Umbrella Corps je multiplayer igrica koju je razvila i objavila tvrtka pod imenom Capcom, a namijenjena je za Microsoft Windows te PlayStation 4. Riječ je o spin-offu popularnog serijala Resident Evil koji je izašao u lipnju 2016. godine. Važno je odmah u startu napomenuti kako ova igrica nije doživjela pretjerano dobre reakcije igrača i kritičara.

Radnja igrice

U igrici postoje singleplayer i multiplayer načini igranja. U singleplayer načinu igranja, radnja se odvija u 2012. i 2013. godini. U njoj pratimo agenta čije je kodno ime 3A-7. On pripada dobro znanoj korporaciji Umbrella. On ima razne zadatke od svojih nadređenih među kojima je testiranje različitih novih oružja. Jednom kada je testiranje gotovo, njegovi nadređeni donose odluku da ga ubiju, a to pokušavaju na način da ga šalju na još opasnije misije. Igrica je završena kada 3A-7 uspješno odradi sve zahtjevne misije na koje je poslan.

U multiplayer načinu igre, radnja se odvija u 2016. godini, tri godine nakon događaja iz igrice Resident Evil 6. Iako Umbrella više ne postoji u 2016. godini, značajan je broj njihovih istraživanja i naprednih oružja još uvijek ostao dostupan.U igrici postoji deset različitih organizacija koji se pokušavaju domoći tih istraživanja i oružja. Organizacije su: Suntech Samurai Co., Suntech Ninja Co., Medvedev, Sheng-Ya Pharmaceutical, Aeolus Edge East, Aeolus Edge West, Tenenti Inc., Saurian Corporation, Akembe Chemical i Rashid-Sahir Industries.

Kreatori igrice

Capcom je japanska tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a danas je jako poznata u svijetu. Razvila je nekoliko franšiza koje su im zaradile milijune, a radi se o popularnih imenima iz svijeta igara kao što su Street Fighter, Dino Crisis, Resident Evil, Devil May Cry i još mnoge druge. Osnovana je još 30. svibnja davne 1979. godine, a danas ima svoje urede u Japanu, Europi i Sjevernoj Americi.

Recenzije

Kao što smo napomenuli u uvodu, igrica Umbrella Corps dobila je uistinu ispodprosječne kritike i ocjene o čemu svjedoči i prosječna ocjena prikupljenih recenzija do koje je došao servis Metacritic. Te ocjene su 38/100 za verziju namijenjenu PlayStationu 4 te 36/100 za verziju kreiranu za računala. Najviša ocjena koja je došla za ovaj naslov došla je od magazina EGM, a bila je samo 5/10. Destructoid, GameSpot i Polygon dali su ocjenu 3/10, a IGN je ostavio nešto blažih 3.8/10. Od ostalih ocjena vrijedi još izdvojiti i 4/10 koliko je dao VideoGamer te dvije i pol zvjezdice koje su došle od strane GameRevolutiona.

Iz PC Gamera navode kako je igrica previše odlutala od ostatka franšize te da je čitav ovaj naslov zapravo jedan nepotreban dodatak istoj. U GameRevolutionu smatraju kako je Umbrella Corps najobičniji oblik pucačke igre koji nosi presvlaku Resident Evila. Kritičarima iz VideoGamera nije se svidjelo što je mapa na kojoj se odvija radnje igrice jednostavno premalena. Također, mišljenja su kako je igrica poprilično dosadna za njihove standarde te da jednostavno ne posjeduje dovoljno kvalitete da bi je mogli nazvati dobrom i zadovoljavajućom. U Polygonu smatraju da igrica nudi ipak jedan oblik “brzinske” zabave i da ipak nije toliko loša koliko navode drugi izvori. S time se slažu i u japanskom magazin Famitsu gdje je četiri kritičara pojedinačno dalo ocjenu za ovu igru i svaki od njih je dao ocjenu 9/10 što je dovelo do ukupne ocjene 36/40.