Super Monkey Ball: Banana Blitz je igrica koja je kreirana samo za platformu Nintendo Wii, a izašla je 19. studenog 2006. godine u Sjevernoj Americi te 8. prosinca iste godine u Europi. Ona je doživjela remake koji nosi ime Super Monkey Ball: Banana Blitz HD, a on je svjetlo dana ugledao diljem svijeta 29. listopada 2019. godine te je kreiran za konzole Nintendo Switch, PlayStation 4 i Xbox One. U prosincu 2019. godine postao je dostupan i korisnicima Microsoft Windows operacijskog sustava i to putem platforme Steam.

Radnja igrice

Igrica se sastoji od čak stotinu glavnih razina te pedeset mini igara u kojima se kontroler može koristiti na razne načine. Za razliku od ostalih igara iz serijala Super Monkey Ball, u ovoj verziji igrač može naići na osam glavnih neprijatelja. Wii kontroler se mora držati paralelno s podom, a dok se majmun okreće na podu reagirat će na način na koji se kontroler naginje. Po prvi puta u čitavom serijalu, igrači mogu i skakati ako zatresu kontroler dok drže pritisnutu tipku B. U igri se također mogu pronaći i razne mogućnosti i statistike ostvarene prilikom igranja puzzle razina koje prije nisu bile dostupne igračima.

U Banana Blitz nastavku serijala upoznajemo i novog negativca, a riječ je o piratu pod imenom Captain Crabuchin. Glavni lik i njegovi prijatelji kroz igricu pokušavaju vratiti što im je Crabuchin ukrao.

Mini igre

Uz spomenutih pedeset mini igara, igrači mogu uživati i u “party” načinu igranja gdje mogu birati žele li igrati u obliku turnira gdje kroz mini igre pokušavaju sakupiti što je više moguće bodova. Mini igre koje su se pojavljivale i u prijašnjim dijelovima serijala su Monkey Target, Monkey Race, Monkey Bowling i Monkey Wars.

Kreatori igrice

Igricu Super Monkey Ball: Banana Blitz je kreirala tvrtka pod imenom New Entertainment R&D Dept., a riječ je o podružnici tvrtke Sega koja je i objavila ovaj popularni naslov. Sega je jedna od najpopularnijih tvrtki u svijetu videoigara, a sjedište joj se danas nalazi u Tokyu. Sega danas ima urede u velikom broju svjetskih metropola, a osnovana je još 3. lipnja 1960. godine. To su učini američki biznismeni Martin Bromley i Richard Stewart.

Do danas, Sega je razbila preko 500 različitih videoigara, 70 franšiza i 20 različitih konzola za igranje igara te se nalaze u Guinnessovoj knjizi rekorda po tim postignućima.

Recenzije

Igrica Super Monkey Ball: Banana Blitz je s nestrpljenjem dočekana u svijetu te je doživjela vrlo velik broj recenzija koje su servisi Metacritic i GameRankings pokušali prikupiti za sebe kako bi izvukli prosječne ocjene iz njih. Prema Metacriticu ta je ocjena 74/100, dok je GameRankings došao do prosjeka od 72.82%.

Najviše ocjene igrici Super Monkey Ball: Banana Blitz dali su Nintendo Power i IGN, a one su glasile 8.5/10, odnosno 8.4/10. Od značajnijih ocjena još vrijedi istaknuti 4/5 koliko je dao GameSpy, 7.2/10 od GameTrailersa te 6.75/10 od strane Game Informera. Najniža ocjena što se poznatijih kritičara tiče došla je od strane Nintendo World Reporta koji je ovom naslovu dao 5.5/10.

U EGM-u navode kako je način kontroliranja u igrici putem Wii kontrolira znatno otežao igranje, ali da je velik broj različitih razina, od kojih neke nisu bile naročito zabavne, bio poprilično zabavan. U IGN-u navode kako je kontroliranje glavnog lika u početku poprilično osjetljivo, ali kada se igrač jednom navikne na taj način, on je puno bolji od korištenja “analog” palice kakve danas susrećemo na velikom broju kontrolera. GameSpot je još jedan od kritičara koji su se složili kako je način kontroliranja u igrici dobar, ali su i kritizirali single player način igranja zbog njegove kratkoće. Gotovo su svi kritičari okarakterizirali grafiku poprilično jednostavnom, ali da se kao takva odlično uklapa u igricu. U Hyperu smatraju kako je Super Monkey Ball: Banana Blitz jedna od onih igrica koju je uvijek zabavno upaliti na partyju, a da tome u prilog svakako ide i multiplayer opcija u igrici. Ipak, u Hyperu ne misle kako su glavni neprijatelji posebno dobro osmišljeni i da je taj segment mogao biti bolje odrađen.