Snipperclips ili punog imena Snipperclips: Cut It Out, Together je puzzle videoigrica koju je razvila tvrtka SFB Games, a objavio Nintendo za svoju konzolu Nintendo Switch. Igrica je objavljena u cijelom svijetu 3. ožujka 2017. godine, a koristi različite zabavne metode slaganja kolaža kako bi igrači mogli surađivati i kako bi se rješavale pojedine zagonetke na svakoj razini. 10. studenog 2017. godine izašla je i ekspanzija za ovu igricu, a nosi ime Snipperclips Plus.

Radnja igrice

U igrici Snipperclips cilj je surađivati sa svojim suigračima kako bi se riješile različite interaktivne zagonetke. U igri može sudjelovati do četiri igrača, a glavnu kampanju može igrati dvoje. Likovi kojima u tom slučaju upravlja nose imena Snip i Clip, a oboje posjeduju tijela različitih oblika koja mogu biti rotirana. Kada se njihova tijela nalaze jedno ispred drugog, igrači mogu odrezati dio koji je pokriven tijelom drugog igrača te promijeniti izgled svog ili suigračevog tijela. Koristeći različite načine kretanja, rotiranja i rezanja, igrači moraju osmisliti na koji kreativni način će riješiti zagonetke koje se nalaze pred njima. Zagonetke su uglavnom različiti prazni oblici, a igrači moraju svojim tijelima popuniti te praznine. To nije uvijek najjednostavniji zadatak jer kako se prolazi kroz razine, zagonetke postaju sve kompleksnije. U igrici postoji još nekoliko zabavnih i jedinstvenih načina igranja kao što su različite kompetitivne igrice poput košarke, hokeja i slično.

Kreatori igrice

Igricu Snipperclips je kreirala tvrtka pod imenom SFB Games. Tvrtka SFB Games se nalazi u Londonu, a osnovana je u rujnu 2002. godine. Osnovala su je braća Tom i Adam Vain, a prvobitno je nosila ime The Super Flash Bros. U svojim ranim počecima tvrtka je proizvodila flash videoigrice i filmove, a igrice poput Snipperclips su ih u najboljem svjetlu predstavili svijetu. Tom je trenutno tehnički direktor tvrtke, dok je Adam kreativni direktor.

Recenzije

Servis Metacritic je prikupio što je više bilo moguće ocjena raznih kritičara koji su razgovarali o igrici Snipperclips, a sve u svrhu određivanja prosječne ocjene svih recenzija. Ocjena do koje se došlo glasi vrlo dobrih 8/10, a Plus verzija iste igrici dobila je čak 84/100. IGN i The Guardian su neki od vodećih kritičara koji su dali visoke ocjene. IGN je tako ostavio ocjenu od 8/10, dok je The Guardian igrici Snipperclips dao ocjenu od četiri zvjezdice.

IGN je svoju visoku ocjenu potkrijepio tako što su njegovi kritičari istaknuli kako igrica ima vrlo zabavne opcije za više igrača te kako su prezentacija i izgled jako šarmantni. The Guardian nije previše trošio riječi već je Snipperclips nazvao igricom koja vrlo lako može stvoriti ovisnost kod igrača. U Polygonu iznose kako je Snipperclips vrlo lukava igrica puna različitih zabavnih trikova te su je uvrstili na 48. mjesto svoje ljestvice top 50 igrica za 2017. godinu. Ipak, najviše o kvaliteti igrice Snipperclips reći će broj osvojenih nagrada te ostvarenih nominacija na različitim značajnim dodjelama.

Nagrade i postignuća

Snipperclips je osvojio nagradu na IGN-ovoj dodjeli najboljih puzzle igrica za 2017. godinu, a na istoj je dodjeli ostvario i nominacije u kategorijama najbolje igrice za Nintendo Switch, najinovativnije igrice i najbolje igrice za više igrača. Destructoid ga je također nominirao na svojoj dodjeli u kategoriji najbolje igrice za Nintendo Switch. Od ostalih nominacija vrijedi istaknuti i nominaciju za najbolji Nintendo igricu godine na dodjeli Golden Joystick Awards te za najbolju obiteljsku i društvenu igricu na dodjeli Titanium Awards.

Snipperclips je pobijedio na dodjeli nagrada koju organizira Game Informer, a slavio je u kategoriji najbolje puzzle igrice. Također, prvo mjesto je osvojio na dodjeli D.I.C.E. Awards u kategoriji najbolje obiteljske igrice godine. Na dodjeli National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards bio je nominiran u kategoriji najbolje puzzle igrice te najinovativnije igrice. Na dodjeli British Academy Games Awards 2017 je zabilježio još jednu nominaciju u kategoriji inovativnih igrica, a na dodjeli 2019 Webby Awards okrunio se još jednim prvim mjestom u kategoriji najbolje igrice za obitelj i djecu. Na istoj je dodjeli bio nominiran i u kategoriji najbolje puzzle igrice.