Steam je platforma razvijena od strane tvrtke Valve Corporation koja je prvenstveno namijenjena ljubiteljima video igara. Na njoj se mogu pronaći igre kreirane korištenjem različitih game enginea, a nedavno su istraživanje i analiza pokazali kako je velika većina igara na Steamu kreirana koristeći Unity.

Zašto je Unity najpopularniji?

Kada su analitičari sa stranice GameDataCrunch počeli analizirati koji je game engine najzastupljeniji na Steamu, provjeravali su gotovo sva imena datoteka na Steamu, tražeći njihove ekstenzije kako bi ih pripisali određenom engineu. Ispostavilo se da je ogroman broj malih i srednje velikih igara kreiran koristeći Unity, iako se može naići i na neki od poznatih velikih naslova. Kako je Steam zapravo preplavljen s manjim igrama, nimalo ne čudi da je većina datoteka kreirana uz Unity.

Kako je provedena analiza?

Kao što smo rekli, za analizu koji je game engine najpopularniji provjeravane su ekstenzije datoteka i na osnovu njih se došlo do tog zaključka. Međutim, analisti koji su radili istraživanje priznaju kako je moguće da postoje i mala odstupanja od realne brojke jer u analizu nisu uključene igre koje imaju manje od 50 recenzija, koje su jeftinije od 4.99 dolara te projekti koji još nisu završeni.

Slično se očekuje i u budućnosti

Na kraju cjelokupne analize došlo se do zaključka kako se ovi podaci u budućnosti ne bi trebali mijenjati te kako će Unity i dalje ostati vodeći game engine kada je o Steamu riječ. On jednostavno nudi prevelik broj privlačnih opcija za developere koji žele kreirati bilo kakav tip igre, a sa svojim konstantnim nadogradnjama teško je očekivati kako će ga neki drugi game engine zasjeniti. Međutim, ne bi nas začudilo kada bi također u bližoj budućnosti dobili još koju sličnu analizu koja će nam možda još preciznije i detaljnije otkriti stvarno stanje stvari na Steamu. Dotad ćemo se morati ravnati prema ovom neslužbenom istraživanju koje je proveo GameDataCrunch.