Lara Croft Go je puzzle igrica koja se igra na poteze, a dio je serije Tomb Raider igrica u kojima je glavni lik upravo Lara Croft. Ovu igricu je kreirala tvrtka Square Enix Montreal koja je prethodno kreirala i igricu Hitman Go na jedan sličan način. Igrica Lara Croft Go izašla je u kolovozu 2015. godine za Android, iOS, Microsoft Windows te Windows Phone uređaje. U studenom iduće godine kreirane su verzije i za PlayStation 4 te PlayStation Vita. Na Steamu, popularnoj platformi za videoigrice, pojavila se 4. prosinca 2016. godine. Lara Croft Go je doživjela vrlo dobre recenzije kritičara i igrača, a glavna karakteristika koja se svima svidjela je njezin izgled. Ono što su neki možda zamjerili jest da nije previše izazovna i da je poprilično lako doći do njezinog kraja.

Radnja igrice

U igrici Lara Croft Go, igrač pomjera figuricu Lare Croft po ploči kao što se to radi u velikoj većini društvenih igara. Naravno, prilikom pomicanja svoje figurice mora izbjegavati različite prepreke i kontrolirati svoje okruženje. Puno se motiva iz prijašnjih dijelova ove franšize proteže i kroz igricu Lara Croft Go što je sasvim sigurno veliki plus jer će ljubitelji tog serijala uistinu uživati u tome. Kao što smo rekli, igrica se igra na redove, odnosno kada igrač miruje, protivnici su na potezu i obratno. Kada igrač nije na potezu, njegovi protivnici kojima upravlja računalo svi odjednom povlače svoje poteze. Lara Croft Go se ukupno sastoji od pet poglavlja i četrdeset razina.

Kreatori igrice

Square Enix Montreal je tvrtka koja je osnovana 21. studenog 2011. godine upravo u Montrealu, gradu u Kanadi. Najpoznatiji su upravo po svojim puzzle igricama, a upravo su njihove “Go” igrice njihove najpoznatije kreacije. Nakon što je Hitman Go zabilježio značajan uspjeh, iduće godine je izdana još jedna igrica u tom serijalu, a riječ je o igrici Hitman: Sniper. 2015. godine u Square Enix Montrealu odlučili su izraditi još dvije verzije svojih prepoznatljivih “Go” igrica. Iste godine je tako izašla Lara Croft Go, bazirana na serijalu Lara Croft, a iduće godine je svjetlo dana ugledala igrica Deus Ex Go, bazirana na serijalu igrica Deus Ex.

Recenzije

Servis Metacritic još se jednom potrudio sažeti što je više moguće recenzija poznatih kritičara za igricu Lara Croft Go te izvukao prosječne ocjene. One su 83/100 za iOS te 84/100 za PlayStation 4. Možemo po ovim ocjenama reći da su recenzije za ovaj naslov bile vrlo dobre, čak i odlične.

Najbolje recenzije došle su od strane TouchArcadea i USgamera koji su igrici Lara Croft Go dali četiri i pol zvjezdice od maksimalnih pet. Od boljih ocjena svakako još vrijedi izdvojiti 8.5/10 koliko je došlo od strane IGN-a te 8/10 Game Informera. Najniža ocjena značajnijih kritičara došla je od strane magazina EGM, a riječ je o ocjeni od 5/10.

U IGN-u navode kako je igra vrlo teatralna i da je puno pažnje obraćeno na detalje što je uvijek jako pozitivno kada je o videoigricama riječ. U Game Informeru se slažu oko ovog dijela vezanog uz izgled, a grafiku igrice su okarakterizirali jednom od najboljih ikad kada je o igricama za pametne telefone riječ. EGM svoju relativno nižu ocjenu od prosjeka za igricu Lara Croft Go opravdava tako što je kritizirao način na koji se taj naslov razlikuje od prethodnice Hitman Go. Igricu Lara Croft Go su nazvali i jeftinim pokušajem produljenja serijala igrica o Lari Croft. U Wiredu su bili pomalo zbunjeni samom igricom i sustavom skupljanja vrijednih predmeta u igri koji su predobro skriveni i jednostavno im nemaju smisla. U USgameru iznose kako je igrica prekratka, ali da je osim toga sjajna. Štoviše, dali su joj epitet savršene iOS igrice.

Nagrade i postignuća

Igrica Lara Croft Go može se pohvaliti značajnim brojem osvojenih nagrada. Na dodjeli nagrada Apple Design Award tako je slavila u kategoriji najbolje igrice godine. U istoj kategoriji se okrunila prvim mjestom i na dodjelama nagrada Apple’s Best of 2015, The Game Awards 2015 te IGN’s Best of 2015.

U kategoriji najbolje igrice godine bila je nominirana i na dodjeli nagrada D.I.C.E. Awards, ali nije uspjela odnijeti prvo mjesto. Na istoj je dodjeli bila nominirana još i u kategorijama najbolje režije te umjetničkog dojma, ali nažalost bez pobjede.