Pillars of Eternity II: Deadfire je videoigrica koju je razvila tvrtka pod imenom Obsidian Entertainment, a objavila tvrtka Versus Evil. Riječ je o nastavku igrice Pillars of Eternity iz 2015. godine. Ovaj drugi dio popularnog naslova izašao je u svibnju 2018. godine za Microsoft Windows, Linux i MacOS. Verzije za PlayStation 4 i Xbox One izašle su u siječnju 2020. godine.

Radnja igrice

Radnja igrice Pillars of Eternity II: Deadfire odvija se u izmišljenom svijetu pod imenom Eora. Kao i u prvom dijelu, igrač igra u ulozi “Watchera”, entiteta koji ima sposobnost pogledati u dušu drugih te čitati njihova sjećanja, kao i pogledati u njihov prethodni život. Radnja započinje pet godina nakon završetka radnje prvog dijela kada se Eothas, bog svjetla za kojeg se smatralo da je mrtav, probudi vrlo nasilno te iscrpi duše okolnih ljudi. Čak i Watcher tim događajem ostaje bez dijela svoje duše.

Kreatori igrice

Obsidian Entertainment je američka tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a nalazi se u gradu Irvineu, u Kaliforniji. Osnovana je u lipnju 2003. godine, netom nakon zatvaranja tvrtke Black Isle Studios. Upravo su bivši zaposlenici te tvrtke Feargus Urquhart, Chris Avellone, Chris Parker, Darren Monahan i Chris Jones htjeli nastaviti sa svojim radom te su osnovali Obsidian Entertainment. Kroz povijest tvrtke, puno je naslova jednostavno otkazano, a zbog toga je tvrtka ušla u velike financijske probleme u 2012. godini. Tada je došlo do ranije spomenute ideje da od javnosti zatraže da im pripomogne u njihovom novom projektu Pillars of Eternity, a zahtjev je prošao bolje od očekivanog. Upravo zato što je prvi dio u serijalu bio uspješan, odlučili su se kreirati i drugi dio pod imenom Pillars of Eternity II: Deadfire. Uspješnost ovih naslova je ujedno i spasila tvrtku od propadanja, a u 2018. godini Obsidian Entertainment postao je dio Microsoft Studiosa, danas poznatog pod imenom Xbox Game Studios.

Recenzije

Igrica je poprilično dobro dočekana od strane kritičara i igrača, a tome svjedoče prosječne ocjene do kojih je došao servis Metacritic koji je skupio velik broj ocjena kritičara. Ocjene su sljedeće:
PC: 88/100
PlayStation 4: 77/100

Jedna od najvećih pojedinačnih ocjena došla je od strane PC Gamera koji je igrici Pillars of Eternity II: Deadfire dao ocjenu od 88/100. Vrijedi još istaknuti i da je IGN dao ocjenu od 8.5/10 te da je GameSpot dao 8/10. Također, Eurogamer je preporučio igricu svojim čitateljima.

U IGN-u su naveli kako je drugi dio igrice Pillars of Eternity samo nastavio gdje je prvi stao, a to je kreativni RPG prepun zanimljivih događaja, borbe i mnogobrojnih avantura mimo glavne radnje. Ono što ih se također dojmilo je odličan način prepričavanja zanimljive priče te su uzbuđeni zbog mogućnosti da se eventualno pojavi i treći dio ovog serijala.

Nagrade i postignuća

Pillars of Eternity II: Deadfire je bio nominiran za igricu s najboljom pričom i za najbolju igricu godine na dodjeli nagrada Golden Joystick Awards. Zabilježio je i značajne nominacije na dodjelama The Game Awards 2018 i Gamers’ Choice Awards. One su došle u kategorijama najbolje RPG igrice i najbolje RPG igrice u izboru fanova. Na dodjeli nagrada D.I.C.E. Awards ovaj je naslov zabilježio nominaciju u kategoriji pisanja te u istoj kategoriji na dodjeli nagrada 2019 Webby Awards.