Rick and Morty: Virtual Rick-ality je igrica kreirana koristeći tehnologiju VR, odnosno tehnologiju virtualne realnosti. Igricu je razvila tvrtka pod imenom Owlchemy Labs, a objavila tvrtka Adult Swim Games. Rick and Morty: Virtual Rick-ality je kompatibilan s uređajima HTC Vive, PlayStation VR i Oculus Rift. Također, ona je izašla i za Microsoft Windows 20. travnja 2017. godine te 10. travnja 2018. godine za PlayStation 4.

Koristeći HTC Vive, PlayStation VR ili Oculus Rift, igrač kontrolira klon Mortyja, unuka ludog znanstvenika Ricka Sancheza. Klon je kreiran kako bi pomagao Ricku i Mortyju sa svakodnevnim poslovima kao što su pranje rublja ili popravci na njihovoj svemirskoj letjelici.

Radnja igrice

Nakon što Rick i Morty prestanu trebati usluge Mortyjevog klona, kažu mu da više nije potreban te ga upucaju. Klon se pojavljuje u Čistilištu, ali dobije izbor da se vrati na mjesto gdje je upucan. Klonov idući zadatak je preuzeti uređaj koji se nalazi izvan garaže iz koje on ne može izaći pa stoga sa sobom poziva lika pod imenom Mr. Youseeks koji imitira njegov svaki pokret kako bi mu pomogao u tom zadatku. Možemo reći da je igrica kreirana na jedan vrlo komičan način kao i sama serija po kojoj je rađena pa će se tako igrač naći u raznim duhovitim i nepredvidljivim situacijama igrajući Rick and Morty: Virtual Rick-ality.

Kreatori igrice

Owlchemy Labs je tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije u Teksasu. Osnovao ju je Alex Schwartz 2010. godine. Ona je najpoznatija po svoje dvije VR igrice od kojih je jedna upravo Rick and Morty: Virtual Rick-ality, a druga je vrlo popularni Job Simulator. Owlchemy Labs je također osnovao i VR Austin, a riječ je o jednom od najvećih okupljanja zaljubljenika u VR tehnologiju koje se održava jednom godišnje.

Alex Schwartz je napustio tvrtku 18. srpnja 2018. godine, a preuzeo ju je Devin Reimer

Recenzije

Servis Metacritic je prikupio sve raspoložive recenzije većih kritičara kako bi došao do prosječne ocjene za igricu Rick and Morty: Virtual Rick-ality. Ocjena do koje su došli je 75/100. Od pojedinačnih ocjena vrijedi izdvojiti da je IGN ovoj igrici dao ocjenu od 7.9/10, Destructoid joj je ostavio ocjenu 7/10, a Game Informer 6.5/10.

U Destructoidu smatraju kako je Rick and Morty: Virtual Rick-ality odličan primjer kako virtualna realnost napreduje i u kojem bi smjeru ona u budućnosti mogla i trebala ići. Također, poprilično im se svidio način na koji se ismijava glavnog lika u igrici, odnosno samog igrača. U Game Informeru smatraju da su najbolji dijelovi igrice oni u kojima se citira samu seriju Rick and Morty. U IGN-u iznose da igrica ima razne zabavne segmente, od poslova koji se moraju obavljati do povremene pucačke galerije. Navode kako je u globalu igrica vrlo interesantna i da je lako uživati u njoj.

Što se negativnih stvari tiče, neki su od kritičara naišli na probleme prilikom kontroliranja lika i učitavanja zaslona što im se nikako nije svidjelo. Ponekad su morali i ponovno pokrenuti čitavu igricu što je značajno smanjilo ukupnu ocjenu koju su dali ovoj igrici.

Igrica je ostvarila i nominaciju u kategoriji najbolje virtualne igrice na dodjeli nagrada New York Game Awards 2018 te nominaciju u istoj kategoriji na dodjeli nagrada 2018 SXSW Gaming Awards.