Never Alone je igrica još poznata i pod imenom “Kisima Inŋitchuŋa”, a riječ je o puzzle avanturističkoj igrici koju je razvila tvrtka pod imenom Upper One Games, a objavila tvrtka E-Line Media. Radnja igrice je nastala po staroj eskimskoj priči pod imenom “Kunuuksaayuka” koju je ispričao Robert Nasruk Cleveland u svojoj kolekciji Stories of the Black River People. Glavni likovi igrice su eskimska djevojka pod imenom Nuna i njezina prijateljica polarna lisica.

Igrica je nastala kao produkt partnerstva između plemena iz Cook Inleta i tvrtke E-Link Media. Riječ je o jednoj od velikog broja igrica slične tematike koje u zadnje vrijeme postaju sve popularnije u svijetu videoigara.

Radnja igrice

Zagonetke koje se mogu pronaći u igrici Never Alone od igrača zahtijevaju da igra kao oba lika (Nunu i lisica) te po potrebi mijenja s kojim likom će upravljati. Lisicu karakterizira njezina brzina, a djevojčica može skupljati stvari i otkrivati nova područja. Za razliku od velike većine igrica u kojima je potrebno savladavati prepreke i pobjeđivati neprijatelje, Never alone koristi jedan oblik usmenog prepričavanja radnje. Uspješnost igrača u igrici Never alone nagrađuje se različitim kulturološkim uvidima, video isječcima ljudi iz plemena, različitim pripovjedačima i članovima zajednice koji prepričavaju svoje priče.

Središnja radnja igrice vrti se oko otkrivanja uzorka mećave koja je uništila selo te pokušaji uspostavljanja ravnoteže nakon katastrofe. Kroz priču, igrači se mogu upoznati s još nekim zanimljivim i mističnim likovima i pojavama.

Kreatori igrice

Upper One Games je američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom videoigrica, a nastala je 2012. godine u mjestu Anchorage koje se nalazi na Aljasci. Riječ je o prvoj tvrtki tog tipa u Sjedinjenim Američkim Državama koja je zapravo domorodačka i svoje kreacije bazira upravo na toj domaćoj tematici. Riječ je o neprofitnoj tvrtki koja je u suradnji s plemenskim vijećem tih prostora i veći dio pomoći dolazi upravo od njega.

Recenzije

Never Alone je dobio različite ocjene od kritičara, no one su ipak većim dijelom bile pozitive. To potvrđuju i prosječne ocjene do kojih je doša o Metacritic uspoređujući sve raspoložive recenzije. Te ocjene su:
PlayStation 4: 73/100
PC: 72/100
Wii U: 67/100
Xbox One: 66/100

Najviša ocjena za ovu igricu došla je od Eurogamera koji joj je dao maksimalnih 10/10. Joystiq je također bio vrlo blizu savršene ocjene sa svojih četiri i pol zvjezdice. Od ostalih ocjena vrijedi izdvojiti još četiri zvjezdice koje je dao The Guardian, a isto toliko dao je i TouchArcade. Polygon smatra kako je ocjena koju ova igrica zaslužuje 7/10.

Kritičari su kao najbolju karakteristiku igrice naveli njezin dizajn i izgled koji se sjajno uklopio u jedan stil koji podsjeća na crtić. Također, smatraju kako su video isječci u igrici podjednako zabavni i poučni te daju jedan odličan kulturni kontekst čitavoj igrici. Što se samog igranja tiče, gotovo da nije bilo zamjerki osim što su neki istaknuli kako ponašanja likova nisu konstantna te da igrica ponekad zna frustrirati.

Nagrade i postignuća

Never Alone je prepoznat na više frontova zbog svoje kvalitete, a tome svjedoče i nagrade te nominacije koje je igrica ostvarila. Na dodjeli nagrada British Academy Award, ovaj je naslov osvojio nagradu za najbolju debitantsku igricu. Na dodjeli nagrada Games for Change, Never Alone je slavio u čak dvije kategorije: najbolja igrica godine i igrica s najjačim utjecajem na igrače.

Od nominacija, vrijedi izdvojiti one na dodjelama koje organiziraju D.I.C.E. i SXSW Gaming Awards. Na njima je Never Alone bio nominira za najbolju debitantsku igricu i igricu s najboljom režijom.