Sunless Sea je igrica preživljavanja i istraživanja koju je razvila tvrtka pod imenom Failbetter Games. Ona je izašla 6. veljače 2015. godine za Microsoft Windows i OS X, a to joj je uspjelo zbog uspješne kampanje na Kickstarteru pomoću koje je Failbetter Games prikupio dovoljno sredstava koja su im bila potrebna za rad na ovom projektu i dovršavanje istog.

11. listopada 2016. godine, izašao je i prvi DLC za ovu igricu, a nosio je ime Zubmariner. On je dopuštao igračima neke nove, dodatne značajke prilikom istraživanja. Nedugo nakon izlaska igrice Sunless Sea, najavljen je i njezin nastavak pod imenom Sunless Skies. On je izašao 31. siječnja 2019. godine, još jednom potpomognut uspješnom kampanjom na Kickstarteru.

Radnja igrice

Igrač upravlja likom koji je kapetan parnog broda, a njegovu pozadinu i ambicije određuje sam igrač. Igrač može pobijediti jednom kada dostigne odabrane ambicije, a jedna od njih je primjerice biti najpoznatiji istraživač i skupiti dovoljno bogatstva da bi se povukao u mirovinu. Resursi kako bi se postigao neki od zacrtanih ciljeva ostvaruju se istraživanjem novih lokacija, trgovinom, borbom protiv drugih brodova i ispunjavanjem određenih misija i zadataka. U igrici glavni lik može i umrijeti, a igrač ima priliku stvoriti oporuku u kojoj određuje kome će ostaviti koliko svoga bogatstva.

Igraču se u Sunless Sea nudi dva različita načina igranja. Jedan je kontroliranje kretanja broda na mapi kao i sudjelovanje u različitim bitkama, a drugi je način priče gdje igrač ima ponuđeno više opcija i izbora u jednom formatu koji podsjeća na kartašku igru. Kretanje broda je poprilično sporo, a uz glazbu se čitava atmosfera čini zapravo poprilično napetom.

Kreatori igrice

Failbetter Games je britanska tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a njezina baza nalazi se u Londonu. Alexis Kennedy i Paul Arendt su osnovali tvrtku 2009. godine, a igrica pod imenom Fallen London stekla je poprilično veliku bazu fanova. 2016. godine, Alexis Kennedy odlučio je napustiti Failbetter kako bi radio na svojim manjim i eksperimentalnim projektima.

Prilikom spomenute kampanje na Kickstarteru za kreiranje nastavka igrice Sunless Sea, Failbetter je prikupio impresivnih petsto tisuća dolara koji su im omogućili da rade na tom projektu. Trenutno se u ovoj tvrtki radi na novoj igrici pod imenom Mask of the Rose koja će biti jedan od dijelova u franšizi Fallen London.

Recenzije

Sunless Sea je vrlo dobro prihvaćena igrica među kritičarima i igračima ,a tome svjedoče i prosječne ocjene koje je kreirao servis Metacritic na osnovu prikupljenih ocjena poznatijih kritičara. Te prosječne ocjene su:
PC: 81/100
iOS: 89/100
PlayStation 4: 74/100

Možemo reći kako se Sunless Sea najviše svidio kritičarima iz Eurogamera jer su upravo oni dali maksimalnih 10/10 ovom naslovu. TouchArcade je bio poprilično blizu savršenoj ocjeni kada je ovoj igrici dao ocjenu od četiri i pol zvjezdice. OD nekih značajnijih ocjena još vrijedi izdvojiti i 8.3/10 koliko je dao IGN, 8/10 od Game Informera te najnižu ocjenu koju je ostavio GameSpot, a ona je 6/10.

U IGN-u navode kako je njihova ocjena došla jer smatraju kako Sunless Sea igračima daje predivnu priliku istraživati isto tako predivan svijet koji je pun sjajnih iskustava i prizora, ali i različitih tipova opasnosti. U GameSpotu svoju ocjenu 6/10 opravdavaju izjavom kako je Sunless Sea vrlo ambiciozan projekt koji pokušava igračima prezentirati uzbuđenje koje se može osjetiti prilikom istraživanja, ali da po njima u nekim dijelovima ipak ne uspijeva u tome.

Nagrade i postignuća

Igrica Sunless Sea je osvojila nagradu za najbolje pisanje na dodjeli koju organizira stranica Rock, Paper, Shotgun te je bila nominirana u istoj kategoriji na dodjeli nagrada koju organizira Writer’s Guild of Great Britain.

Do 25. veljače 2015. godine, Sunless Sea je prodan u stotinu tisuća kopija. Prema izjavama Alexisa Kennedyja iz 2018. godine, do lipnja te godine brojka prodanih kopija narasla je na 350 tisuća.