Shadowgun je igrica koja se igra iz trećeg lica, a kreirala i objavila ju je tvrtka pod imenom Madfinger Games u 2011. godini. Ona je napravljena za platforme iOS, BlackBerry PlayBook i Android.

U igrici Shadowgun, igrači koriste touchscreen kako bi kontrolirali radnje glavnog imena koji se zove John Slade. Na ekranu se pojavljuju virtualne tipke kao što je analogna palica na lijevoj strani pomoću koje se igrač može kretati, te gumbi na desnoj strani koji služe za pucanj i interakciju s okruženjem u igrici. Jedna od najznačajnijih karakteristika u igrici je sistem zaklona uz pomoć kojeg se John može sakriti iza zida kako bi izbjegao neprijateljsku paljbu, a istovremeno igrač vidi kada je pravi trenutak da uzvrati.

Radnja igrice

Vrijeme radnje u igrici Shadowgun je 2350. godina u kojoj razne međuplanetarne organizacije napadaju druge planete zbog resursa. Najmoćnija od takvih organizacija je Toltech Enterprises koja kontrolira 75% znanih resursa u galaksiji.

Kada igra započinje, John Slade, poznat pod nadimkom Shadowgun, odbija zadatak od strane Toltecha da pronađe doktora Edgara Simona. Simon je bioinženjer koji je prethodno radio za Toltech, ali je ukrao neke važne genetske uzorke. On se nalazi na planetu pod imenom Eve, a Toltech ga želi pod svaku cijenu, živog ili mrtvog. Slade odlazi na planet Eve misleći kako će biti riječ o vrlo lakoj misiji, ali njegova letjelicu obara raketa s planeta Eve i Slade se nalazi u nepoznatom području. Simon je očekivao njegov dolazak i čini se kako neće biti nimalo lako pronaći ga.

Kreatori igrice

Madfinger Games je češka tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a njezin ured nalazi se u gradu pod imenom Brno. Prije osnivanja ove tvrtke 2008. godine, svi njezini zaposlenici radili su u tvrtki 2K Czech, ali su istovremeno bili aktivni i u projektima nevezanim za njihov trenutni posao.

Najuspješnija igrica koju je kreirao Madfinger Games bila je Samurai: Way of Warrior. Shadowgun je došao godinu dana kasnije i bio je izuzetno uspješan što je dovelo do nastavka pod imenom Shadowgun: Deadzone. Njihova najnovija igrica još je jedna iz serijala Shadowgun, a nosi ime Shadowgun Legends. Ona je izašla u ožujku 2018. godine, a sadrži i mnoge druge značajke kao co-op, PvP i druge načine igranja za više igrača.

Recenzije

Metacritic je i za Shadowgun izvukao prosječnu ocjenu na bazi svih dostupnih recenzija i ocjena većih imena u industriji videoigrica. Prosječna ocjena do koje je taj servis došao bila je 72/100. Ova se ocjena bazira na 24 prikupljene recenzije kritičara diljem svijeta.

MacLife je najbolje ocijenio igricu Shadowgun davši joj četiri i pol zvjezdice na ljestvici od maksimalnih pet. TouchGen i 148Apps jednako dali su ovom naslovu četiri zvjezdice, a Pocket Gamer nagradio ju je ocjenom od 8/10. IGN je dao nešto slabijih, ali i dalje solidnih 7/10. Najniža ocjena došla je od strane magazina Edge koji je ostavio ocjenu od samo 4/10.

Upravo iz Edgea su izjavili kako je tako niska ocjena došla jer im se nije svidio dizajn razina i sama igrivost. Iako smatraju da je odrađen odličan posao pri pretvaranju pucačine kompatibilne s mobilnim uređajima koji imaju touchscreen, nisu nikako mogli prijeći preko lošije radnje. U IGN-u su smatrali kako je Shadowgun najbolja mobilna igrica ikad napravljena kada je riječ o izgledu, no slažu se kako radnja i nije posebice atraktivna. Međutim, to nije toliko drastično umanjilo njihovu ocjenu kao što je to bio slučaj kod Edgea. Iz 148Appsa iznose kako su scene i način borbe s neprijateljima vrlo dobre te da je igrica sama po sebi vrlo jednostavna što je dobar znak. Smatraju i kako će ljubitelji pucačina uživati u ovoj igrici kada požele taj žanr iskusiti i na svojim mobitelima. U TouchGenu nisu previše okolišali već su progledali kroz prste nedostacima koje ova igrica i preporučili svima da je skinu i pokušaju igrati.

Nagrade i postignuća

Madfinger Games se osim ocjenama kritičara može pohvaliti i da je njihova igrica Shadowgun višestruko nagrađivana. Točnije, osvojila je tri vrlo vrijedne nagrade 2011. i 2012. godini. Na izboru najbolje češke igrice godine, proglašena je najboljom mobilnom igricom za 2011. godinu. Po izboru igrača na dodjeli nagrada TegraZone, Shadowgun je okarakteriziran kao igrica s najboljom grafikom. Naposljetku, 2012. godine, Shadowgun je proglašen najboljom aplikacijom godine u izboru češke stranice AndroidMarket. Vrijedi napomenuti i kako je Shadowgun ušao u “kuću slavnih” Appleove trgovine aplikacijama App Store.