Yooka-Laylee and the Impossible Lair je igrica koju je razvila tvrtka pod imenom Playtonic Games, a objavila tvrtka Team17. Izašla je 8. listopada 2019. godine. a riječ je o spin-off verziji igrice Yooka-Laylee koja je izašla 2017. godine. Ona je dostupna za Microsoft Windows, PlayStation 4, Nintendo Switch te Xbox One.

Radnja igrice

Igrica Yooka-Laylee and the Impossible Lair je 2D igrica, a njezini glavni likovi su Yooka, muški kameleon te Laylee, ženski šišmiš. Igrica se svodi na prelaženje razina, a cilj na svakoj razini je skupljati peraje i novčiće. Novčići su posebno važni jer se koriste kako bi se otključao i omogućio daljnji napredak kroz razine. Kroz igranje, likovi mogu osigurati dodatne bodove za napad, a iako je glavna razina dostupna u bilo kojem trenutku igranja igrice, savjetuje se da se ipak prethodno skupi dovoljan broj tih bodova jer neće biti nimalo lako završiti igricu bez njih. U igrici postoje i napitci pod imenom Tonics koji mogu izmijeniti igru na razne načine jednom kada ih Yooka konzumira. Za njih i peraje koje je potrebno skupljati, najčešće će biti potrebno riješiti neke od brojnih zagonetki koje se nalaze u samoj igrici.

Kreatori igrice

Playtonic Games je britanska tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a sjedište joj je u Derbyju, u Engleskoj. Osnovana je 2014. godine, a njezini osnivači su Steve Hurst, Steve Mayles, Gavin Price, Jens Restemeier, Mark Stevenson i Chris Sutherland. Svi su oni prethodno radili u tvrtki pod imenom Rare, a onda su se odlučili osnovati nešto svoje. Njihov prvi projekt bila je igrica pod imenom Project Ukelele za koju su razvili kampanju na Kickstarteru kako bi prikupili dovoljno sredstava za njezin razvoj. Oni su poprilično nevjerojatno uspjeli prikupiti milijun dolara koliko im je bilo potrebno i to u samo 24 sata te su razvili svoju igricu. Kasnije je ona ipak objavljena pod drugim imenom, a riječ je o igrici Yooka-Laylee. Ona je dobila svoj nastavak, Yooka-Laylee and the Impossible Lair, koji je vrlo dobro prihvaćen od strane igrača i kritičara diljem svijeta.

Recenzije

Kao i uvijek, servis Metacritic je i za Yooka-Laylee and the Impossible Lair pokušao prikupiti što više ocjena kritičara kako bi izvukao prosječnu ocjenu za ovu igricu. Ocjene do kojih su na taj način došli su sljedeće:
Nintendo Switch: 81/100
PC: 81/100
PlayStation 4: 82/100
Xbox One: 84/100

Budući da je riječ o relativno novom naslovu, još uvijek ne postoji velik broj recenzija, ali one koje vrijedi izdvojiti su vrlo dobre. IGN je igrici Yooka-Laylee and the Impossible Lair dao vrlo dobrih 8.7/10, a slična ocjena došla je i od strane Game Informera koji je dao 8.5/10. Nešto niže, ali još uvijek sasvim solidno igricu je okarakterizirao Destructoid davši joj ocjenu 7/10.

Iz IGN-a navode kako je Yooka-Laylee and the Impossible Lair igrica koja je na sjajan način modernizirala 2D tip igrica. Game Informer je također o ovom naslovu imao samo riječi hvale, također istaknuvši da je sjajna igrica unatoč svojem 2D stilu. U Euro Gameru dodaju kako je ovaj drugi nastavak, točnije spin-off igrice Yooka-Laylee puno bolji od svoje prethodnice, a najviše zbog svog jedinstvenog dizajna. Iako je većina recenzija bila pozitivna, neki su istaknuli da postoje dijelovi i stvari koji im se ne sviđaju. Iz Destructoida tako iznose kako imaju osjećaj da neke razine nisu dovoljno maštovito odrađene te da se taj segment može poboljšati. U PC Worldu su mišljenja kako Yooka-Laylee and the Impossible Lair nije naslov u kojem mogu u potpunosti uživati te su mu zato dali tri zvjezdice na svojoj ljestvici od mogućih pet.

Igrica Yooka-Laylee and the Impossible Lair je nominirana za nagradu u kategoriji preciznosti kontrola na dodjeli koju organizira National Academy of Video Game Trade Reviewers.