Max: The Curse of Brotherhood je puzzle videoigrica koju je razvila tvrtka Press Play za Xbox One, Microsoft Windows, Xbox 360, Nintendo Switch te PlayStation 4. Ona je prvi put najavljena na Microsoftovoj izložbi E3 2013. godine. Također, riječ je o nastavku igrice Max & the Magic Marker koju je također kreirao Press Play.

Max: The Curse of Brotherhood je smješten u jedno 2.5D okruženje u kojem igrač koristi slobodnu kameru koja mu pruža kinematski pogled. Igrica ima ukupno sedam poglavlja i dvadeset razina. Sve su razine međusobno povezane kako bi se stekao jedan osjećaj putovanja prilikom prelaženja. Najveći zaplet radnji daje magični marker koji daje jedan nov i kreativan pristup načinu na koji se zagonetke mogu rješavati. Kroz igricu, marker će imati različite moći.

Radnja igrice

Glavni lik igrice po kojem ona i nosi ime, Max, jednog dana dolazi doma iz škole te pronalazi svog brata Felixa u svojoj sobi kako razbija njegove drage igračke. Budući da se to Maxu nije niti malo svidjelo, pomoću tražilice “Giggle” koja je evidentna parodija na “Google” traži načine kako se riješiti svog brata. Vrlo brzo nailazi na čaroliju koja garantira kako će njegov brat Felix nestati. Čitajući riječi čarolije naglas, otvara se portal iz kojeg izlazi divovska kandža koja otme njegovog brata. Kada je shvatio posljedice svoga čina, Max bez oklijevanja uskače u portal ne bi li spasio Felixa te završava u jednom neprijateljskom magičnom okruženju koji kontrolira zli vladar Mustacho zajedno sa svojim pomoćnicima.

Kreatori igrice

Press Play je tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a nalazi se u Danskoj, točnije u Kopenhagenu. Osnovana je u listopadu 2006. godine, a od tada pa do danas je izdala pet naslova. 2012. godine, Press Play je postao dio Microsofta te je zajedno s tvrtkama poput 343 Industries, Rare, Lionhead Studios, Turn 10 Studios i Twisted Pixel Games čini Microsoft Studios. 10. ožujka 2016. godine, Microsoft je ugasio Press Play, a njegovi bivši vlasnici Ole Teglbjærg, Rune Dittmer i Mikkel Thorsted osnovali su novu tvrtku pod imenom Flashbulb Games te su preuzeli sav rad koji je nekoć vodila njihova bivša tvrtka Press Play.

Recenzije

Servis Metacritic je na osnovu svih značajnijih recenzija došao do prosječnih ocjena za igricu Max: The Curse of Brotherhood, a one glase:
Xbox One: 72/100
PlayStation 4: 67/100
Nintendo Switch: 73/100

Max: The Curse of Brotherhood se najviše svidio kritičarima sa stranice GamesRadar+ koji su ovom naslovu dali ocjenu od četiri i pol zvjezdice. Destructoid mu je dao ocjenu 8/10, Edge 7/10, dok su Game Informer i GameSpot dali ocjene od 6/10. Najnižu ocjenu ovoj igrici dao je GameZone, a ona glasi 5.5/10.

GamesRadar+ hvali inovativnost koju posjeduje Max: The Curse of Brotherhood, kao i njezin dizajn zagonetki koji je sjajno balansiran. Ono što ih se još dojmilo je predivno okruženje i iskustvo koje igrač može steći igrajući ovu igricu. Destructoid je također komentirao izgled igrice kao šarmantan te im se svidio dizajn zagonetki povezan s uzbudljivim akcijskim sekvencama u jednom novom svijetu. Edge iznosi kako je igrica odlična za opuštanje te da su njezine zagonetke poprilično inteligentno osmišljene. U GameSpotu smatraju kako je umjetnički dio igrice poprilično inovativan te da sama igrica ima jako privlačnu priču i glavnog lika. Kada je riječ o zagonetkama, smatraju kako se njihov koncept zna prečesto ponavljati što je za njih umanjilo doživljaj igranja. U Game Informeru su napisali kako radnja igrice vrlo vjerojatno nije privlačna velikom broju ljudi te vjeruju kako isto tako dosta njih nije niti odigralo igricu do kraja.

Stranica Kotaku nije preporučila Max: The Curse of Brotherhood svojim čitateljima, a igricu je usporedila s većom verzijom neke obične igrice za iPhone. Svidio im se humor u igrici, kao i njezin izgled, ali žalili su se na to da se u igrici radnja previše odugovlači kada to nije potrebno. Hardcore Gamer navodi kako igrica ne nudi ništa novo i jedinstveno, iako su pohvalili njezino glumu prilikom davanja glasova, zvučne efekte te glazbu. U GameZoneu pišu kako im je zaista teško preporučiti Max: The Curse of Brotherhood svojim čitateljima zbog načina na koji se kontrolira glavnog lika u samoj igrici. Ipak, kao i velika većina kritičara, hvale izgled igrice.