Year Walk je avanturistička igrica koju je razvila i objavila švedska tvrtka koja se bavi razvojem aplikacija za iOS, a ime joj je Simogo. Ona je izašla 2003. godine, a bazira se na staroj švedskoj tradiciji koja izvorno nosi ime “Årsgång”, što je u prijevodu na engleski jezik “Year Walk”, a na hrvatskom bi to bila “godišnja šetnja”. Tradicija je to u kojoj osoba početkom godine hoda kroz mračnu i hladnu šumu, okružena raznim zvijerima, a sve u svrhu kako bi doznala što nadolazeća godina nosi.

Verzije igrice Year Walk za Microsoft Windows i OS X kreirane su u 2014. godini i postale dostupne na platformi Steam, dok je verzija za Wii U izašla 17. rujna 2015. godine.

Radnja igrice

Glavni lik igrice je Daniel Svensson koji je u posjeti svojoj ljubavnici Stini. Ona mu daje do znanja da je zaprošena i vidjevši da je spreman krenuti na godišnju šetnju, upozorava ga da je njezin bratić umro usred te aktivnosti. Daniel zanemaruje njezino upozorenje i odlazi doma kako bi se pripremio za tu aktivnost. Kako se njegova šetnja primiče kraju, Daniel se susreće s raznim mitološkim bićima kao što su vile, konji, gavrani i sl.

Nakon uspješne šetnje, dolazi do par ideja kako će se njegova budućnost odvijati, a u njoj vidi i Stine kako leži na livadi dok krv teče iz njezinih prsa. Daniel stoga kreće u istraživanje što se to treba dogoditi i tako se pomalo počinje razvijati priča u igrici.

Kreatori igrice

Simogo svoje sjedište ima u švedskom gradu Malmöu. Tvrtka je osnovana 2010. godine, a njihove najpoznatije kreacije su Year Walk i Device 6. Samo ime tvrtke dolazi od imena njezinih osnivača – Simona Flessera i Magnusa “Gordona” Gardebacka. Oni su radili zajedno u tvrtki pod imenom Southend Interactive, na nakon oko tri godine na tom poslu, odlučili su se osnovati svoju tvrtku. Do danas je Simogo razvio osam igrica i može se reći da su postali prepoznatljiva tvrtka u Švedskoj, ali i u ostatku svijeta kada je riječ o videoigricama.

Recenzije

Year Walk je odlično ocijenjen među kritičarima i igračima, a dokaz tomu su prosječne ocjene za razne platforme koje je prikupio Metacritic. Te ocjene su sljedeće:
iOS: 87/100
PC: 87/100
Wii U: 82/100

Do ovih prosječnih ocjena Metacritic je došao na osnovu 32 recenzije za iOS, 8 recenzija za računalo i 12 recenzija Wii U. Među tim recenzijama vrijedi izdvojiti onu koju ostavio TouchArcade koji je Year Walk i nagradio maksimalnom mogućom ocjenom, pet zvjezdica. Pritom su istaknuli kako je Simogo uspio objediniti jedan mračni svijet i švedsku mitologiju kako bi kreirao apsolutno sjajno iskustvo. Iz IGN-a se uglavnom slažu s ovakvim izjavama te dodaju kako Year Walk pruža jednu odličnu, zrelu radnju i dizajn što je, po njihovom mišljenju, jako teško danas pronaći u svijetu videoigara.

Nagrade i postignuća

Year Walk je 2013. godine nagrađen na dodjeli Unity Awardsa u kategoriji najboljeg 2D umjetničkog iskustva. Također, dospio je na listu koju kreira Pocket Gamer, a riječ je o listi top 10 najboljih igrica za iPad i iPhone u 2013. godini.

Samo u 2013. godini, Year Walk se prodao u više od 200 tisuća kopija.