Life Is Strange: Before the Storm je videoigrica koja je pravljena u epizodama, a kreirala ju je tvrtka pod imenom Deck Nine, dok ju je objavila tvrtka Square Enix. Sve tri epizode ove igrice izašle su u drugom dijelu 2017. točnije, točnije prva je epizoda izašla 31. kolovoza, druga 19. listopada, a treća 20. studenog. Ti su izlasci prvobitno bili namijenjeni za Microsoft Windows, PlayStation 4 i Xbox One, a u 2018. godini kreirane su njihov everzije za MacOS, Android i iOS.

Razvoj igrice Life Is Strange: Before the Storm započeo je u 2016. godini, a Deck Nine je pri tome koristio Unity game engine. Igrica je doživjela vrlo dobre recenzije igrača i kritičara, a glavne značajke koje su dovele do takvih recenzija su zanimljivi likovi, radnja, odnosi i utjecaj koji igrači imaju na to kako će završiti igrica.

Radnja igrice

Chloe Price je 16-godišnja djevojka koja živi u gradu pod imenom Arcadia Bay. Ona je obična djevojka koja se druži sa svojom prijateljicom Rachel s kojom jednog dana uoči kako Rachelin otac vara njezinu majku s drugom ženom. Rachel odluči spaliti obiteljsku sliku u kanti za smeće te nespretnom reakcijom ruši kantu i izaziva požar u prirodi. Idući dan Chloe s Rachel pobjegne iz škole te se sakrije u jedan od automobila na odlagalištu kada dobije poziv lokalnog dilera u vezi vraćanja njezinog duga. Neznajući kako mu vratiti novce, Chloe ih ukrade od svog kolege iz razreda Drewa. Jednog dana, Chloe i Rachel odluče napustiti Arcadia Bay upravo u automobilu koji je Chloe pronašla na odlagalištu, a nakon tog događaja djevojke počinju nailaziti na uistinu velik broj raznih problema s kojima se moraju nositi, htjele to ili ne.

Kreatori igrice

Deck Nine je američka tvrtka iz Colorada koja se bavi kreiranjem videoigara, a prvobitno je nosila ime Idol Minds. Ona je osnovana u travnju 1997. godine, a to su učinili Mark Lyons i Scott Atkins. Pod imenom Idol Minds, tvrtka je kreirala 12 različitih videoigara, dok je Life Is Strange: Before the Storm zasad jedina igra kreirana pod imenom Deck Nine.

Igrica koja je proslavila ovu tvrtku je Pain, a ona je izašla 29. studenog 2007. godine. Pain je postao najskidanija igrica na PlayStation Networku u 2008. godini. 20. rujna 2018. godine iz Deck Ninea objavljuju kako su krenuli u suradnju sa Square Enixom upravo u svrhu kreiranja igrice Life Is Strange: Before the Storm.

Recenzije

Budući da igrica Life Is Strange: Before the Storm ima tri epizode, svaka od njih gledana je i ocjenjivana posebno, a odličan posao u prikupljanju tih ocjena obavio je servis Metacritic koji je za svaku epizodu te za serijal ukupno izvukao prosječne ocjene. One glase:

Čitav serijal:
PC: 77/10
PlayStation 4: 77/100
Xbox One: 82/100
Prva epizoda – Awake:
PC: 80/10
PlayStation 4: 78/100
Xbox One: 79/100
Druga epizoda – Brave New World:
PC: 76/10
PlayStation 4: 79/100
Xbox One: 76/100
Treća epizoda – Hell is Empty:
PC: 75/10
PlayStation 4: 77/100
Xbox One: 81/100

U prvoj epizodi kritičari su uglavnom hvalili način na koji se Chloe kao lik polagano počinje razvijati. U Hardcore Gameru smatraju kako upravo njezin lik ima više slojeva te da je svaki zanimljiv na svoj način. U Game Informeru navode kako je odlično prikazana ranjivost i naivnost kod Chloe zbog toga što je vrlo rano izgubila svog oca.
Za drugu epizodu Matro iznosi kako ima se poprilično svidjelo to što igračeve odluke tijekom igranja utječu na sam karakter glavnog lika. U Shacknewsu smatraju kako se u drugoj epizodi uistinu vidi rast kod Chloe, a istu se značajku s riječima hvale dočekali i u Destructoidu.
Metro i Peeples bili su složni da je treća epizoda bila najemocionalnija od u serijalu. Pisanje i radnja su ocijenjeni autentičnima i jedinstvenima, a velik broj kritičara je složan kako se kroz glumu i davanja glasova osjetila nevjerojatna kemija između likova. Kritičari i igraču uglavnom su bili sretni i zadovoljni načinom na koji se igrica završila.

Nagrade i postignuća

Life Is Strange: Before the Storm se može pohvaliti i nekim značajnim nagradama, a prva od njih došla je na dodjeli koju organizira GamesRadar+. Nagrada je bila u kategoriji najboljih igrica. Na dodjeli 2018 Webby Awards, ova je igrica pobijedila u kategoriji najboljeg pisanja i u kategoriji igrica koje potiču na aktivizam.

Uz ovu nagrade, doista je impresivan broj nominacija koje je ovaj naslov doživio, a od značajnijih to su nominacije za najbolju avanturističku igricu od strane Hardcore Gamera te dvije nominacije na dodjeli Gamescom 2017 Awards. One su došle u kategorijama najbolje simulacije i najbolje obiteljske igre. Također, vrijedi izdvojiti i nominaciju za najbolji audio na dodjeli Golden Joystick Awards te nominaciju u kategoriji najbolje igre godine na dodjeli koju organizira Game Informer.