The World Ends with You je akcijska igrica koja sadrži mnogo elemenata fantazije, a zajedničkim snagama su je kreirale tvrtke Square Enix i Jupiter za konzolu Nintendo DS. Radnja igrice je smještena u Tokyju, a krasi je predivan umjetnički stil zbog kojeg je visoko plasirana na gotovo svim značajnijim stranicama za recenzije igrica. The World Ends with You je uvelike inspirirana prethodnicom tvrtke Sqaure Enix koja nosi ime Kingdom Hearts: Chain of Memories. U Japanu je izašla 27. srpnja 2007. godine, a u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji 2008. godine, 18., 22. i 24. travnja. Zbog velike popularnosti 2012. godine kreirana je inačica za iOS, 2014. za Android, a 2018. godine za Nintendo Switch.

Radnja igrice

U igrici The World Ends with You pratimo lika pod imenom Neku Sakuraba i njegove pomoćnike. Oni su prisiljeni sudjelovati u igri koja će odlučiti njihovu sudbinu. Sustav borbe unutar igrice dizajniran je tako da koristi neke od jedinstvenih značajki koje igračima pruža konzola Nintendo DS. Jedna od njih je i mogućnost borbe na način da se naredbe viču u mikrofon. Sama igrica sadrži puno elemenata japanske kulture mladih kao što je njihova moda, hrana ili mobiteli.

Igrica je podijeljena na tri poglavlja, a igra u kojoj glavni junak sudjeluje naziva se “Reaper’s Game”. Svako poglavlje traje sedam dana, a svaki dan Neku ima po jedan zadatak. Zadaci se uglavnom svode na istraživanje Shibuye, dijela Tokyja. Shibuya je podijeljena na sedam cjelina, a do kraja igrice potrebno je proći svih sedam.

Kreatori igrice

Square Enix je japanska tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a najpoznatija je po svojim kreacijama Final Fantasy, Dragon Quest i Kingdom Hearts. Više igrica ove tvrtke prodano je u više od deset milijuna primjeraka, a spomenuti naslovi prodani su u čak 144. 78 i 30 milijuna primjeraka. Ured tvrtke Square Enix nalazi se u Tokyju, u dijelu grada pod imenom Shinjuku. Tvrtka je osnovana u travnju 2003. godine spajanjem tvrtki Square i Enix, a danas broji nešto više od 4600 zaposlenika.

Jupiter je također japanska tvrtka za razvoj videoigara čije je sjedište u Kyotu, a imaju svoj ured i u Tokyju. Osnovana je 11. lipnja 1992. godine, a do danas je kreirala oko pedeset različitih naslova među kojima su igrice koje sadrže popularne likove iz svijeta igara kao što su Sonic, Pokémoni, Super Mario itd.

Recenzije

Igrica The World Ends with You dobila je pozitivne recenzije, a to je jasno vidljivo i iz prosječnih ocjena značajnih recenzija koje je sakupio servis Metacritic. One glase:
Nintendo DS: 88/100
iOS: 91/100
iOS (iPad): 95/100
Nintendo Switch: 77/100

TouchArcade je dao najbolju ocjenu ovom naslovu davši mu maksimalnih pet zvjezdica. Slijede ga IGN, Nintendo Power i GameSpot s ocjenom 9/10. Puno je još dobrih recenzija i ocjena za The World Ends with You, a zapravo najmanja ocjena koja je došla na račun igrice je 8/10 od strane Edgea i Eurogamera.

IGN je igricu The World Ends with You proglasio najboljom po izboru urednika, a nagradio ju je i za najbolju igricu travnja u 2008. godini. Isto je učinio i Game Informer za idući mjesec, odnosno svibanj 2008. godine. GamePro je jedan od prvih koji su istaknuli kako je način borbe u igrici odrađen na vrhunski način. 1UP iznosi kako su isprva po radnji igrice očekivali katastrofu prepunu različitih klišeja i radnju koja je viđena već stotinu puta. Kako navode, ostali su pozitivno iznenađeni kad su shvatili koliko su bili daleko od istine.

Nagrade i postignuća

The World Ends with You je osvojio puno nagrada od kritičara, a najviše ih je došlo od strane IGN-a koji je osim spomenute nagrade za igricu mjeseca ovom naslovu dodijelio još i nagrade u kategorijama najbolje Nintendo DS igrice, najbolje priče za Nintendo DS igricu te ujedno i u kategoriji najbolje Nintendo DS igrice godine.

The World Ends with You bila je najprodavanija Nintendo DS igrica prva dva tjedna nakon svog izlaska, a do 30. rujna 2008. godine prodala je oko 140 tisuća kopija u Sjevernoj Americi i oko 20 tisuća kopija u Europi.