Alto’s Adventure je igrica nastala u 2015. godini, a proizvela ju je tvrtka pod imenom Snowman. Prikladno imenu proizvođača, riječ je o snowboarding igrici u kojoj se glavni lik sam pomiče u smjeru s lijeva na desno kroz različite krajolike, a sve dok je na svom snowboardu. Pritiskom na ekran igrač može skakati i izvoditi razne trikove. Cilj je obarati prethodne rekorde i unaprjeđivati svog lika u igri. Nakon svakog od zadovoljenih zadataka, igrač osvaja različite nagrade i novčiće koji se mogu iskoristiti za unaprjeđenja. Najviše bodova igrač će osvojiti izvodeći različite trikove i kombinacijama poteza. Okruženje u igrici se mijenja ovisno o tome koliko je vremena prošlo gdje se na jednoj ubrzanoj skali izmjenjuju dan i noć. Rezultati koje je igrač zabilježio mogu se uspoređivati s rezultatima drugih igrača što igrici dodaje jednu natjecateljsku notu.

Snowman je indie razvojni tim koji je prethodno radio na razvijanju aplikacija za povećanje produktivnosti, a ideja za Alto’s Adventure došla je od mnogih prethodnih igrica kao što su Ski Safari, Tiny Wings, Jetpack Joyride, Journey, Monument Valley, Tony Hawk’s Pro Skater 2 i Windosill.

Alto’s Adventure izašao je 19. veljače 2015. godine za iOS uređaje. U rujnu te godine iz Snowmana su objavili kako će igrica biti dostupna i za Android te Kindle Fire. Te su verzije izašle 11. veljače 2016. godine. 8. Srpnja 2016. godine, izašla je i verzija igrice namijenjena za Microsoft Windows.

Kreatori igrice

Kao što smo rekli, Snowman je indie tvrtka koja se bavi razvojem igrica, a njihova najpoznatija kreacije je upravo Alto’s Adventure. Snowman se nalazi u Kanadi, točnije u Torontu, a na svojoj najpoznatijoj kreaciji počeli su raditi 2012. godine. U ožujku 2016. godine, Snowman je objavio “Where Cards Fall”, suradnju s dizajnerom Samom Rosenthalom i njegovim studijom The Game Band.

Snowman je također izdao i igricu pod imenom Distant, a riječ je o igrici namijenjenoj za dva igrača. Ona je kreirana za Microsoft Windows, Mac, Apple i druge konzole. 2018. godine, zbog velikog uspjeha koji je Alto’s Adventure zabilježio kod kritičara i samih igrača, u Snowmanu su odlučili kreirati i nastavak pod imenom Alto’s Odyssey. On je izašao u 2018. godini.

Recenzije

Alto’s Adventure primio je odlične ocjene od strane kritičara, a to je potvrdio i Metacritic koji je pokušao izvući prosjek svih recenzija. Oni su došli do zaključka da je prosječna ocjena za igricu Alto’s Adventure visokih 92/100. Iz The Vergea tako su prenijeli kako je Alto’s Adventure izuzetno opuštajuća igrica te da je jedna od najboljih iOS igrica u kojoj se također može uživati i u lijepim krajolicima. TouchArcade se složio s time da je grafika u igrici vrlo dobra te da pruža velik broj odličnih, sitnih detalja koje je vrlo teško ignorirati. Ipak, nije im se svidjelo što im Alto’s Adventure nije pružio neki značajniji izazov. Pocket Gamer igricu je smatrao vrlo posebnom i među najboljim igricama koje se mogu naći u App Storeu. Cijenili su razinu zabave koju donosi svojim igračima, a istovremeno je vrlo jednostavna. Upravo je od Pocket Gamera došla i jedina nagrada koju je osvojila igrica Alto’s Adventure, a riječ je o njihovom Gold Awardu, odnosno zlatnoj nagradi.