Bad Piggies je igrica koju je kreirala tvrtka Rovio Entertainment, a riječ je o “spin off” verziji igrice Angry Birds. Igrica je izašla 27. rujna 2012. godine za Android, iOS, Microsoft Windows i MacOS. Za razliku od originala, u igrici Bad Piggies igrač gradi različite čudne naprave koje će svinjama pomoći da ukradu jaja pticama. U listopadu 2012. godine, Bad Piggies je postala igrica koja je najbrže došla na vrh list App Storea po svojoj prodaju. Unutar samo tri sata od svog izlaska, već je zasjela na sami vrh. U lipnju 2014. godine, Rovio Entertainment je ovu igrici učinio besplatnom za sve, budući da se prethodno ona morala kupiti.

Radnja igrice

Kao što smo ranije rekli, u igrici je bitno izgraditi napravu koja će krasti ptičja jaja. Ona će lansirati svinje od početne do krajnje linije, a može biti od drveta i željeza. Također, u izgradnji se mogu koristiti i ostali predmeti kao kotači, boce, kišobrani, motori, ventilatori, opruge, TNT, baloni, uže ili rakete.

Kao i u igrici Angry Birds, igrač na kraju svake uspješno izvršene misije može zaraditi do tri zvjezdice, ovisno o svom uspjehu na određenoj razini. Također, na svakoj razini je postavljena po jedna lubanja, a ako igrač skupi barem deset od četrdeset lubanja, otključat će i bonus razinu igrice.

Kreatori igrice

Rovio Entertainment je finska tvrtka čiji primarni zadatak i jest razvijanje mobilnih igrica, a bazirana je u gradu koji se zove Espoo. Podsjetimo, taj je grad sjedište i još jednog tehnološkog giganta, a riječ je naravno o tvrtki pod imenom Nokia. Rovio se donekle i predstavio svijetu na jednom natječaju koji je organizirala Nokia.

Rovio Entertainment Oyj osnovan je 2003. godine od strane tri studenta Tehnološkog sveučilišta Helsinki, a oni su Niklas Hed, Jamo Väkeväinen i Kim Dikert. Bad Piggies je samo jedna od velikog broja različitih “spin off” verzija igrice Angry Birds koja je uvelike proslavila ovu tvrtku. Vidjevši kakav je uspjeh ostvarila, nastavili su razvijati različite inačice te igrice i svaka od njih vrlo je dobro dočekana od strane igrača.

Recenzije

Servis Metacritic pregledao je 24 različite recenzije igrice Bad Piggies i iz ocjena koje su ti kritičari ostavljali došao do prosječne ocjene za ovaj naslov. Ta prosječna ocjena po njima iznosi sasvim solidnih 83/100. Najvišu ocjenu ovom naslovu dali su na web stranici TouchArcade, a ona je bila maksimalnih pet zvjezdica.

Mnogi su se kritičari složili kako je Bad Piggies dostojan nasljednik Angry Birdsa, a u Pocket Gameru iznose kako je izuzetno kreativna, zabavna i kako se vrlo lako navući na igranje satima. Također, mišljenja su kako je jednostavno prepuna različitih sadržaja. Ono što su poneki uzeli kao manu igrici jest njezina predvidljivost. U IGN-u su naveli kako je Bad Piggies najbolja igrica koju je Rovio Entertainment izdao do tog trenutka, što znači da je bolja i od originalne igrice Angry Birds. Uvelike su nahvalili kreatore igrice rekavši kako nije ni bitno hoće li igrica koju oni izdaju generalno zabilježili uspjeh ili ne jer će njima uvijek izmamiti osmijeh na lice. Upravo zato su iz IGN-a i nagradili ovaj naslov titulom najbolje mobilne igrice u 2013. godini.