Subway Surfers je igrica koju su zajedno razvile tvrtke Kiloo i SYBO Games. Riječ je o “endless runner” tipu igrice, odnosno igrici u kojoj se od glavnog lika zahtjeva puno trčanja, skakanja i savladavanja različitih prepreka. Ona je izašla 24. svibnja 2012. godine za Android, iOS, Kindle i Windows Phone, a izrađena je koristeći Unity game engine.

Radnja igrice

Glavni lik igrice Subway Surfers je mladi crtač grafita koji je uhvaćen u činu crtanja grafita u podzemnoj željezničkoj postaji. Nakon što nema drugog izbora, počinje bježati od inspektora koji ga je ulovio i njegovog psa. Bijeg se odvija na tračnicama, a prilikom istog moguće je skupljati novčiće, pojačanja i druge predmete. Sve se to događa dok istovremeno igrač mora voditi brigu da ga ne udari vlak. Uz to, može skakati na vlakove i surfati koristeći hoverboard. Bijeg traje skroz dok igrač ne bude uhvaćen, dok ga ne udari vlak ili dok se ne sudari s nekom od prepreka.

Kreatori igrice

Kiloo je danska tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica. Osnovao ju je Jacob Møller 2000. godine. 2008. godine u tvrtki mu se pridružio njegov brat Jacob te je zajedno vode. Najpoznatija kreacije ove tvrtke upravo je Subway Surfers koju su kreirali u suradnji s tvrtkom SYBO Games. Unatoč tome, još su neki odlični naslovi proizašli iz tvrtke Kiloo, a vrijedi spomenuti igricu Worms za mobitele koju su kreirali nakon dogovora s tvrtkom THQ Wireless. Također, kreirali su i igricu u kojoj je glavni lik dobro znani junak televizijske videoigrice Hugo. Između 2006. i 2009. godine, Kiloo je imao i prava izrade igrica koje uključuju LEGO igračke.

SYBO Games je još jedna danska tvrtka, a njezin ured nalazi se u Kopenhagenu. Oni se bave isključivo razvojem igrica za mobilne uređaje, a tvrtku su osnovali Sylvester Rishøj Jensen i Bodie Jahn-Mulliner. Kao što je to slučaj i kod tvrtke Kiloo, Subway Surfers je najpoznatija kreacija tvrtke SYBO Games iako su do danas izradili jedan značajan broj videoigrica.

Recenzije

Metacritic je i za ovaj popularni naslov pokušao pregledati što više recenzija te izvući prosječnu ocjenu. Nakon uspješno prikupljenih osam ocjena, došli su do zaključka kako je prosječna ocjena za igricu Subway Surfers 71/100.

Od ocjena većih kritičara vrijedi izdvojiti kako su 148Apps i TouchArcade ovoj igrici dali ocjenu od četiri zvjezdice, dok je Gamezebo ostavio ocjenu od tri i pol. Pocket Gamer nije bio baš velikodušan u tom pogledu davši ocjenu od 5/10, a povodom iste izjavili su da iako je igrica besplatna i zabavna, nije im se svidio dizajn i način na koji se kontrolira glavnog lika. Iz Gamezeboa navode kako je Subway Surfers pokušao istaknuti se među ostalim igricama svog žanra i da po nekim segmentima to i uspijevaju. Za razliku od Pocket Gamera, njima su se kontrole svidjele, a za samu igricu kažu kako je vrlo lako postati ovisan o igranju. Također, pozitivnim ocjenjuju i što igrica neće tjerati igrača da obavi neku kupnju.

Nagrade i postignuća

Subway Surfers bio je nominiran na dodjeli nagrada 2019 Webby Awards u kategorijama najbolje obiteljske igre i najbolje akcijske igre, ali nije uspio odnijeti pobjedu niti u jednoj.

Jedan tjedan od svog izlaska, Subway Surfers je zabilježio tri milijuna skidanja što ga je stavilo na vrh najskidanijih igrica u čak dvadeset različitih država. 31. svibnja 2012. godine, App Advice proglasio je Subway Surfers igricom tjedna. Četiri mjeseca kasnije, nakon što je Subway Surfers postao dostupan na Androidu, njegova popularnost se uvelike povećala. Došao je i među Facebook aplikacije, a osam mjeseci nakon svog izlaska, ovaj je naslov skinut više od stotinu milijuna puta. Do kraja 2017. godine, postao je najskidanija igrica na svijetu. Uz to, u ožujku 2018. godine, Subway Surfers je postao prva mobilna igrica ikad koja je skinuta više od milijardu puta u Google Play Storeu.