Legends of Runeterra je igrica koja je besplatna za sve, a riječ je o kartaškoj igrici koju je kreirala tvrtka pod imenom Riot Games. Igrica je izašla 29. travnja 2020. godine za Microsoft Windows, Android te iOS. Likovi koji se mogu pronaći na kartama koje se koriste za igru potječu iz igrice League of Legends, najpoznatije igrice Riot Gamesa i jedne od najigranijih igrica na svijetu.

Legends of Runeterra istovremeno igraju dva igrača, jedan protiv drugog. Svaki igrač počinje s četiri nasumično odabrane karte iz njegovog špila, a svaki natjecatelj ima energiju. Kako bi jedan o njih pobijedio, mora svesti energiju svog protivnika na nulu, no to nije uvijek jednostavno kako zvuči. Da bi se mogle koristiti karte koje su jače od standardnih, potrebno je skupiti dovoljno “mane”, tipa energije koji se koristi kod pozivanja karata.Špil koji igrač koristi mora se sastojati od točno 40 karata, a ne smije biti više od tri iste karte u špilu. Također, postoje različiti tipovi karata, a one mogu biti likovi koji služe za borbu i obranu ili karte s čarolijama koje mogu na razne načine pojačati svoje i oslabiti protivničke likove.

Budući da su u Riotu bili veliki fanovi igara koje uključuju skupljanje karata, nakon što je League of Legends zabilježio planetarni uspjeh, odlučili su se kreirati i Legends of Runeterra. Ova nova igrica bila je najavljena 15. listopada 2019. godine, u vrijeme kada je League of Legends obilježavao svoju desetu godišnjicu.

Kreatori igrice

Riot Games je američka tvrtka koja se bavi kreiranjem i objavljivanjem videoigrica, a osnovana je u rujnu 2006. godine od strane Brandona Becka i Marca Merilla. Oni su bili cimeri na fakultetu, a dijelili su ljubav i strast prema igricama, ponajviše prema igrici Dota 2. Po uzoru na njihovu najdražu igricu, Riot je krenuo s planovima za League of Legends koji je izašao u listopadu 2009. godine. U roku od par godina, League of Legends je oborio sve rekorde u broju igrača i postao najpopularnija igra na svijetu. Danas Riot organizira pregršt različitih natjecanja u toj igrici, a kao produkt njezine popularnosti nastaju i razne slične verzije te igrice, među kojima je i Legends of Runeterra.

U veljači 2011. godine, kineski gejmerski gigant Tencent je otkupio većinu dionica Riota, da bi u prosincu 2015. otkupio čitavu tvrtku. Danas Riot ima oko 25 ureda diljem svijeta i ima više od 2500 zaposlenika.

Recenzije

Legends of Runeterra raširenih ruku je prihvaćena od strane kritičara i igrača jer su prethodno svi bili veliki zaljubljenici igrice League of Legends. Iako Legends of Runeterra nije niti približno popularna igrica kao Riotov najveći hit, u ovoj kartaškoj igrici osjeti se dašak popularnijeg naslova. Iako je i prije postojao velik broj kartaških igrica ovog tipa, Legends of Runeterra ima svoj stil i značajke koje odudaraju od običnog. Većina kritičara bila je pomalo zbunjena tajmingom objavljivanja ove igrice jer na tržištu je već postojao kartaški gigant Hearthstone, a upravo to je bio razlog neuspješnog izdavanja igrice Artifact koju je proizveo Valve. Ipak, Legends of Runeterra je nadmašio sva očekivanja, a Riot je ovim naslovom stvorio igricu dubokog i dinamičnog sadržaja koja je kartaške igrice podigla na neku višu razinu.