Threes je indie puzzle videoigrica koju je razvila nezavisna tvrtka pod imenom Sirvo. Ona je izašla 6. veljače 2014. godine za iOS uređaje, a kasnije su izrađene verzije za Android, Xbox One i Windows Phone. U igrici Threes, igrač u jednoj mreži pomjera brojeve kako bi na što je bolji način iskombinirao višekratnike broja tri. Kada više ne postoji niti jedan mogući potez igra je gotova, a polja u mreži se zbrajaju i zbroj se vodi kao konačan rezultat.

Osnovni prototip igre razvijen je u jednoj noći, ali je tim razvojnih stručnjaka koji su radili na igrici proveo više od pola godine iskušavajući razne kombinacije te pokušavajući implementirati svoje ideje u različite teme kao što su tema šaha ili sushija. Na kraju, tim se ipak odlučio koristiti prvobitni dizajn i to se ispostavilo punim pogotkom jer je igrica Threes sjajno prihvaćena od strane kritičara i igrača. Ova igra je svojim izlaskom postala toliko popularna da se moglo naići na zaista velik broj njezinih kopija i igrica koje su koristile sličan koncept i ideju.

Radnja igrice

Igrica se igra u jednoj mreži ili tablici koja je 4×4, a kao što smo rekli, cilj je kombinirati brojeve kako bi se dobila brojka tri ili neki od njezinih višekratnika. Primjerice, ako u tablici postoje brojke 1 i 2, on se mogu spojiti i postati brojka 3. Dvije brojke 3 mogu se spojiti i postati brojka 6, a dvije brojke 6 mogu postati 12 itd. Svaki zbroj ima i svoju odgovarajuću boju. Ako igrač pomjeri pločice s brojevima u jednom smjeru bez da pusti ekran, dobit će pregled kako će tablica izgledati, a ako pusti ekran nakon te akcije, ona će se izvršiti i neće biti mogućnosti vratiti se potez unazad.

Igrači mogu svojom vještinom doseći i brojeve kao što su 6.144 te 12.288, a svoje konačne rezultate mogu uspoređivati s rezultatima drugih igrača.

Kreatori igrice

Sirvo Studios je jedna američka tvrtka koja je svoj rad započela sa samo tri člana. Dizajner igrica bio je Ashmer Vollmer, ilustrator Greg Wohlwend, a kompozitor Jimmy Hinson. Ovaj je trojac prethodno zajedno radio na igrici Puzzlejuice koja je 2012. godine izašla za iOS. Između sebe imaju dosta iskustva u kreiranju igrica, a Threes je jedna naizgled jako jednostavna igrica donijela im je uistinu veliku slavu i na najbolji mogući način predstavila svijetu.

Recenzije

Igrica Threes zaista je odlično dočekana od strane kritičara i igrača, a tome svjedoči prosječna ocjena od 92/100 do koje je došao servis pod imenom Metacritic nakon što je usporedio ocjene čak 19 recenzija.

Eurogamer i TouchArcade ovom su naslovu dali savršene ocjene 10/10, odnosno pet zvjezdica u svojim recenzijama. Od značajnijih ocjena većih stranica i magazina vrijedi izdvojiti još ocjenu 9/10 od Game Informera, 4/5 sa stranice Digital Spy i 8/10 koliko je igrici Threes dao Edge.

Iz TouchArcadea navode kako je Threes igrica koja došla blizu savršenstvu koliko to može jedna mobilna igrica. Iz Polygona iznose kako je Threes briljantna mala puzzle igrica, a u Game Informeru smatraju kako ovaj naslov ima sve kvalitete koje treba imati uspješna mobilna igrica te da ja upravo zato i ostvarila tako veliki uspjeh. Među tim kvalitetama nabrojali su njezinu jednostavnost, prostor za iskušavanje novih strategija te igrivost koja odgovara uređajima s touchscreenom. Na stranici Ars Technica napisali su kako su instalirali igricu te se istog trena zaljubili i nju, a u svom zaključku ističu kako je vrlo vjerojatno nikad neće obrisati sa svojih mobitela. U Eurogameru su prilikom pisanja svoje recenzije bili vrlo kreativni pa su tako usporedili Threes s odličnim restoranom koji poslužuju dobru hranu. U Edgeu smatraju kako se prilikom igranja može osjetiti šarm, ali da igrici nedostaje “ono nešto”. Gotovo su se sve recenzije osvrnule i na glazbu u igrici te istaknule kako je odlična i poprilično kompatibilna samom radnjom u igrici.

Postignuća

Threes je samo nekoliko tjedana nakon svog izlaska dobila veliko priznanje od Applea koji ju je proglasio najboljom igricom za iPhone u 2014. godini. Također, bila je spomenuta kao jedna od najboljih igrica godine na dodjeli nagrada koju organizira Independent Games Festival. Eurogamer je Threes uvrstio na svoj popis najboljih deset igrica generacije.

2048

Threes je bila toliko popularna igrica da su mnogi razni kreatori pokušali stvoriti igrice sa sličnom tematikom, a 2048 je jedna od najpopularnijih takvih igrica. gotovo svi su se kreatori tih “klon” igrica vodili sloganom da se sada više ne mora platiti da bi igrali Threes kada postoje ove besplatne verzije gotovo iste igre. U igrici 2048 ključna brojka u tablici nije tri, već dva, a sav ostali princip ostao je isti. Pokušava se skupiti što je više moguće višekratnika broja 2 te se za to dobivaju bodovi. Vollmer je izjavio kako će se potruditi da se klonovi odstrane iz trgovina aplikacijama, ali je vrlo brzo od toga odustao shvativši da to nema smisla jer će se oni stalno iznova pojavljivati.