Sonic Runners je samo jedna od velikog niza igrica iz Sonic the Hedgehog franšize, a riječ je o igrici namijenjenoj za Android i iOS. Razvila ju je tvrtka pod imenom Sonic Team, a objavila ju je Sega. U ovoj igrici glavni lik neprestano trči, a na igraču je da kontrolira njegove kretnje od kojih je osnovna skakanje. Kada igrač dodirne svoj ekran, Sonic će skočiti i na taj način izbjeći prepreke koje se nalaze pred njime.

Razvoj ove igrice započeo je u drugom dijelu 2013. godine, a trajao je oko godinu i pol. Sonic Team je pokušao iskoristiti sve prednosti koje nudi igranju koristeći touchscreen, a za to im je najbolje poslužio Unity game engine.

Radnja igrice

Kao što smo rekli, legendarni Sonic je glavni lik ove igrice, a u njoj trči bez prestanka te je na igraču da kontrolira njegove skokove kako bi izbjegao prepreke i porazio svoje neprijatelje na koje nailazi na svom putu. Igrica sadrži razne likove iz Sonic franšize s kojima je moguće igrati, a kako igrač napreduje kroz igricu, tako će otkrivati i dodatne likove. Glavni cilj igrice je postići što veći ukupni rezultat budući da će Sonic trčati koliko god je to moguće. Trčanjem Sonic može pokupiti i razna pojačanja koja mu pomažu da postigne što veći ukupni rezultat. Povremeno će se na Sonicovom putu naći i njegov glavni neprijatelj, Doctor Eggman, koji će ga pokušati zaustaviti tako da baca razne predmete na njega. Jednom kada je Doctor Eggman poražen, razina težine u igrici će se povećati.

Kreatori igrice

Sonic Team je tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a u vlasništvu je japanske tvrtke Sega. Sonic Team je najpoznatiji upravo po kreiranju igrica iz franšize Sonic the Hedgehog. Inicijalni tim je formiran još 1990. godine, a ime Sonic Team dali su si godinu kasnije. Do njega su došli kada su izdali svoju prvu igricu za konzolu Sega Genesis – Sonic the Hedgehog. Igrica je bila ogroman uspjeh i zbog nje se konzola Sega Genesis počela prodavati u znatno većem broju. Svaki novi naslov je bio uspješan i Sonic Team tako nije odustajao od svog zaštitnog znaka, a igrice o Sonicu, kao što vidimo, proizvode još i danas.

Recenzije

Igrica Sonic Runners je od kritičara dobila mješovite recenzije i ocjene, a tome najbolje svjedoči prosječna ocjena svih raspoloživih recenzija do koje je došao servis Metacritic. Prosječna ocjena je tako 51/100. Vrijedi izdvojiti da je Destructoid igrici Sonic Runners dao ocjenu 6/10, TouchArcade joj je dao samo dvije zvjezdice, a The Jimquisition 4.5/10.

U Destructoidu navode kako ne vjeruju da će se itko od fanova igrica Sonic pretjerano uzbuditi oko ovog novog nastavka. U Hardcore Gameru smatraju da je ovo najbolja Sonic igrica koja je izašla nekoliko godina unazad, ali su bili vrlo kritični u vezi različitih reklama koje iskaču tijekom boravka u igrici. U TouchArcadeu su pohvalili prezentaciju koju Sonic Runners pruža, ali su kritizirali online funkcije igrice. Iako je skinuta više od pet milijuna puta, igrica Sonic Runners bila je komercijalni promašaj. Nintendo Life je tim povodom napisao kako je neuspjeh igrice Sonic Runners samo dokaz kako poznato ime i brend neće uvijek značiti i garantirani uspjeh.

U svibnju 2016. godine, Sega je najavila kako ukida igricu Sonic Runners te su serveri ugašeni 27. srpnja 2016. godine. Budući da je igrica zahtijevala konstantnu povezanost na Internet, od tog trenutka bilo ju je nemoguće igrati. U lipnju 2017. godine, Gameloft je kreirao igricu Sonic Runners Adventure koja je zabilježila nešto bolje profitabilnost od njezine prethodnice.