The Room je puzzle video igrica koju je razvila tvrtka Fireproof Games. Ona je prvobitno bila namijenjena za iOS, a izašla je u rujnu 2012. godine. Verzija za Android izašla je u sklopu kolekcije igara Humble Bundle u ožujku 2013. godine. Nedugo nakon toga, pojavila se i u poznatoj trgovini pod imenom Google Play. Igrica je bila među popularnijim igricama te iz tog razloga kreirana i ekspanzija u kolovozu iste godine. Nešto jača i veća verzija The Rooma pojavila se u srpnju 2014. godine za Microsoft Windows i za Nintendo Switch u listopadu 2018. godine. Za vrijeme kreiranja igrice The Room, u tvrtki Firehouse Games primarna zadaća bila je pružati različite vrste umjetničkih dizajna za druge tvrtke. The Room je ujedno i prvi pokušaj Fireproofa da se probije na tržište videoigara i to na način da iskoristi različite jedinstvene aspekte tržišta, a sve uz limitiran budžet.

The Room igraču predstavlja niz različitih zagonetki u kutijama koje sadrže velik broj fizičkih mehanizama. Igrača se izaziva da pronađe način kako otvoriti svaku od kutija. Kako bi otvorio pojedinu kutiju, potrebno je riješiti niz zagonetki koje prethode onoj glavnoj koja se nalazi u unutrašnjosti kutije. Budući da je riječ o igrici za mobitele, na najbolji mogući način iskorištena je mogućnost kontroliranja putem touchscreena gdje igrač može gledati uokolo, okretati ključeve ili aktivirati različite sklopke.

Kreatori igrice

Fireproof Studios je britanska tvrtka koja se nalazi u gradu Guildfordu u Engleskoj. Osnovana je u rujnu 2008. godine, a to su učinili Christopher Cannon, Tony Cartwright, Mark Hamilton, Barry Meade, David Rack i Damien Leigh Rayfield. Unutar same tvrtke Fireproof Studios postoji odjel pod imenom Fireproof Games koji je zadužen isključivo za razvoj videoigrica. The Room je ujedno i najpoznatija kreacija ove tvrtke što se igrica tiče, a to dokazuje i velik broj nagrada koje je osvojila. Zbog velike popularnosti The Rooma, kreirana su još četiri nastavka ovog poznatog naslova: The Room Two, The Room Three, The Room: Old Sins i The Room VR(namijenjen isključivo za VR uređaje).

Recenzije

Metacritic je prilikom izvlačenja prosječne ocjene kritičara za igricu The Room došao do zaključka kako je najbolja verzija ovog naslova napravljena za iOS. Ocjene do kojih su došli su sljedeće:
iOS: 88/100
PC: 73/100
Nintendo Switch: 80/100

Pocket Gamer i MacLife najpozitivnije su ocijenili The Room davši ovoj igrici ocjene od 9/10. TouchArcade, kao i Edge također su solidno ocijenili The Room s četiri zvjezdice, dok je Slant Magazine ostao neimpresioniran sa svoje dvije zvjezdice.

Nagrade

Već po samom izlasku igrice, The Room se našao na Appleovom izboru najbolje igrice 2012. godine za uređaj iPad te osvojio prvo mjesto. Nedugo nakon toga, prvo mjesto je odnio i na dodjeli nagrada BAFTA u kategoriji najbolje britanske igrice. Game Developers Choice Awards je prepoznala The Room najboljim naslovom kada je o mobilnim igricama riječ, a isto se desilo i na dodjelama New York Video Game Critics Circle Awards te Cnet Aus. Na dodjeli The International Mobile Game Awards, The Room je odnio pobjedu u kategoriji grafičkih performansi, a The Independent Game Developers’ Association prepoznao je jedinstveni dizajn The Rooma te ga proglasio najboljim u svojoj klasi. Bilo je tu još mnogo nominacija, ali uistinu možemo reći da osvojene nagrade govore i više nego dovoljno o kvaliteti ovog naslova.

Prodaja

Svi troškovi i uložena sredstva u igricu The Room nadoknađeni su već prvi tjedan nakon njenog objavljivanja. Do kraja ožujka 2013. godine, The Room je prodan u više od 1.4 milijuna primjeraka što ga je svrstalo na same vrhove različitih top lista. Do listopada 2016. godine, brojka kupnji ove igrice popela se na vrtoglavih 6 i pol milijuna, a gledajući sve nastavke ovog serijala, ona je do danas kupljena više od 12 milijuna puta na svim uređajima.