Oxenfree je avanturistička videoigrica s elementima nadnaravnog, a kreirala i objavila ju je tvrtka pod imenom Night School Studio. Ona je u siječnju 2016. godine izašla za Microsoft windows, OS X i Xbox One. Nešto kasnije iste godine počele su redom izlaziti verzije za PlayStation 4, Linux, iOS, Android te Nintendo Switch. U igrici Oxenfree, igrači će upravljati glavnim likom djevojke pod imenom Alex koja je na izletu na lokalnom otoku. Kada se počnu događati neke nadnaravne stvari, Alex i njezini prijatelji moraju otkriti što se zapravo misteriozno događa na otoku.

Ova igrica je zapravo prvi naslov koji je kreirala tvrtka Night School, a u njoj se osjeti utjecaj koji su na radnju imali klasični filmovi za mlade. To se vidi i po načinu na koji se kadrovi u igrici izmjenjuju te u samoj glazbi koja upotpunjuje dojam igranja.

Radnja igrice

Alex je tinejdžerica koja posljednjim trajektom ide na izmišljeni otok Edwards za vikend. S njom su Ren, i Jonas koji je njezin novi polubrat. Na otoku Alex i društvo upoznaju Clarissu, bivšu djevojku Alexova preminulog brata Michaela i Nonu, Clarissinu najbolju prijateljicu i Renovu ljubav. Ren objašnjava da je otok nekoć bio vojna baza i da je jedina stalna stanovnica otoka Maggie Adler nedavno umrla. Nakon kampiranja na plaži, Alex, Ren i Jonas istražuju obližnje špilje, gdje se šuška da određene radio frekvencije uzrokuju nadnaravne događaje. U maloj špilji Alex namješta njezin radio i neočekivano stvara dimenzionalni rascjep. Javlja se glas i tinejdžeri doživljavaju vizije prije nego se onesvijeste. Jonas i Alex probudili su se ispred komunikacijskog tornja negdje na drugom dijelu otoka. Ren iz pozove jer je shvatio da se onesvijestio u šumi, dok je Clarissa u zatvorene vojnoj bazi na otoku. Ovo su samo neki od vrlo misterioznih događaja na otoku koje će ovo društvo pokušati razriješiti.

Kreatori igrice

Night School je neovisna tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije u Glendaleu, Kalifornija. Osnovali su je Sean Krankel i Adam Hines 6. lipnja 2014. godine. Kao što smo spomenuli, Oxenfree je njihova prva igrica, a nešto kasnije su u suradnji s tvrtkom Telltale Games razvili dodatak za igricu Mr. Robot:1.51exfiltrati0n. Možemo reći da je igrica Oxenfree bio poprilično uspješan debi na tržištu igrica, a to dokazuju i dobre ocjene kritičara te razne nominacije i nagrade koje su došle zbog tog naslova.

Recenzije

Servis Metacritic i za Oxenfree je pokušao prikupiti što je više moguće recenzija većih kritičara kako bi došao do prosječne ocjene za ovaj naslov. Prosječne ocjene koje su kreirali na osnovu recenzija su sljedeće:
PC: 80/100
Xbox One: 78/100
PlayStation 4: 79/100
iOS: 87/100
Nintendo Switch: 81/100

Od pojedinačnih ocjena većih kritičara vrijedi izdvojiti Destructoid koji je ujedno dao najvišu ocjenu 9/10. PC Gamerova ocjena je 83/100, IGN je dao 8.2/10, a GameSpot i VideoGamer po 8/10. Najniža ocjena došla je od strane Polygona koji je dao 7/10.

U Wiredu iznose kako je Oxenfree odličan primjer pametnog načina razvijanja veze između videoigrice i igrača te kako je za jednu debitantsku igricu ovo ogroman uspjeh. U Destructoidu su pohvalili Oxenfree zbog njihove inspiracije starijim filmovima, a da su ujedno poprilično jedinstveni i originalni. U Poygonu nisu baš bili toliko oduševljeni kao njihovi kolege, ali istaknuli su kako igrica Oxenfree ima nekoliko vrlo zanimljivih i privlačnih atributa. Kritičarima iz GameSpota svidjelo se što neki odabiri u ranom dijelu igre mogu utjecati na radnju koja će se dogoditi tek kasnije u igrici što ponekad igrače natjera da ispočetka krenu kako bi saznali na koje se još način može odvijati radnja igrice.

Gotovo svi su kritičari složni da je radnja igrice Oxenfree sjajno nadopunjena njezinom privlačnom i jedinstvenom glazbom.

Nagrade i postignuća

Igrica Oxenfree osvojila je jednu značajnu nagradu i zaista velik broj nominacija na različitim dodjelama. Nagrada koju je igrica osvojila došla je u kategoriji izvrsnost u vizualnom postignuću, a ona je ostvarena na dodjeli nagrada Independent Games Festival Awards 2016.

Vrijedi izdvojiti i na kojim je velikim dodjelama Oxenfree bila nominirana u raznim kategorijama. Riječ je o velikim dodjelama kao što su: Unity Awards 2016, Golden Joystick Awards 2016, The Game Awards 2016, 20th Annual D.I.C.E. Awards, Game Developers Choice Awards, SXSW Gaming Awards, 13th British Academy Games Awards i National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards.

Gledajući na broj samih nominacija koje je ova igrica ostvarila, kritičari su složni da je doista šteta da je samo jedna nagrada otišla u njezinom smjeru.