Shadow Tactics: Blades of the Shogun je taktička igrica u stvarnom vremenu koju je razvila tvrtka pod imenom Mimimi Games, a objavio ju je Daedalic Entertainment. Način igranja sličan je nekim klasicima poput igrica Commandos i Desperados. Ovaj je naslov izašao 6. prosinca 2016. godine za Microsoft Windows, MacOS i Linux, a u srpnju 2017. godine za PlayStation 4 i Xbox One. Igrica je vrlo dobro prihvaćena od strane kritičara i igrača, a tome svjedoče i neke od osvojenih nagrada.

Radnja igrice

Mjesto i vrijeme radnje su Japan u doba Edo perioda. Jedan je shogun uspio ujedini Japan nakon godina rata, ali misteriozni ratnik pod imenom Kage-sama se pojavio kako bi ugrozio stabilnost u zemlji. Shogun daje zadatak samuraju pod imenom Oshiro Mugen da eliminira Kage-samu i njegove pomoćnike. Tijekom obavljanja svoje misije, Mugen upozna četiri osobe koje regrutira u svoje agente. Oni su specijalizirani za infiltraciju i eliminaciju protivnika. Oni su Hayato, vrlo vješti ninja; Yuki, vrlo inteligentan mladić odbačen od društva; Aiko, ženski ninja te Takuma, alkemičar i vrlo precizan pucač.

Oni zajedno identificiraju i ubiju dva pomoćnika Kagea-same, ali kada se pokušaju približiti glavnom zlikovcu, bivaju uhvaćeni i zatvoreni. Oni će tek tada saznati tko je zapravo Kage-sama. Grupa uspije pobjeći iz zatočeništva, ali Mugen nije te sreće. Budući da je ostao zarobljen počini ritualno samoubojstvo, a na grupi je da riješi problem Kagea-same koji im je dao Mugen.

Kreatori igrice

Mimimi Games je njemačka tvrtka koja se bavi razvojem igrica, a nalazi se u Njemačkoj, točnije u Münchenu. Osnovali su je Dominik Abé i Johannes Roth u siječnju 2011. godine. Ova je tvrtka do danas kreirala tri videoigrice: The Last Tinker: City of Colors (2014), Shadow Tactics: Blades of the Shogun (2016) i Desperados III (2020). Ipak, spomenuti dvojac surađuje nešto duže, a neslužbeno su 2009. godine objavili i igricu Grounded za koju su osvojili drugo mjesto na dodjeli nagrada German Developer Innovation Prize u kategoriji najboljih nadolazećih developera. Gledajući trenutno, Mimimi Games ima više od trideset zaposlenika.

Recenzije

Igrica je vrlo dobro i odlično dočekana od strane kritičara i igrača. To potvrđuju i prosječne ocjene do kojih je došao servis Metacritic koji je prikupio ocjene većih kritičara upravo u svrhu računanja te prosječne ocjene. One su sljedeće:
PC: 85/100
PlayStation 4: 85/100
Xbox One: 85/100

Iz prosječnih ocjena svih recenzija jasno je vidljivo da su sve verzije igrice podjednako dobre, neovisno o platformi na kojoj se igraju. Od značajnijih recenzija i ocjena vrijedi izdvojiti da je Polygon igrici Shadow Tactics: Blades of the Shogun dao 8.5/10, IGN je ostavio ocjenu od 8.2/10, a GameSpot i Destructoid su složno dali 8/10.

Rock, Paper, Shotgun je bio pun riječi hvale za ovaj naslov okarakteriziravši ga čak i boljim od serijala Desperados i Commandos. U IGN-u navode kako Shadow Tactics: Blades of the Shogun igrače tjera na to da pridaju puno pažnje svakom pojedinom liku što kod današnjih igrica često nije slučaj. Pohvalili su i Mimimi Games zbog kreiranja jedne od najboljih stealth igrica koje su u IGN-u ikada isprobali. Polygon iznosi kako su oduševljeni što je ovakav pomalo zaboravljen način igre i žanr ponovno zaživio i to u ovoj odličnoj igrici. Navode kako ovakvu igricu nisu susreli već više od deset godina i da je pravo osvježenje.

Igrica Shadow Tactics: Blades of the Shogun je osvojila i tri značajne njemačke nagrade u svijetu videoigara, a riječ je o dodjeli German Developer Awards na kojoj je ovaj naslov bio prvi u kategorijama najbolje njemačke igrice, najbolje igrice za računalo ili konzole te za najbolji dizajn.