Tyranny je videoigrica koju je razvila tvrtka pod imenom Obsidian Entertainment, a objavila tvrtka Paradox Interactive. On je izašla 10 . studenog 2016. godine za Microsoft Windows, OS X i Linux.

Iako nije nastavak te igrice, radnja i način igranja vrti se oko prethodnice koju je kreirao Obsidian, a riječ je o igrici Pillars of Eternity. Tyranny započinje tako da je zli vladar Kyros već osvojio čitav svijet, a lik kojim igrač upravlja, Fatebinder, jedan je od važnijih ljudi u njegovim redovima. Igrač mora putovati svijetom kako bi uspostavio red nakon Kyrosove pobjede te donositi važne odluke koje će se odnositi na različite grupe preživjelih.

Kreatori igrice

Obsidian Entertainment je američka tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a nalazi se u gradu Irvineu, u Kaliforniji. Osnovana je u lipnju 2003. godine, netom nakon zatvaranja tvrtke Black Isle Studios. Upravo su bivši zaposlenici te tvrtke Feargus Urquhart, Chris Avellone, Chris Parker, Darren Monahan i Chris Jones htjeli nastaviti sa svojim radom te su osnovali Obsidian Entertainment. Kroz povijest tvrtke, puno je naslova jednostavno otkazano, a zbog toga je tvrtka ušla u velike financijske probleme u 2012. godini. Tada je došlo do ranije spomenute ideje da od javnosti zatraže da im pripomogne u njihovom novom projektu Pillars of Eternity, a zahtjev je prošao bolje od očekivanog. Taj je čin ujedno i spasio tvrtku od propadanja te je nakon njega u 2016. godini izašla i videoigrica Tyranny kao neslužbeni nastavak Pillars of Eternity. U 2018. godini Obsidian Entertainment postao je dio Microsoft Studiosa, danas poznatog pod imenom Xbox Game Studios.

Recenzije

Popularni servis Metacritic potrudio se prikupiti velik broj različitih recenzija poznatih kritičara kako bi došao do prosječne ocjene koja je dodijeljena igrici Tyranny. Ocjena do koje su došli je vrlo dobrih 80/100. Od ocjena kritičara posebno vrijedi izdvojiti 8.3/10 koliko su ovom naslovu dali IGN i Game Informer. Također, vrlo dobre ocjene došle su i od strane GameSpota koji je Tyrannyu dao 8/10, PC Gamera i Polygona koji su dali ocjenu 7.5/10 te Destructoida s ocjenom 7/10.

U IGN-u navode kako je Tyranny jedna od boljih RPG igrica koja će igračima ostati u sjećanju duže vremena te da su scene i načini borbe vrlo dobro odrađeni. Jedina zamjerka koju imaju za ovu igricu je njezina duljina koja je po njihovom mišljenju prekratka, ali to može biti i pohvala budući da su htjeli uživati u igrici dulje. U GameSpotu su mišljenja kako je Tyranny jedinstvena igrica koja igrače tjera da razmišljaju o čovječanstvu, moralu i kakvu ulogu u današnjem svijetu imaju milost i suosjećanje. To dovodi do zaključka koliko je Tyranny zapravo duboka igrica i koliko se može iz nje naučiti. U Game Informeru su mišljenja kako je Tyranny poprilično mračna igrica prije svega, ali da ima ogroman broj različitih stvari koje se mogu istražiti. Po njima, ovaj će naslov staviti veliki autoritet u ruke svojih igrača koji će tako moći diktirati sudbinu čitavog svijeta, ali istovremeno igrače uči i što je korupcija te koliko moć može promijeniti osobu.

Sve u svemu, većina je kritičara složna kako igrica sjajno istražuje koliko duboko može biti zlo u ljudima te da svojim igračima ostavlja neke važne lekcije koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu.