Hollow Knight je avanturistička i akcijska igrica iz 2017. godine koju je razvila i objavila tvrtka pod imenom Team Cherry. Prvobitno je bila namijenjena za Microsoft Windows, MacOS i Linux u 2017., a verzije za Nintendo Switch. Xbox One i PlayStation 4 pojavile su se 2018. godine. Razvoj ove igrice djelomično je financiran putem Kickstartera, platforme na kojoj se od drugih ljudi može tražiti financijska pomoć za razne projekte.

Glavni lik igrice je bezimeni vitez koji se nalazi u kraljevstvu poharanom bolestima, a u kojem prevladavaju različiti tipovi insekata. Vitez mora putovati kroz kraljevstvo, boriti se s različitim neprijateljima te otključavati nove sposobnosti i vještine.

Igrica je rađena u 2D tehnologiji što kod igrača budi retro osjećaj i nostalgiju. Kroz igricu važno je savladavati svoje neprijatelje koji pobijeđeni ostavljaju za sobom Geo, vrstu novca koja se koristi u igrici. Kako se napreduje kroz igricu, ona postaje sve teža, kao i neprijatelji koje je moguće u njoj susresti. Igrica je zbog svoje popularnosti dobila i dvije ekspanzije, a u radionici je i drugi dio pod imenom Hollow Knight: Silksong.

Kreatori igrice

Kreatori igrice Hollow Knight dolaze iz australskog grada Adelaidea i kako sami navode, njihov je cilj kreirati nove svjetove za igrače koje će oni morati pokoriti. Osnivači tvrtke su Ari Gibson i William Pellen koji su sudjelovali na konvenciji pod imenom Ludum Dare 2013. godine gdje su došli na ideju za igricu Hollow Knight. Prva verzije igrice nosila je ime Hungry Knight, a u njoj je glavni lik morao ubijati kukce kako ne bi umro od gladi. Ta je verzija igrice poprilično loše prošla kod kritičara koji su je okarakterizirali lošom. Ipak, pokušavajući unaprijediti taj koncept stvorili su igricu kakvu danas znamo. Dvojac iz Team Cherryja objasnio je kako su glavni motivi za izradu Hollow Knighta bile neke od starijih igrica koje su oni igrali dok su bili mlađi. Među njima je najistaknutija Zelda II.

Recenzije

Prema sažetim ocjenama Metacritica, čini se kako je Hollow Knight izvrsno prihvaćen od strane kritičara. Izvučen je prosjek ocjena za četiri različite platforme, a rezultati su sljedeći:
PC: 87/100
Nintendo Switch: 90/100
PlayStation 4: 85/100
Xbox One: 90/100

Destructoid i Nintendo World Report kod recenzija za Hollow Knight otišli su najdalje te su ovom naslovu dali maksimalnih 10/10. Destructoid je jako nahvalio igricu nazvavši je remek-djelom te istaknuvši kako joj je mjesto u muzeju. IGN je još jedan od onih koji su dali vrlo visoku ocjenu ovoj igrici, a ona je bila 9.4/10. Za njih je najbolja karakteristika igre bio način na koji se odvijaju borbe te kako se razvija vještina igrača kroz igricu.

Nagrade i postignuća

Hollow Knight je osvojio tri značajne nagrade, a dvije od njih došle su na dodjeli Australian Games Awards gdje je ovaj naslov slavio u kategorijama najbolje neovisne igrice godine i najbolje australske igrice godine. National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards nagradila je Hollow Knight prvim mjestom u kategoriji dizajna.

Do studenog 2017. godine, Hollow Knight se prodao u više od petsto tisuća primjeraka, a 11. lipnja 2018. godine, verzija za računalo premašila je milijun prodaja. Gledajući ukupni učinak, u 2019. godini došlo se do brojke od više od tri milijuna prodanih primjeraka.