Rochard je sci-fi igrica koja je prvobitno bila dostupna za konzolu PlayStation 3, a izašla je 27. rujna 2011. za igrače u Sjedinjenim Američkim Državama te dan kasnije za igrače iz Europe. 15. studenog iste godine pojavile su se verzije i za Microsoft Windows, Linux te OS X. Verzija za Linux došla je u sklopu paketa igrica Humble Indie Bundle 6, a za Windows i OS X mogla se nabaviti putem platforme Steam. Rochard sadrži puno zagonetki koje uključuju akciju, humor i priču u kojoj nailazimo na velik broj zapleta i raspleta.

Radnja igrice

John Rochard vođa je tima astro rudara, ali njegov tim najlošiji je od svih timova po svojim rezultatima. Jednog dana slučajno je otkrio drevnu strukturu skrivenu duboko u asteroidu, a nedugo nakon toga, njegov tim nestaje. Neznajući što se događa, John se nalazi sam zatočen na asteroidu koji je u međuvremenu napadnut od strane raznih svemirskih bandita.

Kada pomoć za Johna konačno dođe, ispostavlja se da su i oni na strani bandita. Johnu sada ne preostaje ništa drugo nego boriti se i probijati kroz razne tunele kako bi došao do nekog od ljudi iz njegovog tima. Naposljetku pronađe dvije osobe iz svog tima, Skylera i Zandera. Zander umire od posljedica ozljeda koje je zadobio, što ostavlja samo Johna i Skylera koji se odluče osvetiti za smrt svog prijatelja.

Drevna struktura na koju je John naišao je zapravo svemirska građevina koja sadrži ostatke umjetnosti starih Indijanaca. Neznajući što misliti o svemu tome, pomoć potraže kod Skylerovog ujaka Floyda koji zna stari jezik. Kada su došli na Floydovu lokaciju, shvaćaju kako su banditi i tamo dospjeli prije njih te je vrijeme da im se John suprotstavi.

Kreatori igrice

Igricu Rochard kreirala je finska tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a njezino ime je Recoil Games. Ona broji oko trideset zaposlenika. Zanimljivo je da su se iz tvrtke odlučili kreirati Rochard za PlayStation 3 koristeći Unity game engine, iako niti jedna igrica do tog trenutka još nije kreirana tim alatom za PlayStation 3. Ipak, kako sami navode, bili su iznenađeni kako je brzo i jednostavno bilo koristiti Unity kod kreiranja ovog naslova. Naposljetku su bili vrlo zadovoljni gotovim proizvodom, kao i reakcijama javnosti na njihovu igricu.

Recenzije

Metacritic je pojavom prvih recenzija i ocjena za igricu Rochard počeo kreirati prosječnu ocjenu za ovaj naslov te je došao do rezultata da je ona 79/100 za PlayStation 3 i 81/100 za računala. Možemo reći da su tako recenzije za Rochard bile vrlo dobre.

GamePro je najpozitivnije ocijenio ovu igricu kada je riječ o većim i poznatijim kritičarima, a dao joj je ocjenu od 9/10. Joystiq je Rochardu dao četiri od maksimalnih pet zvjezdica, a IGN je okarakterizirao igricu vrijednom ocjene 8.5/10.

U IGN-u ističu kako je radnja poprilično zanimljiva i jedinstvena, a da se uz to igrica može igrati opušteno. Ne očekuju da će itko ostati zapanjen samom radnjom, ali je po njihovom mišljenju Rochard svakako vrijedan igranja. Neki od kritičara istaknuli su kako je mana ove igrice da ima jednostavno previše borbe. Iako je borba nešto što se zapravo očekuje kada je riječ o akcijskoj igrici, u Rochardu ona postoji u prevelikoj mjeri.

Ipak, generalni zaključak koji se može izvući gledajući sve recenzije igrice Rochard koje su na raspolaganju jest da je ova igrica primarno zabavna i ne bi trebalo previše razmišljati jednom kada se krene s igrom.

Nagrade i postignuća

Nakon izlaska igrice Rochard, već su došla i vrlo velika i važna priznanja od strane nekih od najvećih imena u gaming industriji. Rochard je najbolja igrica u godini svog izlaska po izborima autora tvrtki IGN, GamePro, Gaming Nexus, GameShark i Pelit. Također, Rochard je osvojio i nagrade za najbolju radnju i grafiku na dodjelama Unity Awardsa u 2011. godini.