Surgeon Simulator je videoigrica koja simulira operacije, a razvila ju je tvrtka pod imenom Bossa Studios. Prva verzija ove igrice kreirana je u roku samo 48 sati kako bi Bossa s tom igricom sudjelovala na okupljanju pod imenom Global Game Jam. Nakon toga, za još toliko vremena kreirana je završna verzija koja se na platformi Steam pojavila u travnju 2013. godine. Na stranici GOG.com ona je svjetlo dana ugledala 10. listopada iste godine, a verzija za iPad pojavila se 7. ožujka 2014. godine. U kolovozu 2020. godine izašao je i njezin nastavak pod imenom Surgeon Simulator 2.

Radnja igrice

U igrici Surgeon Simulator igrači kontroliraju kirurga iz prvog lica. Pomoću miša kontroliraju kretanje njegove ruke, a tipkama određuju koji će kirurški instrument koristiti. Igrač će kroz igranje morati vršiti razne oblike operacija, među kojima je primjerice i transplantacija srca. Nakon što uspješno odradi sve inicijalne operacijske zahvate, igrač će imati priliku isprobati neke nove načine igranja koji uključuju vršenje operacije unutar vozila hitne pomoći ili operiranje u okruženju u kojem nema gravitacije.

Postoje i tri DLC-a za ovu igricu. Prvi od njih pušten je u javnost 21. lipnja 2013. godine, a u njemu igrač vrši operaciju na Heavyju, liku iz igrice Team Fortress 2. Drugi je izašao 9. rujna 2013. godine, a nosi ime Code Name Trisha. U njemu igrači imaju priliku operirati vanzemaljce. Treći je DLC izašao 2. lipnja 2016. godine, a nosi vrlo specifično ime – Inside Donald Trump. U ovom DLC-u igrač mora transplantirati srce Donalda Trumpa.

Kreatori igrice

Bossa Studios je tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a sjedište joj je u Londonu. Najpoznatije dvije igrice koje je stvorila su upravo Surgeon Simulator i I Am Breed.

Bossa je osnovana u listopadu 2010. godine od strane troje ljudi: Henrique Olifiers, Roberta Lucca i Ric Moore. U to je doba Bossa Studios imao oko 20 zaposlenika, a prva igrica koju su zajedničkim snagama kreirali bile je Monstermind. Ona se prvi put pojavila na Facebooku te je osvojila nagradu najbolje igrice u pretraživaču na dodjeli nagrada BAFTA-e u veljači 2012. godine. Do danas, Bossa Studios je kreirao 16 igrica, a u najavi je i 17. koja će nositi ime Pigeon Simulator.

Recenzije

Surgeon Simulator je od strane kritičara i igrača dobio prosječne i dobre recenzije, a to potvrđuje i servis Metacritic koji je sažeo recenzije i došao do prosječnih ocjena za četiri platforme. One glase:
PC: 71/100
iOS: 67/100
PlayStation 4: 56/100
Nintendo Switch: 59/100

U svojoj recenziji ovog naslova, na stranici Rock, Paper, Shotgun napisali su kako je najbolja karakteristika Surgeon Simulatora humor u samoj igrici. Smatraju kako Surgeon Simulator nije briljantna igrica, ali da je briljantno smiješna te da je po tome bolja od 90% igara koje su izašle te 2013. godine. Isto se svidjelo i kritičarima iz Eurogamera koji su ovom naslovu dali ocjenu 7/10. U IGN-u navode kako su kreatori igrice iz Bossa Studiosa znali što će nasmijati igrače te su iz tog razloga namjerno napravili kontroliranje glavnog lika poprilično teškim. Također, navode kako je čak i na ovaj komičan način moguće shvatiti koliko je zapravo posao pravih kirurga težak. Upravo je zato ocjena koja je došla iz IGN-a bila 7.8/10.

Surgeon Simulator je unatoč miješanim recenzijama do 4. veljače 2015. godine prodao impresivnih dva milijuna kopija.