Temple Run je 3D igrica koju je razvila i objavila tvrtka pod imenom Imangi Studios. Igrač u toj igrici kontrolira istražitelja koji posjeduje drevni artefakt s kojim mora bježati od majmuna koji ga love. Igrica je prvobitno u javnost puštena za iOS uređaje 4. kolovoza 2011. godine, a nešto kasnije je kreirana za sustave Android i Windows Phone 8.

Temple Run je uistinu bio komercijalni uspjeh, a kritičari su bili oduševljeni. Zbog popularnosti i uspjeha koji je Temple Run zabilježio, u Imangi Studiosu su odlučili kreirati i Temple Run 2. Uspjesi su se nastavili nizati pa smo tako mogli vidjeti još nekoliko “spin-off” verzija ovog naslova, a jedan od njih došao je i u suradnji s Disneyjem kada su zajedničkim snagama kreirali igricu Temple Run: Brave and Temple Run: Oz.

Temple Run je također dobio i knjigu te društvenu igru, razgovaralo se i s poznatim studijom Warner Brothers o mogućnosti snimanja filma. Kako to često biva u svijetu igrica, uspjeh Temple Runa doveo je do kreiranja raznih sličnih verzija od strane drugih proizvođača, no niti jedna od njih nije mogla nadmašiti originalnu verziju.

Kreatori igrice

Imangi Studios je američka neovisna tvrtka koja je najpoznatija upravo po svojoj seriji igrica Temple Run. Tvrtku su 2008. godine osnovali supružnici Natalia Luckyanova i Keith Shepherd, a kao umjetnik za Imangi Studios radi Kiril Tchangov. Prva kreacija ove novonastale tvrtke došla je 29. srpnja 2008. godine, a igrica se zvala kao i tvrtka – Imangi. Nije baš ostala poprilično zapamćena kao uspješnica, a isto se može reći i za ostale kreacije. Temple Run je uistinu bio prekretnica koja je proslavila spomenuti trojac, a tvrtku Imangi je proslavila u svijetu.

Pocket Gamer je svrstao Imangi na svoj popis top 50 developera u 2013. godini, zauzeli su visoko 13. mjesto. Na istom odabiru godinu kasnije, Imangi je smješten na 36. mjesto. U New York Timesu jedno vrijeme su vjerovali kako je Imangi po svojoj popularnosti pretekao popularnu tvrtku Zynga.

Recenzije

Kao što smo ranije spomenuli, kritičari su odlično prihvatili Temple Run. Metacritic je sažeo sve ocjene koje su se pojavile netom njezinog izlaska i došao do prosječne ocjene od 80/100. Gamezebo, stranica koja se uglavnom bavi mobilnim igricama, bila je najsklonija Temple Runu te je ovom naslovu dala maksimalnih 5 zvjezdica. Okarakterizirali su je instant klasikom te napomenuli kako riječ “ovisnost” nedovoljno jako opisuje Temple Run. TouchArcade navodi kako je Temple Run igrica koja se konačno udaljila od standardne jednostavnosti tog tipa igrica gdje postoji samo jedna tipka za skok i to je sve.

Dostignuća

Kada je Temple Run prvi puta objavljen u App Storeu, njegova je popularnost odmah počela rasti. Kada je o iTunes Storeu riječ, igrica je bila uključena u popis top 50 najskidanijih igrica u prosincu 2011. godine. S vremenom se penjala na tom popisu, a naposljetku je postala najskidanija besplatna aplikacija za iOS. Verzija za Android skinuta je čak milijun puta u samo tri dana nakon svog izlaska. Do lipnja 2014. godine, Temple Run i njegovi nastavci skinuti su preko jednu milijardu puta.

Igrica je osvojila treće mjesto na dodjeli nagrada BOSA Awards 2013. godine u kategoriji arkadnih igrica. Također u istoj je kategoriji bila nominirana na dodjeli Shorty Awards.