Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues je fantasy videoigrica koja je okarakterizirana kao neslužbeni nasljednik Ultima franšize. Razvila ju je tvrtka pod imenom Portalarium te je ona postala dostupna 27. ožujka 2018. godine. Platforme na kojima se može igrati su Microsoft Windows, MacOS i Linux.

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues ima različite načine igranja koji uključuju igranje za jednog ili više igrača, a ovisi o tome na koji način sam igrač želi igrati. Načini za više igrača su uglavnom privlačniji u današnje vrijeme, a ova igrica nudi tri različita takva načina. Oni su Single Play Online, Friend Party Online i Open Play Online. Ovdje igrač može birati između različitih oblika interakcije s drugim igračima.

Likovi s kojima igrači mogu igrati u Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues nemaju neke posebne klase već se od igrača traži da sami istraže koje vještine imaju određeni likovi kako bi došli do zaključka koji od njih im najbolje odgovara. Komunikacija s NPC-ovima, odnosno kompjuterskim likovima kojima ne upravljaju drugi igrači u igrici provodi se putem pisanih ponuđenih akcija i rečenica između kojih igrači biraju onu željenu.

Kreatori igrice

Kao što smo rekli, igricu Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues je kreirala tvrtka pod imenom Portalarium, a riječ je o tvrtki koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije u Texasu. Ona je osnovana u rujnu 2009. godine, a to je učinio Richard Garriott u suradnji sa svojim dugogodišnjim kolegama Dallasom Snellom i Fredom Schmidtom. Slogan tvrtke je “We take you there” što bi u slobodnom prijevodu značilo “Odvest ćemo vas tamo”.

Prva kreacija novonastale tvrtke bila je igrica Port Casino, a nakon nje je došao Ultimate Collector: Garage Sale koji je rađen u suradnji s tvrtkom Zynga kako bi igrica bila plasirana na društvenu mrežu Facebook. Ipak, ona je nakon nekog vremena odstranjena s te platforme. Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues je treća po redu igrica koja je izašla iz radionice tvrtke Portalarium. Garriott je jednom prilikom potvrdio da je Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues zapravo neslužbeni nastavak Ultima franšize te da bi svoju igricu nazvao Ultima 2 kada bi imao prava za to, Njih drži dobro poznata tvrtka u svijetu videoigara – Electronic Arts.

Recenzije

Videoigrica Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues je dobila mješovite reakcije kritičara i samih igrača, a to potvrđuje prosječna ocjena do koje je došao servis Metacritic. Oni navode kako je srednja ocjena za ovaj naslov 58/100.

Britanski magazin koji se bavi videoigricama PCGamersN navodi kako je Garriott bio neodlučan koji zapravo nastavak iz Ultima franšize želi slijediti. Čini im se kako nije znao želi li slijediti sedmi dio ili Ultima Online verziju igrice jer je Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues zapravo hibrid ta dva naslova. U MMOGamesu misle kako će igračima koji nisu baš upoznati s MMORPG žanrom biti izuzetno teško savladati neke osnovne stvari, a da to svakako nije dobro za novu igricu na tržištu. Zato je njihova ocjena za Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues glasila 6/10. Na stranici Rock Paper Shotgun navode kako je riječ o osrednjoj igrici, ali sviđaju im se neke nadogradnje koje su s vremenom došle, posebice u onom dijelu igranja za više igrača.