Unity je predstavio Unity Metacast, platformu za koju kažu kako će predvoditi evoluciju prijenosa sporta uživo. Metacast je takozvana RT3D(engl. “real-time 3D”) platforma koja je osmišljena za kreiranje i isporučivanje interaktivnih sadržaja direktno svojim korisnicima. Upravo su se zato iz UFC-a, vodeće svjetske organizacije za borbe mješovitim stilom(MMA), odlučili za suradnju s Unityjem kako bi istražili i potencijalno razvili aplikacije za Metacast koje će podržavati UFC sadržaje.

3D prikaz

Unity Metacast koristi volumetrijsku tehnologiju, odnosno tehnologiju koja obuhvaća procese kao što su hvatanje, gledanje i interakcija sa stvarnim svijetom, od kretanja ljudi do nepomičnih objekata, a sve u tri dimenzije. Takvi sadržaji onda mogu biti gledani iz svih kuteva, u stvarnom vremenu, a na primjeru jedne UFC borbe, gledatelji bi tako mogli uživati u najsitnijim detaljima borbe te uočiti ono što je eventualno promaknulo drugima. To će ih toliko približiti samoj borbi da će se osjećati kao da su sami u popularnom oktogonu rame uz rame borcima i možemo definitivno reći da je istina kada kažu da bi Unity Metacast mogao označiti početak revolucije sportskih prijenosa.

Budućnost je došla

Iako već sada nema ništa loše u gledanju prijenosa sportova na način na koji su oni prikazani, možemo reći kako bi ovaj 3D način prijenosa mogao donijeti nešto ogromno ljubiteljima, ne samo UFC-a, već i svih drugih sportova. Primjerice, mogućnost gledanja nogometne utakmice iz svih mogućih kuteva učinit će svakog pojedinog gledatelja VAR sucem, odnosno omogućit će mu da vidi određene dvojbene situacije iz raznih kuteva te će mu dati punu predodžbu što se trenutno događa na terenu. Postoje i oni koji će definitivno naći nešto drugo zanimljivo u ovakvom načinu prijenosa, a kao primjer možemo navesti ljubitelje kladionice kojima ovakav tip prijenosa može itekako pomoći pri procjeni sportskih ishoda. Iako je ovako nešto dosad bilo gotovo nezamislivo, čini se kako je budućnost tu, pred vratima i samo je pitanje vremena kada će Metacast implementirati svi sportovi u svoje prijenose uživo.

Očekuju se pozitivni rezultati

Iako je testiranje Unity Metacasta tek na samom početku, već sada se očekuju izvanredni rezultati. Kao što smo rekli, prva organizacija koja će Unityju pomoći u procesu istraživanja, pripreme i usavršavanja ove platforme je UFC. Još uvijek nije navedeno koliko će ukupno vremena trajati taj početni period implementiranja Metacasta, ali evidentno je da je svima u cilju da ono bude što temeljitije odrađeno te da ova tehnologija što prije zaživi u svijetu.

Popularizacija sporta

Iako već sada mnogi vole sport i imaju svoje najdraže timove i sportaše, Unity Metacast mogao bi dodatno popularizirati neke sportove. Čak i netko tko dosad nije bio ljubitelj sporta, mogao bi uživati u tome da bi na neki način bio dijelom utakmice ili meča samim time što može utjecati na način na koji želi da mu taj događaj bude prikazan. Takav oblik prijenosa mogao bi popularizirati nešto slabije gledane sportove koji trenutno nemaju velike navijačke baze i o kojima se ne govori često u medijima. No, na kraju dana, nebitno o kojem se sportu radilo, Unity Metacast će bez ikakve dileme donijeti pravu revoluciju u sportske prijenose kakvu još nismo imali i malo tko nije uzbuđen vidjeti kako će to sve na koncu izgledati.