Subnautica je igrica otvorenog svijeta koja od igrača zahtjeva preživljavanje. Kreirala i izdala ju je tvrtka pod imenom Unknown Worlds Entertainment. U njoj igrači istražuju podvodni svijet na planetu poznatom pod imenom 4546B nakon što se njihov svemirski brod Aurora srušio na površinu planeta. Za preživljavanje je potrebno skupljati različite resurse i preživljavati bliske susrete s različitim stvorovima.

Subnautica je izašla u prosincu 2014. godine za operacijski sustav Microsoft Windows. Verzija za OS X pojavila se u lipnju 2015. godine, a za Xbox One u svibnju 2016. godine. U prosincu 2018. godine kreirana je verzija Subnautice za PlayStation 4. Do početka 2020. godine Subnautica je prodana u više od pet milijuna kopija. Također, najavljen je izlazak ove igrice za Nintendo Switch u 2021. godini.

Zbog velike popularnosti Subnautice, trenutno se radi i na drugom dijelu koji će nositi ime Subnautica: Below Zero.

Kreatori igrice

Unknown Worlds Entertainment je neovisna američka tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a bazirana je u San Franciscu. Najpoznatija je po svojoj seriji igrica Natural Selection te upravo po naslovu Subnautica.

Tvrtku je osnovao Charlie Cleveland u 2001. godini, zajedno s par drugih developera. Neki od njihovih prvih radova bili su besplatni modovi za igricu Half Life. Iako igrice poput sudokua nisu ono čime se tvrtka Unknown Worlds Entertainment željela baviti, u svojim počecima izdali su i igricu Zen of Sudoku, a sve s višim ciljem prikupljanja sredstava za kreiranje naslova Natural Selection 2. Naposljetku je i došlo do nastavka Natural Selectiona, a šest godina nakon njegovog izdavanja čekalo se na idući hit. Preostaje nam vidjeti kako će se Subnautica nastaviti i što će nam Unknown Worlds Entertainment donijeti u njezinom drugom dijelu.

Recenzije

Kada je riječ o recenzijama, najbolje se prvenstveno okrenuti Metacriticu koji objedinjuje sve recenzije te dolazi do prosječne ocjene za svaki naslov. Kada je o Subnautici riječ, objedinili su ocjene za više platformi:
PC: 87/100
PlayStation 4: 81/100
Xbox One: 82/100
Već na prvi pogled je vidljivo da je igrica sasvim solidno prihvaćena od strane kritičara, a velika većina je imala samo riječi hvale.

PC Gamer je Subnauticu opisao kao podvodni Minecraft, jednu od najpopularnijih igrica danas, uglavnom među mlađom populacijom. Rock, Paper, Shotgun nahvalio je način na koji se može istraživati podvodni svijet u ovoj igrici, ali i kritizirao proizvoljnost i nedostatak intuicije u nekim dijelovima igrice.

Nagrade i postignuća

Subnautica se može pohvaliti i s velikim brojem nominacija te ponekom osvojenom nagradom. Na dodjeli Golden Joystick Awards odnijela je najvažniju nagradu, a riječ je o najboljoj igrici godine za računalo. Na istoj dodijeli najboljom je proglašena i u kategoriji igrice koja je zabilježila najbolji proboj na tržište. Gamers’ Choice Awards je također vidio Subnauticu na prvom mjestu i to u kategoriji najbolje indie igrice prema izboru fanova.

Subnautica je zabilježila i nominacije na dodjelama D.I.C.E. Awards, National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards(NAVGTR) te 15th British Academy Games Awards gdje ipak nije uspjela slaviti niti u jednoj kategoriji.

Do početka 2020. godine, Subnautica se prodala u oko 5 milijuna i 230 tisuća primjeraka, računajući sve platforme. U obzir se pri ovim proračunima ne uzimaju besplatne kopije koje su poklanjane kao dio promocije nove igrice.