Thronebreaker: The Witcher Tales je videoigrica koju je razvila tvrtka pod imenom CD Projekt Red. Riječ je o spin-off igrici planetarno popularne franšize The Witcher. Ona je izašla u 23. listopada 2018. godine za Microsoft Windows, 4. prosinca iste godine za PlayStation 4 i Xbox One, a verzije za iOS i Android pojavile su se u 2020. godini. Po svom žanru, Thronebreaker: The Witcher Tales je kartaška igrica u kojoj se kod karata koriste likovi iz spomenute franšize The Witcher.

Radnja igrice

Radnja igrice Thronebreaker: The Witcher Tales bazira se na 30-satnoj kampanji, a igrač igra u ulozi kraljice Meve koja vlada područjima Lyria i Rivia. Kao vođa jednog od sjevernih kraljevstva, Meve predvodi malenu skupinu koja se mora boriti i graditi savezništva kako bi vratila sjever pod svoju vlast. Igrica se bazira na sustavu izbora i posljedica koje ovise o tim izborima, a čine samu radnju i priču.

Svijet u igrici se sastoji od pet regija koje nisu nikada dosad istražene u igricama iz serijala The Witcher. To su Rivia, Lyria, Angren, Mahakam i Lower Aedirn. Borbe se odvijaju po redovima gdje svaki igrač ima pravo na svoj potez, a karte mogu imati različite vrijednosti. Onaj tko sakupi najveću vrijednost koristeći svoje karte je pobjednik. Održavati savezništva je ključno jer neke od jačih karata se mogu koristiti samo kada su likovi na kartama saveznici s Meve i nestat će iz špila onoga trenutka kada se to savezništvo prekine.

Kreatori igrice

CD Projekt Red je poljska tvrtka koja se bavi kreiranjem i izdavanjem videoigara. Njezin ured nalazi se u Varšavi, a osnovana je 1994. godine. Njezin osnivači su Marcin Iwiński and Michał Kiciński. Najpoznatije kreacije ove tvrtke su upravo igrice iz The Witcher serijala, a njih je razvio odjel u tvrtki koji je osnovan 2002. godine. CD Projekt Red je dosad razvio devet videoigara, a deseta će nositi ime Cyberpunk 2077 i jedan je od najiščekivanijih naslova ne samo ove godine, već ikada.

Recenzije

Igrica Thronebreaker: The Witcher Tales uistinu je sjajno dočekana od strane igrača i kritičara, a najbolji svjedok tome su prosječne ocjene za pojedine konzole koje je sakupio servis Metacritic. One su sljedeće:
PC: 85/100
PlayStation 4: 80/100
Xbox One: 85/100
Nintendo Switch: 84/100
iOS: 79/100

GamesRadar+ bio je najdarežljiviji prema ovoj igrici davši joj svojih maksimalnih pet zvjezdica. Bilo je još recenzija koje su graničile sa savršenom ocjenom. a neke od njih su IGN-ovih 9.4/10 ili 9.2/10 koliko je došlo od magazina The Games Machine. GameSpot je igrici Thronebreaker: The Witcher Tales dao ocjenu 9/10, a još vrijedi izdvojiti 8.5/10 GameInformera, te četiri zvjezdice koje su dali Slant Magazine i TouchArcade.

GamesRadar+ već u svom naslovu daje do znanja zašto je Thronebreaker: The Witcher Tales kod njih odnio maksimalnu ocjenu. U naslovu stoji kako je ta igrica postavila nove standarde za sve igrice koje uključuju karte. U IGN-u navode kako je znatno lakše nabrojati samo onih par stvari koje ne valjaju s igricom nego ogroman broj odličnih stvari koje su ih oduševile. Smatraju kako je riječ o jednoj od najboljih RPG igrica u posljednjih nekoliko godina te da će svatko tko voli igre fantazije i igre karata obožavati Thronebreaker: The Witcher Tales. Kao što smo vidjeli u prosječnim ocjenama Metacritica te u individualnim ocjenama nekih od najvećih kritičara na svijetu, puno je odličnih stvari u ovoj igrici, no ipak, ona nije usrećila CD Projekt Red jer po njihovim procjenama nije zadovoljila očekivanja koja su imali u vezi prodaje.

Nagrade i postignuća

Popis nagrada koje igrica Thronebreaker: The Witcher Tales osvojila doista je impresivan. Vrijedi stoga istaknuti neke od najvećih:

  • Na dodjeli Global Game Awards, ova je igrica odnijela nagradu u kategoriji najbolje priče u videoigrici.
  • Na IGN-ovoj dodjeli Best of 2018, Thronebreaker: The Witcher Tales je odnio pobjedu u kategoriji najbolje PC igrice 2018. godine po izboru čitatelja. Također, bila je nominirana u kategoriji najbolje strateške igrice.
  • Na dodjeli SA Gamer Awards, slavila je u kategoriji najbolje puzzle igrice
  • Na dodjeli PC World Editor’s Choice Awards, pobijedila je u kategoriji najbolje single player igrice, a bila je nominirana i u konkurenciji najbolje igrice godine.
  • Osvojila je nagradu za najveće iznenađenje na dodjeli Game Informer’s Best of 2018
  • Osvojila je prvo mjesto po izboru publike na dodjeli nagrada German Video Game Awards
  • Na dodjeli Digital Dragons Awards osvojila je nagradu za najbolji soundtrack u poljskim igricama, a bila nominirana u kategorijama najbolje poljske igrice, najboljeg dizajna u poljskim igricama i za najbolji umjetnički dojam u poljskim igricama.
  • Na dodjeli Central & Eastern European Game Awards osvojila je prvo mjesto u kategoriji najbolje ispričane priče u videoigricama.

Od ostalih nominacija vrijedi još izdvojiti nominaciju na dodjeli nagrada Unity Awards u kategoriji najbolje igrice za računalo i konzole te nominaciju na dodjeli nagrada New York Game Awards u kategoriji Herman Melville nagrade za najbolje pisanje.