Pathologic 2 je avanturistička igrica preživljavanja koju je razvila tvrtka pod imenom Ice-Pick Lodge, a objavila tvrtka tinyBuild. Ovaj je naslov zapravo originalno trebala bi prerada istoimenog naslova iz 2005. godine, ali je naposljetku postao njezin nastavak s potpuno novom radnjom. Prema planovima, ova će igra biti kreirana u tri dijela, a prvi od njih je izašao 23. svibnja 2019. godine.

Demo, odnosno verzija koja služi za demonstraciju i kako bi se potencijalni fanovi upoznali s igrom koja će izaći, izdan je 2. prosinca 2016.godine, a nosio je nazim The Marble Nest. On je i sada besplatno dostupan na Internetu svima, a sadrži svoju kratku i jedinstvenu priču. Također, dostupna je i “alfa” verzija koja je izašla 11. rujna 2018. godine. Jedan mjesec prije izlaska gotove igrice, pojavila se još jedna demo verzija.

Radnja igrice

Igrica Pathologic 2 sastoji se od više različitih i nevezanih zadataka, a oni nisu povezani nekakvom kronološkom logikom pa se može desiti da igrači različitim redoslijedom nailaze na određene zadatke, a ne neke koji su u opisu igrice uopće niti ne naiđu.

Glavni lik igrice je kirurg koji nosi ime Artemy Burakh. Radnja igrice započinje na mjestu gdje je završila radnja prvog dijela ovog naslova, u gotovo pustom gradu prepunom tijela i zvukova vrištanja. Igrači u početku kontroliraju Artemyja kroz njegove vizije i snove da bi naposljetku stvari konačno postale stvarne. U dijalogu s jednim od likova koji dijele slične karakteristike kao Artemy, on saznaje da je rođen u jednom gradu u kojem nije bio već godinama. Artemyjev otac, Isidor Burakh je lokalni liječnik u tom gradu koji je Artemyja poslao u drugi grad kako bi ovaj stekao neko znanje o medicini, a sada je zatražio da se vrati jer kako kaže, velike poteškoće su na pomolu. Kako bi se u potpunosti mogla razumjeti radnja igrice, ipak je poželjno da igrači odigraju njezin prvi dio.

Kreatori igrice

Ice-Pick Lodge ili jednostavnije samo Lodge je tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a dolazi iz glavnog ruskog grada – Moskve. Osnovao ju je Nikolay Dybowski 2002. godine. Upravo je postao poznat svog prvog od dva dijela igrice Pathologic koja je nedugo nakon svog izlaska poprilično dobro prihvaćena od strane kritičara, a osvojila je i mnoge ruske nagrade. Ukupno gledajući, Lodge je zasad kreirao šest naslova, a druga igrica koja im je uspjela osvojiti i poneku nagradu je The Void.

Recenzije

Kao i uvijek, do prosječne ocjene svih raspoloživih recenzija većih kritičara došao je servis Metacritic, a ona je 69/100. Do te ocjene došli su na osnovu čak 27 različitih recenzija. Ipak, gledajući samo ocjene igrača, dolazimo do vrlo impresivne ocjene od 8.6/10.

Kritičari su uglavnom svoje pozitivne ocjene bazirali na atmosferi koju stvara igrica, a ona uvelike odgovara samoj radnji i stvara jedan poseban i jedinstven osjećaj igranja. Ono što im se nije svidjelo je način na koji se odvijaju scene borbe i načini kojima igrač kontrolira glavnog lika u tim borbama. Iz Lodgea su spremno dočekali te kritike i kao odgovor na njih ubacili u igricu mogućnost biranja različitih težina i postavki koje najbolje odgovaraju individualnim igračima.

Pathologic 2 je osvojio nagradu za “nestandardnu igru” na dodjeli Russian Game Developers Conference.