The Long Dark je igrica koja se igra u prvom licu, a riječ je o igrici na preživljavanje. Nju je razvila i izdala tvrtka pod imenom Hinterland Studio. Glavni lik je pilot čija se letjelica srušila i mora preživjeti u kanadskoj divljini. Upravo je područje na kojem se on nalazi pogodila geomagnetska oluja katastrofalnih razmjera. The Long Dark je također igrica otvorenog svijeta u kojoj igrač nema ograničenja gdje se kretati.

U ovom naslovu igrač preživljava dok mora voditi računa o svojoj tjelesnoj temperaturi, kalorijama i njihovom unosu, gladi, žeđi, a sve to pazeći i na razne životinje i sve što ga može ubiti u prirodi. U igrici postoje dva načina igranja. U prvom od njih pod imenom “Survival mode” cilj je pokušati preživjeti što je duže moguće. “Story mode” je način igre u kojem se slijedi neka priča i igrica ima svoj početak i kraj, kao što je to slučaj kod velike većine igrica.

Razvoj igrice The Long Dark financiran je od strane Canada Media Funda, a sredstva za daljnji razvoj došla su putem platforme Kickstarter na kojoj se mogu donirati određeni iznosi za razne projekte. Alfa verzija igrice izašla je na Steamu u rujnu 2014. godine. Službeni izlazak na svim platformama koje su uključivale Linux, Microsoft Windows, MacOS, Xbox One, PlayStation 4 i Nintendo Switch vidjeli smo 1. kolovoza 2017. godine. Također, najavljena je i filmska adaptacija.

Kreatori igrice

Hinterland Studios je nezavisna tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a nalazi se u Kanadi, točnije u Vancouveru. Osnovana je 2012. godine od strane Raphaela van Lieropa. U tvrtki se, kako sami navode, nalaze ljudi različitih nacija i kultura, a okupljeni su s ciljem kreiranja provokativnih i pričom bogatih igračkih iskustava. To uključuje igrice koje će u igračima buditi svijest svojim sadržajem.

Trenutno nema najava o izradi novih igrica, već konstantno viđamo nove ekspanzije za The Long Dark.

Recenzije

Metacritic je prikupio sve recenzije na ovu igricu te došao do prosječne ocjene za računalo, PlayStation 4 i Xbox One. One glase:
PC: 77/100
PlayStation 4: 75/100
Xbox One: 76/100

Kao što vidimo, igrica je ostvarila solidne rezultate kod kritičara, među kojima je i PC Gamer koji navodi kako The Long Dark ima odličnu atmosferu, zvuk, izgled i osvjetljenje. Slično smatraju i u GameSpotu gdje su dodali kako trenutno postoji uistinu velik broj igrica koje se baziraju na preživljavanju glavnog lika, ali ova se ističe među njima. Rock, Paper, Shotgun prepoznao je velik broj stvari koje se mogu raditi u samoj igrici, ali i istaknuo kako neke stvari ipak nisu baš realne. Upravo su ti nerealni dijelovi igrice bili među glavnim razlozima koji su navedeni kao mana The Long Darka.

Nagrade i postignuća

The Long Dark je na dodjeli nagrada Webby Awards osvojio prvo mjesto u kategorijama najbolje strategije i najboljeg pisanja. Nominiran je bio još u kategorijama najboljeg dizajna, najbolje glazbe i najboljeg umjetničkog dojma.

Do siječnja 2015. godine, igrica se prodala u više od 250 tisuća kopija. Do kolovoza iste godine ta se brojka poduplala, a u rujnu 2016. utrostručila. Do početka 2020. godine, brojka prodanih kopija premašila je 3.3 milijuna prema navodima iz Hinterland Studiosa.