Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure je šesta u nizu igrica iz serijala Tex Murphy. Riječ je o serijalu detektivskih avanturističkih igrica koje je razvila tvrtka pod imenom Big Finish Games, a objavila tvrtka Atlus. U ovom nastavku igrice, priča se odvija kroz razne sljedove video isječaka te koristi 3D okruženje koje u potpunosti može biti istraženo prilikom igranja. Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure je izašao 7. svibnja 2014. godine za Microsoft Windows i OS X.

Radnja igrice

Vrijeme radnje igrice Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure je 2050. godina, a to je sedam godina nakon što je Tex napadnut zajedno s ženom u koju je zaljubljen – Chelsee Bando. Taj se napad dogodio u igrici Tex Murphy: Overseer. Priča počinje tako da se Tex dezorijentiran probudi u svom uredu u hotelu Ritz te primijeti kako na svom tijelu ima čudne tragove i znakove nasilja. Uz to, ne sjeća se ničega što mu se dogodilo u zadnjih sedam godina. Također, shvati kako je i Chelsee nestala te nitko ne zna što se s njom dogodilo još od ranije spomenutog napada, ali kako se smatra da je mrtva. Istog trena odlučuje saznati što mu se dogodilo, što je s Chelsee i što se promijenilo u posljednjih sedam godina. Otkrit će pravu mrežu raznih ubojstava, a susrest će se i s izgubljenim izumima slavnog izumitelja Nikole Tesle.

Kreatori igrice

Big Finish Games je američka neovisna tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a čine je bivši zaposlenici tvrtki Access Software i Indie Built koje su se zatvorile 2007. godine. Tvrtka je osnovana s ciljem razvijanja igrica koje će imati snažnu priču i biti interaktivne. Prva igrica koju je kreirala tvrtka Big Finish Games bila je Three Cards to Midnight, a izašla je 7. svibnja 2009. godine.

Serijal igrica o Texu Murphyju kreiran je s ciljem stvaranja trajne baze obožavatelja kao i privlačenje “casual” igrača koji uživaju u takvim i sličnim naslovima. Upravo je Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure kreiran zahvaljujući kampanji na Kickstarteru koju je organizirala tvrtka 20. ožujka 2012. godine. Kako je na Kickstarteru bilo navedeno, igrica se prvobitno trebala zvati Tex Murphy – Project Fedora.

Recenzije

Igrica Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure dobiva je prosječne i dobre ocjene kritičara i igrača, a to potvrđuju prosječne ocjene za igricu do kojih su došli servisi Metacritic i GameRankings. Metacritic je tako došao do ocjene od 68/100, a GameRankings do ocjene 69.25%.

Najvišu, savršenu ocjenu ovoj igrici dao je Adventure Classic Gaming, a ona je došla u vidu pet zvjezdica. Polygon je ovom naslovu dao 7/10, a Giant Bomb tri od pet zvjezdica. Gotovo su svi kritičari Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure okarakterizirali kao dostojnog nasljednika svojih prethodnica, a u Giant Bombu navode kako se radi o igrici koja je nadmašila neke od svojih prošlih dijelova. U Polygonu iznose da će fanovi Texa Murphyja sasvim sigurno voljeti Tesla Effect te da će ih novi nastavak dovesti do delirija. Također, svima koji nisu među fanovima ovog serijala savjetuju da se okušaju u jednom od naslova i shvatit će zašto fanovi toliko vole ovu igricu. U Adventure Classic Gamingu su poprilično nahvalili igricu zbog njezinog tradicionalnog načina igranja te ističu kako je riječ o dostojnom kraju jedne velike serije igrica o Texu Murphyju.

Tesla Effect je nedugo nakon izlaska igrice postao i novela koja slijedi sličnu radnju kao i sama igrica. u PC Gameru su imali samo riječi hvale za novelu u usporedbi s igricom te su naveli kako je ona i nadmašila svoju digitalnu verziju.