocjena došla je od strane bloga Joystiq koji joj je dao tri od pet zvjezdica. Oni su kritizirali Wasteland 2 zbog navodnog velikog broja bugova.

Utjecaj

Igrica je zaradila ogromnih 1.5 milijuna dolara u roku od samo četiri dana od svog izlaska. Do svibnja 2015. godine prodano je oko 350 tisuća primjeraka, a smatra se kako je do rujna 2016. godine inXile Entertainment od prodaje igrice zaradio oko 12 milijuna dolara. Wasteland 2 je osvojio i jednu nagradu, a ona je došla od PC Worlda koji ju je u godini njezinog izlaska okarakterizirao kao najbolju igricu godine.