Shelter je igrica preživljavanja koju je kreirala tvrtka Might and Delight za Microsoft Windows i MacOS. Izašla je 28. kolovoza 2013. godine, a igrači igraju s likom majke jazavaca koja mora zaštititi i hraniti svoje mlade dok putuju od jedne jazbine do druge. Tijekom cijelog putovanja, mladunci moraju biti nahranjeni, a u konstantnoj su opasnosti od strane raznih ptica koje ih gledaju kao plijen. Također, velika prijetnja su i požari.

Igrica je vrlo dobro prihvaćena od strane kritičara i samih igrača, a najviše zbog svoje grafike, zvukova te emocionalnog aspekta koji pruža.

Spomenimo i kako je zbog velikog uspjeha prvog dijela, 9. ožujka 2015. godine kreiran i nastavak pod imenom Shelter 2 kojeg je moguće pronaći na platformi za videoigrice Steam.

Radnja igrice

Postoje različiti dijelovi igrice pa je tako u jednom od njih moguće susresti ptice koje kruže iznad glavnih likova, a u drugom je, primjerice, potrebno putovati noću što sa sobom nosi mnoge druge prijetnje. Ponekad će noću razni zvukovi uplašiti mladunce koji će pobjeći od majke, ali igrači ne smiju dopustiti da se odvoje predaleko. Također, u jednom će dijelu igrice biti potrebno putovati kroz požarom napadnuta područja što može biti vrlo komplicirano. Krajnji cilj igrice je da do kraja puta preživi što je više moguće mladih jazavaca.

Kreatori igrice

Might and Delight je švedska tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a njihov ured nalazi se u Stockholmu. Osnovani su 2010. godine, a njihovo najpoznatije djelo je upravo igrica Shelter.

U samom početku Might and Delighta, tvrtka je brojala 11 zaposlenika, a svi su prethodno radili za tvrtku Grin na igrici Bionic Commando Rearmed. Jedan od glavnih ciljeva novonastale tvrtke bilo je kreirati jednostavne igrice koje ću nuditi nešto novo i pristupačno svima. Može se reći da je Shelter odlično utjelovljenje svega za što se zalaže Might and Delight jer je teško reći da smo dosad imali prilike vidjeti nekakvu sličnu igricu.

2015. godine iz tvrtke su priopćili kako će početi i s objavljivanjem igrica, a fokusirat će se na igrice koje imaju jak umjetnički izričaj i dobar dizajn.

Recenzije

Reakcije kritičara uglavnom su pozitivne. GameRankings i Metacritic pokušali su doći do prosjeka ocjena koje su kritičari ostavili Shelteru i došli do podjednakih rezultata. GameRankings iznosi kako je prosječna ocjena za Shelter 68.79%, a Metacritic da se radi o ocjeni 69/100.

Hardcore Gamer i Gamezebo dali su Shelteru četiri od pet mogućih zvjezdica, a ekvivalent toj ocjeni je Eurogamerovih 8/10. Edge, GameSpot i GameFront dali su jednakih 7/10, dok je najniža ocjena značajnijih kritičara došla od strane Joystiqa koji je Shelteru dao samo dvije zvjezdice.

U GameSpotu iznose kako je jako lako povezati se s glavnim likom igrice te kako nije lako gledati kako jedan od mladih jazavaca umire te da se doista osjeća doza neuspjeha budući da je glavni lik roditelj. Edge i Paper, Rock, Shotgun bazirali su svoje recenzije uglavnom na izgledu koji im se poprilično svidio jer se radi o dizajnu koji podsjeća na pastele. Jedna od zamjerki koje su imali neki od kritičara jest da je igrica možda ipak prekratka te da su očekivali da će trajati duže s obzirom na svoju cijenu.