Sonic Forces je videoigrica koju je razvila tvrtka Sonic Team, a objavila Sega. Ova je igrica kreirana zbog 25. godišnjice izuzetno popularnog naslova u svijetu igara – Sonica, a izašla je za Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 i Xbox One u studenom 2017. godine. Po svom žanru ona bi bila akcijska avantura, a krajnji cilj igrice je poraziti Doctora Eggmana i njegovu vojsku robota. Igrati se može s četiri različita lika, a to su: klasični i moderni Sonic, Shadow the Hedgehog te kao avatar. Igrati kao avatar znači stvoriti lika po igračevih karakteristikama i željama.

Radnja igrice

Glavni Sonicov protivnik, Doctor Eggman, odluči se napasti grad, a na Sonicu je da ga zaustavi. Po svom dolasku, Sonic biva napadnut od strane plaćenika pod imenom Infinite koji ga naposljetku i pobjeđuje. Sonic završi kao zatvorenik Doctora Eggmana, a bez njega, nitko ne može obraniti zemlju od opasnog zlikovca. U roku od šest mjeseci, Eggman sa svojim zlim pomoćnicima uspijeva pokoriti svijet. Kako bi pomogli Sonicu, formira se tim koji ga naposljetku i oslobodi iz zatvora koji mu je namijenio Doctor Eggman. Sonic tako dobiva drugu šansu da porazi svog ljutog neprijatelja.

Kreatori igrice

Sonic Team je tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a u vlasništvu je japanske tvrtke Sega. Sonic Team je najpoznatiji upravo po kreiranju igrica iz franšize Sonic the Hedgehog. Inicijalni tim je formiran još 1990. godine, a ime Sonic Team dali su si godinu kasnije. Do njega su došli kada su izdali svoju prvu igricu za konzolu Sega Genesis – Sonic the Hedgehog. Igrica je bila ogroman uspjeh i zbog nje se konzola Sega Genesis počela prodavati u znatno većem broju. Svaki novi naslov je bio uspješan i Sonic Team tako nije odustajao od svog zaštitnog znaka, a igrice o Sonicu, kao što vidimo, proizvode još i danas.

Recenzije

Servis Metacritic došao je do velikog broja recenzija najpoznatijih kritičara te je izvukao prosječne ocjene na osnovu ocjena tih kritičara. Prosječne ocjene za igricu Sonic Forces glase:
PC: 56/100
Nintendo Switch: 57/100
PlayStation 4: 57/100
Xbox One: 62/100

Kao što možemo vidjeti iz tih prosječnih ocjena, kritičari su imali mješovite reakcije na ovaj naslov. Najviša ocjena došla je od Famitsua, japanskog magazina specijaliziranog za videoigrice koji je na osnovu ocjena četiri svoja stručnjaka došao do ukupne ocjene od 35/40. IGN je ovom naslovu dao 6.9/10, Game Informer 6.5/10, a Nintendo Life 6/10. Najniže ocjene igrici Sonic Forces dali su Polygon i GameSpot, a one su 5/10.

Iz Polygona navode kako igrica ima odličan izgled i kreiranje lika je jedan veliki plus. Ipak, nisu im se svidjele borbe protiv glavnih neprijatelja koje se ponavljaju te smatraju kako ovaj naslov nije uspješan nastavak u franšizi Sonic the Hedgehog. Također, nije im se svidio ni način igranja poznat kao tag team gdje više igrača surađuje, a okarakterizirali su ga nedovoljno razvijenim i istraženim. Famitsu je bio puno pozitivniji, a svoje dobre ocjene njegovi su kritičari bazirali na odličnoj priči, zvukovima te načinu kreiranja likova. U IGN-u su kritizirali način na koji su kreirane razine te da su one prekratke i nedovoljno razvijene. Ono što su označili pozitivnim je, kako navode, luckasti šarm koji igrica nudi svojim igračima. Za Game Informer, igrica Sonic Forces je zabavna avantura te smatraju kako su kontrole i dizajn same igrice na zadovoljavajućoj razini. Ipak, iznose kako zadnjih nekoliko Sonic nastavaka nisu na onoj razini na kojoj su bili nekoć, a za to krive velik broj nastavaka i nemogućnost osmišljavanja nečeg novog i uzbudljivog. U Escapistu navode kako igrica ima ogroman potencijal koji ipak nije dovoljno istražen, a kasnije su poprilično okrutno Sonic Forces nazvali najlošijom igricom u čitavoj 2017. godini. U Eurogameru smatraju kako je Sonic Forces odlično optimiziran za konzolu PlayStation 4, dok se na drugim platformama osjeća malen nedostatak u odazivu igrice.

Prodaja

U Velikoj Britaniji, igrica Sonic Forces je debitirala na petom mjestu svih ljestvica, neovisno o platformi na kojoj se igra. U Japanu je verzija za PlayStation 4 debitirala na desetom mjestu s 5.938 prodanih kopija. Također, verzija za Nintendo Switch je debitirala na 14. mjestu s 4.686 prodanih kopija u svom prvom tjednu od izlaska. Sega je javnost obavijestila kako je financijski izvještaj do veljače 2018. godine bio izuzetno dobar. Do 3. svibnja 2020. godine, Sonic Forces je dosegnuo oko 6.8 milijuna igrača koji igraju putem PlayStation Networka.