Overcooked 2 je kooperativna igrica, a glavna radnja vrti se oko kuhanja. Igricu je razvila i objavila tvrtka pod imenom Team17, a u kreiranju im je pomogla i tvrtka Ghost Town Games. Naravno, već po samom imenu očito je da je riječ o drugom dijelu u serijalu Overcooked. Prvi je dio izašao u kolovozu 2016. godine, a njegov nastavak je svjetlo dana ugledao 7. kolovoza 2018. godine za Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 i Xbox One. Najavljeno je kako će oba dijela izaći za PlayStation 5 u kolekciji pod imenom Overcooked: All You Can Eat.

Radnja igrice

Overcooked 2 je svojevrsni simulator kuhanja u kojem može sudjelovati do četiri igrača, a oni se trude skuhati sve što je naručeno. Igrači moraju skupiti i sjeckati sastojke, kombinirati ih na tanjuru, servirati mušterijama te naposljetku za njima oprati posuđe. Čini se kako je cilj igrice na neki način preopteretiti igrače i stvoriti jednu kaotičnu atmosferu koja nastaje njihovim sudaranjem i velikim brojem kratkih narudžbi.

Drugi dio Overcookeda je svojim fanovima predstavio neke nove teme restorana, razine, kostime kuhara i recepte. Neke razine tako stvaraju dodatne poteškoće igračima sa svojim pomičnim preprekama i objektima, požarima i još mnogo toga. Također, u drugom dijelu igrači međusobno mogu dobacivati sastojke i pribor jedan drugome što kuhanje u četvero čini još zabavnijim. Igrači se mogu povezati lokalnom konekcijom ili koristeći online nasumično povezivanje.

Kreatori igrice

Team17 Group je britanska tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica te objavljivanjem istih, a ured im se nalazi u mjestu Wakefield, Engleska. Riječ je o jednoj od dugovječnijih tvrtki na tržištu s obzirom na to da je osnovana 1990. godine spajanjem tvrtki 17-bit i Team 7. Prva igrica novonastale tvrtke došla je 1991. godine, a riječ je o igrici pod imenom Full Contact. Ona je bila namijenjena za računalo Amiga. Definitivno najveća igrica koju je Team17 kreirao došla je 1995. godine, a radi se o igrici Worms. Ona je i danas poznata kao jedna od ikonskih igrica koju su svi rado igrali.

Danas tvrtka Team17 ima dva ureda i broji oko 140 zaposlenika. Njezina vrijednost na tržištu procjenjuje se na 230 milijuna funti.

Recenzije

Igrica Overcooked 2 vrlo je dobro prihvaćena od strane kritičara i samih igrača, a prosječnu ocjenu svih dostupnih recenzija većih stranica i magazina još je jednom izvukao servis Metacritic te došao do sljedećih rezultata:
PC: 80/100
Nintendo Switch: 81/100
PlayStation 4: 81/100
Xbox One: 83/100

Stranice poput IGN-a navode kako je Overcooked 2 strateška igrica koja odlično balansira kaos i upotrebu timskog rada, a sve u cilju uspjeha. Bazirali su se, kao i mnogi od kritičara, na nadogradnje i poboljšanja u odnosu na svoju prethodnicu te su se te stavke uglavnom svidjele svima. Iako je igrati ovu igricu sam vrlo zabavno, igranje s prijateljima na kauču stvara jednu zabavnu dimenziju više i preporuka svima je da to jednostavno moraju probati.

Nagrade i postignuća

Kada je o nagradama riječ, Overcooked 2 je nominiran za zaista velik broj značajnih nagrada od kojih je osvojio tri. Na dodjeli Game Critics Awards ova je igrica bila nominirana u kategorijama najbolje obiteljske igrice i najbolje nezavisne igrice. Odnijela je pobjedu kao najbolja obiteljska igrica. Nagradu u istoj kategoriji dobila je i na dodjeli The Game Awards 2018. Naposljetku, na dodjeli Develop: Star Awards osvojila je najveću moguću nagradu, a riječ je o nagradi za najbolju igricu godine.

Osim ovih osvojenih nagrada, Overcooked 2 bio je nominiran za čak tri nagrade na dodjeli 15th British Academy Games Awards, a one su bile u kategorijama najbolje britanske igrice, obiteljske igrice te igrice za više igrača. Uz to, ovaj je naslov imao i dvije nominacije na dodjeli nagrada National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards, a one su došle u kategorijama dizajna kontrola te najbolje obiteljske igrice. Dodjela The Independent Game Developers’ Association Awards vidjela je nominaciju Overcookeda 2 u kategoriji najbolje društvene igrice, a u istoj je kategoriji ova igrica bila nominirana i na dodjeli SXSW Gaming Awards.