Might & Magic X: Legacy je dio serijala Might and Magic koji je razvila tvrtka pod imenom Limbic Entertainment, a objavila tvrtka Ubisoft. Pomalo nelogično, ali Might & Magic X: Legacy ne može se smatrati nastavkom devetog dijela serijala jer prati radnju koja se događala u šestom dijelu te je ona smještena u svijetu koji se zove Ashan. Igrica je izašla 23. siječnja 2014, godine za Microsoft Windows te 16. travnja 2014. godine za OS X.

Might & Magic X: Legacy prati događaje koji se odvijaju na poluotoku Agyn koji se nalazi u zemlju Ashan. Tamo je rat izazvao arkanđeo pod imenom Uriel, a postoje mnoge tenzije među različitim nacijama.

Radnja igrice

U malenom gradiću pod imenom Sorpigal-by-the-Sea, odred pljačkaša dolazi svojim brodom kako bi izvršili važan zadatak. Naime, oni moraju prenijeti ostatke svog mentora u grad Karthal gdje bi on trebao biti pokopan. Kako silaze sa svoga broda, nailaze na misterioznog čovjeka koji se zove Dunstan, a on im otkriva kako je Karthal zbog nereda nedavno zatvorio svoj ulaz za strance. Dok čekaju da se granica otvori, kako bi im brže prošlo vrijeme odluče pomagati lokalnom odredu u raznim zadacima. Svojom voljom impresioniraju vođu odreda koji im dopusti da posjete dvorac Portmeyron kako bi upoznali guvernera Jona Morgana. Prilikom posjeta dvorcu shvate kako je on okupiran i bore se kako bi spasili guvernera. Nakon što ga uspiju spasiti, on ih zamoli za pomoć u istraživanju misterioznih aktivnosti koje se događaju već neko vrijeme.

Kreatori igrice

Igricu Might & Magic X: Legacy je kreirala tvrtka pod imenom Limbic Entertainment. Riječ je o tvrtki koja dolazi iz Njemačke, a bavi se isključivo razvijanjem videoigara. Osnovana je 19. rujna 2002. godine u gradu Langenu, a osnovali su je Stephan Winter, Eike Radunz i Alexander Frey. Razvili su nekolicinu videoigrica za Ubisoft koji ih je objavio, a uža specijalnost Limbica je dizajn igrice i programiranje. U listopadu 2016. godine, Ubisoft objavljuje kako je završilo njihovo partnerstvo s Limbicom te se njemačka tvrtka u lipnju 2017. godine okreće Kalypsu koji nastavlja objavljivati njihove kreacije. Prva igrica koju su zajedničkim snagama kreirali i objavili je Tropico 6. Danas Limbic Entertainment broji oko 80 zaposlenika.

Recenzije

Igrica Might & Magic X: Legacy poprilično je dobro dočekana kod igrača i kritičara, a potvrda tome je i prosječna ocjena svih recenzija koju je izvukao servis pod imenom Metacritic. Oni su tako došli do prosječne ocjene od 71/100. Joystiq je ovom naslovu dao četiri zvjezdice na svojoj ljestvici od maksimalnih pet, a Game Informer je također dao vrlo dobrih 8.25/10. Od ostalih ocjena vrijedi izdvojiti 7/10 od Eurogamera, 73/100 od PC Gamera i 6/10 od GameSpota.

U PC Gameru iznose kako je deseta inačica Might & Magic serijala uspješna posveta retro načinu igranja te da ostavlja jedan šarm kakav su imale samo starije igrice. Navode i kako se osjeti da je igrica kreirana s nešto lošijim budžetom te kako se osjete neki nedostaci upravo zbog toga što su kreatori morali skoknuti u prošlost prilikom izrade ove igrice. U Game Informeru također smatraju kako je igrica vrlo nostalgična zbog svog retro načina igranja, a istovremeno pravo osvježenje. U Joystiqu su mišljenja kako je Might & Magic X: Legacy najbolja igrica u serijalu te da su kontrole u igrici vrlo dobro odrađene. Iako su opisali igricu ne baš razrađenom zbog dijaloga koji je “tanak kao papir”, u Niche Gameru smatraju da je Might & Magic X: Legacy igrica o kojoj se vrlo lako može postati ovisan i da će se apsolutno svidjeti fanovima tog žanra.

U GameSpotu su kritizirali radnju koja po njima nije baš najbolje razrađena, a pomalo okrutno su je usporedili sa slušanjem kako neko objašnjava što je povrat poreza. Iz Eurogamera navode kako ih se nije dojmio retro stil i da igrica ne mora biti odlična samo iz razloga što je rađena kao neke njezine prethodnice.

Na platformi za igrice pod imenom Steam, na osnovu 1931 recenzije, Might & Magic X: Legacy ima ocjenu od 68% i generalno gledano, velik broj igrača bi preporučio igranje ove igrice.