Dungeon of the Endless je tower defense igrica koju je razvila tvrtka pod imenom Amplitude Studios, a izašla je u listopadu 2014. godine za Microsoft Windows i MacOS. U kolovozu 2015. godine je izašla za iOS uređaje, a u ožujku 2016. godine za Xbox One. Tek četiri godine kasnije, točnije u svibnju 2020. izašle su verzije za PlayStation 4 i Nintendo Switch. Naime, riječ je o trećem nastavku Endless serije igrica, a prijašnja dva nose ime Endless Space i Endless Legend.

Radnja igrice

U igrici Dungeon of the Endless, igrači su u ulozi preživjelih iz zatvora koji se nalazi u svemirskoj letjelici. Oni su se našli u manjem brodu za bijeg s letjelice, no ona se srušila na površinu nepoznatog planeta. Kako bi pobjegli s planeta, moraju prenijeti energetski kristal kroz više različitih razina, a svaka od tih razina puna je novih i nepoznatih opasnosti i bića. U svrhu pomoći, igrač može poslati preživjele da istražuju nasumično generirane razine te kako bi skupili resurse koji će biti upotrebljeni za izgradnju moćnih topova koji će braniti preživjele od napada dok oni pokušavaju prenijeti kristal s početnog mjesta do dizala koje vodi na idući razinu.

Kreatori igrice

Kao što smo rekli, igricu Dungeon of the Endless je kreirala tvrtka pod imenom Amplitude Studios. Riječ je o francuskoj tvrtki koja se bavi razvoj igrica, a nalazi se u Parizu. Osnovana je 27. siječnja 2011. godine od strane bivših zaposlenika Ubisofta, a oni su Mathieu Girard i Romain de Waubert de Genlis. U lipnju 2016. godine Amplitude Studios je preuzela tvrtka Sega te je Amplitude postao dio njihovog zapadnog ogranka Sega West, zajedno s tvrtkama Creative Assembly, Sports Interactive i Relic Entertainment. Iz radionice ove tvrtke dosad je izašlo šest igrica, a kako navode iz Amplitudea, u planu je uskoro kreirati i sedmu.

Recenzije

Servisi Metacritic i GameRankings su servisi koji se bave izvlačenjem prosječnih ocjena na osnovu svih prikupljenih recenzija za videoigrice. Isto su učinili i s naslovom Dungeon of the Endless, a ocjene do kojih su došli su poprilično slične. Metacritic je tako za prosječnu ocjenu ove igrice naveo 79/100, a GameRankings 80%. Evidentno je da su recenzije uglavnom bile dobre i vrlo dobre.

Što se pojedinačnih ocjena kritičara tiče vrijedi izdvojiti IGN-ovu ocjenu od 8.1/10, 77/100 od magazina PC Gamer te 7/10 od strane GameSpota. Mnogi su od kritičara usporedili Dungeon of the Endless s nekim drugim sličnim naslovima, a najviše se spominjala igrica FTL: Faster Than Light. Ono što se kritičarima nije svidjelo jest da je igrica vrlo brza za dovršiti, a iako se može igrati ispočetka s nekim od drugih likova, iskustvo će biti gotovo jednako.

U IGN-u navode kako se igrači ne bi trebali dati zavarati jednostavnošću izgleda igrice Dungeon of the Endless jer je ona poprilično komplicirana te nudi jedan istinski izazov onima koji to i žele od igrice koju igraju. Smatraju kako je igranje ove igrice vrlo dobro utrošeno vrijeme te da će po završetku igrači željeti još ovakvih igrica.

Nagrade i postignuća

Dungeon of the Endless je bio spomenut na dodjeli nagrada Independent Games Festival Awards zbog svoje izvrsnosti u dizajnu. Također, bio je nominiran u kategorijama najbolje strateške/simulacijske igrice te za najveće postignuće u godini na dodjeli nagrada koju organizira Academy of Interactive Arts & Sciences.