Torment: Tides of Numenera je videoigrica koju je razvila tvrtka pod imenom InXile Entertainment, a objavila tvrtka Techland Publishing za Microsoft Windows, MacOS, Linux, Xbox One i PlayStation 4. Izašla je 28. veljače 2017. godine, a ona je neslužbeni nastavak na popularni naslov iz 1999. godine Planetscape: Torment. Riječ je o 2.5D igrici čiji je velik naglasak na samoj priči u igrici, a to su prepoznali i razni kritičari kao i sami igrači.

Radnja igrice

Radnja igrice odvija se u Numeneri, jednom mjestu koje je osmislio Monte Cook. Glavni protagonist igrice i priče je poznat kao Last Castoff koji je uspio pronaći način kako da napusti svoje fizičko tijelo i ponovno se rodi u novom što znači da je uspio postići besmrtnost. Njegove akcije privukle su biće poznato kao The Sorrow koje ga želi uništiti. Glavni lik želi pronaći svoga učitelja prije nego što Sorrow pronađe njega, a kako bi to učinio, mora istražiti takozvani Ninth World gdje će naići na mnoge slične sebi s kojima će postati prijatelj, ali i one koji će mu postati neprijatelji na njegovom putu. Možemo reći kako je glavna misao koja se ponavlja kroz samu igricu zapravo “koliko vrijedi jedan život”?

Kreatori igrice

Kao što smo ranije spomenuli, igricu je proizvela tvrtka pod imenom inXile Entertainment koja se nalazi u New Port Beachu, u Kaliforniji. Ona je dio Xbox Game Studiosa, a osnovana je 2002. godine. Osnovao ju je Brian Fargo te se u početku tvrtka bavila razvojem manjih igrica u flashu te igrica fantazije poput The Bard’s Tale i Hunted: The Demon’s Forge. Organizacijom uspješne Kickstarter kampanje, inXile Entertainment počinje raditi na nastavku nekoć popularnog naslova Wastelanda. Za to su prvo morali dobiti dopuštenje od tvrtke Konami koja je kreirala originalni Wasteland. Budući da je Wasteland bio veliki uspjeh u očima kritičara, inXile Entertainment je pokrenuo novu kampanju na Kickstarteru u kojoj je prikupljeno više od 4 milijuna američkih dolara kako bi nastavili s daljnjim radom. Upravo je tih 4 milijuna dolara uloženo u razvoj igrice Torment: Tides of Numenera.

Recenzije

Igrica Torment: Tides of Numenera je vrlo dobro dočekana od strane kritičara i igrača, a tome svjedoče i prosječne ocjene svih raspoloživih recenzija koje je izvukao servis Metacritic. One su sljedeće:
PC: 81/100
PlayStation 4: 76/100
Xbox One: 79/100

Gledajući individualne ocjene kritičara, postoji mnogo onih koje bi valjalo izdvojiti, a najviša je ocjena došla od strane GameSpota koji je igrici Torment: Tides of Numenera dao 9/10. Pc Gamer je ostavio ocjenu 89/100, IGN 8.8/10, a Polygon i VideoGamer 8/10. GameRevolution dao joj je četiri i pol zvjezdice, a Game Informer 8.5/10. Najniža ocjena došla je od strane Destructoida, a riječ je o i dalje solidnih 7.5/10.

Upravo iz Destructida su naveli kako nisu mogli dati višu ocjenu jer, iako je igrica sasvim solidna, neki dijelovi jednostavno nisu te jer će se ova igrica svidjeti samo određenoj grupi ljudi. U Game Revolutionu navode kako je igrica Torment: Tides of Numenera postigla enciklopedijsko znanje o novom i izmišljenom svijetu. U IGN-u su mišljenja kako Torment: Tides of Numenera donosi jedan dubok i misteriozan svijet u RPG žanr, a sve na osnovu pisanog prepričavanja. U PC Gameru navode kako nešto sporiji početak igrice tjera igrače na razmišljanje, ali da je Torment: Tides of Numenera dostojan nasljednik Planetscapea. U Polygonu su napisali kako je ova igrica predivna i izazovna te da ne postoji puno RPG igrica koje su uspjele postići nešto ovakvo. U VideoGameru su istaknuli kako im je najdraži dio igrice njezino pisanje i prepričavanje radnje te da su svjesni da ne vole svi takav tip igrice, ali i da će oni koji vole uistinu uživati u njoj.

Nagrade i postignuća

Iako je Torment: Tides of Numenera osvojio samo jednu značajniju i veću nagradu, nekoliko je puta bio nominiran za jednu od njih. Na dodjeli Develop Awards ovaj je naslov tako bio nominiran u kategoriji najboljeg pisanja. Na dodjeli nagrada Golden Joystick Awards, Torment: Tides of Numenera je bio nominiran u kategoriji najboljeg prepričavanja radnje. Na dodjeli nagrada New York Game Awards 2018, igrica je ostvarila nominaciju za najbolju indie igricu godine, a na dodjeli 21st Annual D.I.C.E. Awards bila je nominirana u kategoriji najbolje RPG igrice godine.

Nagrada koju je Torment: Tides of Numenera uspio osvojiti došla je od strane Game Informera koji ju je nagradio za najbolje okruženje unutar igrice na svojoj dodjeli najboljih RPG igrica 2017. godine.