River City Girls je igrica iz 2019. godine koja spada u “beat ’em up” žanr, odnosno radi se o igrici u kojoj se glavni likovi tuku s neprijateljima. Igricu je razvila tvrtka pod imenom WayForward, a objavila ju je tvrtka Arc System Works. River City Girls je izašao u rujnu 2019. godine za Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One i Microsoft Windows.

Riječ je o spin-offu popularne igrice Kunio-kun, a u ovom naslovu su glavni likovi Misako i Kyoko, djevojke koje se bore kako bi spasile svoja dva oteta dečka.

Radnja igrice

Igrač može prilikom igranja odabrati želi li igrati s likom Kyoko ili Misako koje su poprilično slične, ali imaju različite poteze. Također, moguće je i da dva igrača igraju na način da surađuju. Likovi se bore protiv neprijatelja koji dolaze u valovima, a ponekad se pojavi i glavni neprijatelj kojeg je malo teže poraziti od ostalih. Igrač se može vraćati na lokacije koje je već prošao, a kako bi napredovao mora završiti određene borbe i zadatke. Ako se borba dešava na nekoj od novootkrivenih lokacija, igrač neće moći ići niti naprijed niti nazad, već će prvo morati poraziti svoje neprijatelje. U igri postoji šest glavnih neprijatelja, a kako bi igrač mogao napredovati u novo područje, potrebno je poraziti lokalne glavne neprijatelje.

Neprijatelji koji su poraženi izbacit će novac koji igrač može pokupiti. S tim novcem mogu se kupiti različiti predmeti kao što su hrana ili oprema koja pojačava igračeve borbene statistike te on biva jači u borbama nego što je bio prije. Kao i neke druge borilačke igrice, tako i u igrici River City Girls likovi mogu izvoditi različite kombinacije poteza koje su jače od običnih udaraca i izgledaju atraktivnije.

U načinu igranja za dva igrača, ako je jedan od igrača poražen, drugi ga može oživjeti na način da stoji pored njegovog tijela te udarcima vrati njegovu dušu u tijelo. Duša koja napušta tijelo je zapravo svojevrsni brojač koliko suigrač ima vremena pomoći svom prijatelju. U igrici postoje i različite misije koje se mogu usputno rješavati te se može komunicirati s kompjuterskim likovima unutar igrice.

Kreatori igrice

WayForward je američka neovisna tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a ured joj se nalazi u Kaliforniji. Osnovana je u ožujku 1990. godine, a osnovao ju je Volid Way. Prvobitno je proizvodila igrice za konzole Super NES i Sega Genesis, ali i različite edukacijske softvere za računalo i televiziju. S napretkom tehnologije i razvojem različitih konzola, napredovao je i WayForward te je svoje igrice prilagođavao trenutnim trendovima. Najbolji dokaz tomu je sama usporedba početaka ove tvrtke s njihovim današnjim kreacijama.

Recenzije

Servis Metacritic je pokušao prikupiti što je više moguće ocjena različitih kritičara kako bi došao do prosječne ocjene za igricu River City Girls. Prosječne ocjene do kojih je naposljetku došao su:
Nintendo Switch: 78/100
PlayStation 4: 78/100
Xbox One: 80/100

Iz priloženog se može zaključiti kako su kritičari igricu River City Girls dočekali poprilično dobro te da imaju vrlo dobro mišljenje o njoj. Ono što su najviše pohvalili jest umjetnički izričaj u igrici, kao i grafika te smisao za humor. Glazba unutar igrice posebno je hvaljena, a mnogi su rekli kako niti jedna pjesma u igrici nije loša. Glavni neprijatelji su kreirani na vrlo inovativan i zanimljiv način, a još jedan segment koji je oduševio kritičare je način igranja za dva igrača. Ono što se pojedinim kritičarima nije svidjelo je činjenica da se scene borbe i radnja ponekad pomalo ponavljaju te da je sam kraj igrice pomalo nezadovoljavajuć i da je bilo prostora bolje ga odraditi.

Igrica River City Girls je ostvarila i jednu nominaciju za nagradu, a riječ je o nominaciji na dodjeli nagrada National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards u kategoriji borilačkih igrica.